Sväva bland moln och perfekt landning

Igår lät jag bilen stå och tog bussen till startpunkt för vandring. De flesta av mina vandringar är inte rundvandringar så där fungerar inte bilen. Vi har Sahara-damm igen med läbbig värme och då är det skönt att komma upp i bergen. Till helgen säger prognosen regn – jag hoppas så att det stämmer!

Tillbaka till gårdagen! En stilla morgon när jag kl 7 började vandra upp till klostret Faneromenis. Det går uppför hela vägen och är ganska jobbigt när det är varmt, men nu är temperaturen perfekt. Shorts och kortärmat (fast långärmad tröja första timmen). Jag hade läst att det brunnit uppe i närheten av klostret så jag ville se om vandringen måste tas bort från vandringsveckan.

Molnen hade bra fart! Jag uppskattar det mer än en molnfri, klarblå himmel. Det händer hela tiden någonting, som ett skådespel. Ännu bättre blev det på himlen eftersom det var en blandning av vita och mörka moln. Skuggor uppstår och försvinner på bergssluttningarna, toppar göms i moln och kommer fram igen. Det är gott för en vandrare att ibland få sol, ibland skugga. Plötsligen hade jag ett märkligt och vackert ljus omkring mig då ett moln la sig framför solen. Jag vet inte om det var läget eller molnets sammansättning eller solens position på himlen. Strunt samma, magiskt var det!

På vägen upp var det många getter i rörelse. När jag kommit en bit upp ställde sig herden i en kurva och började ropa. Och de kom och samlades kring honom!
Uppe vid klostret såg allt ut som vanligt så det måste ha brunnit bakom eller framför, dvs där det inte syns från lilla vägen. Här mötte mig vinden eftersom jag nu kommit ganska högt upp. Och bin. Lite nyfikna eller arga bin dök upp då och då ett tag. Kanske de vaknat på fel sida? Kanske de är alldeles vårrusiga?
Inte bara bin som var igång utan fjärilar och andra insekter. Då och då svepte en cikada förbi, de är så stora att de ser ut som små fåglar när de flyger.
Jag sänkte blicken och saktade av. Det finns så många vackra små blommor och lustiga plantor nära marken. Uppe på berget syns de tydligare eftersom lite högre växter inte trivs med snålblåsten.

Tankarna fick fara omkring efter tycke och smak. Allt möjligt dyker upp. En del är lösningar och beslut, annat idéer och uppslag. Och en hel del är bara lösryckt. Bland annat kom jag att tänka på hur frustrerad och ledsen jag blir över de som säger ”På Kreta är det…” si och så. Jag är själv slarvig. Vi skulle vara lite noggrannare med att specificera var. För så mycket vet jag om den här stora, vackra ön att det finns lokala skillnader i mat, traditioner, namn på olika saker, klimat osv. Läste en dag på nätet att fåren på Kreta lammar fram till påsk, sedan skulle det vara slut. Det kände jag inte alls igen, så är det inte hos oss på östra Kreta. Jag lovade mig själv skärpning med ”på Kreta”!

Uppe i bergen var luften frisk och fin. När det blir riktigt varmt luktar det mest damm, men nu doftar det lite allt möjligt. Många gröna nyanser igång i och med olika tidpunkter för lövsprickning. När jag kom neråt vandrade jag genom riktiga doftmoln! Jasminen börjar slå ut, vissa apelsinträd blommar, citronträdens knoppar har börjat brista. Intensiva dofter, men doftmolnen blir olika beroende på avstånd. Det märkliga är att de ljuvliga dofterna gör att stegen blir lättare.

8 timmar i vackert landskap och underbar natur! Jag skulle kunna göra det varje dag. Fast  jag skulle kanske behöva ha uppehåll på helgen för tvätt, städning och vila…

Det blev en perfekt landning på kvällen i den godaste taramasalata (fiskromsröra) jag någonsin ätit! Det är så roligt att det kommer fler och fler som tar den grekiska maten vidare och förnyar den. Som huvudrätt fick jag en pasta som gav al dente ett ansikte. Så god och perfekt pasta får man bara i Italien. Och numera även i Ierapetra! Sedan skadar det inte att stället har riktigt gott vitt vin.

En underbart härlig dag! Tänk att naturen aldrig sviker, den bjuder alltid på sig själv. Olika varje gång. Och alldeles gratis.

Ha en skön fortsatt vecka!

PS. Foton uppladdade till min flickr-sida!

PPS. Glöm inte frågestund! Kommer svar i nästa vecka.

 

Vandra på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Just nu erbjudande på vandringsvecka.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

18 tankar på “Sväva bland moln och perfekt landning

 1. anette lärjedal

  Underbart följa dig. Känner ända till Mölndal. Vi har kalla nätter, bitande dagar med sol. Såg första tussilagon förra torsdagen, imorgon spaning efter fler. Må gott 😋

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Härligt om jag kan skicka lite vårkänsla ända till Mölndal! ”En snödroppe gör ingen vår”, tycker jag, men tussilago är ett tecken på att våren är på gång. Den gör kanske som här: börjar med att smyga längs marken… 😉
   Ha det bra!

   Gilla

   Svara
 2. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Tack för härlig vandringsbeskrivning och fina foton! Jag blir så glad över att du ”mötte” bin och andra insekter, arga eller inte! 🙂 Jag håller med, doften från blommande apelsin- och citronträd är som att komma in i rena parfymbutiken!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack själv! Jag har inte tidigare lyckats vara ute precis, precis när citronträdens knoppar börjar slå ut. En så’n underbar doft! Annorlunda än apelsinträdens, lite skarpare.

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Jag sitter ofta precis bredvid ett citronträd på en av våra terrassbalkonger runt vårt hus (skryt, skryt, lol). Så nära att grenarna ibland killar mig i hövvet! 😀

    Gillad av 1 person

    Svara
 3. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Haha, grande och grande, vårt hus är omringat av terrassbalkonger, de är nästan större än själva huset, lol 😀 . Det var byggt så när vi flyttade hit, jag skulle gärna se ett större kök istället för stor terrass, nu måste vi ha matbordet inne i vardagsrummet! 😉

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Ingalill Franzén Polikarpidou

   Det här tillhör inte ”Frågestunden”, men
   1. Hur har ni det med damm-molnet från Sahara idag?
   2. Kan man lägga till foton här i bloggkommentarerna?

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. iamittilivet Inläggets författare

    1. Lite smådisigt med korta någorlunda klara stunder. Ska få en lucka imorgon fm )=städa balkong.
    2. Nej, vad jag kan se kan man inte bifoga något. Maila det till mig! Nu blev jag ju nyfiken….

    Gilla

    Svara
    1. Ingalill Franzén Polikarpidou

     Skönt att det inte är helt tjockt med damm idag då! Lycka till med balkongstädningen! 🙂
     Det var inte några speciellt märkvärdiga foton, jag gick bara ut och fotade hur vår himmel ser ut idag, men jag skickar dem gärna till din inbox, hihi

     Gillad av 1 person

     Svara
  2. iamittilivet Inläggets författare

   Du får kanske ha utekök? Det är så populärt i Sverige av inredare (så man är tillsammans med sina gäster) och jag undrar alltid vem som ska bära all utrustning, ”verktyg”, ingredienser ut och in…. 😉

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Jodå, ibland kånkar vi ut bordet på terrassen vid ”högtidliga tillfällen” och lagom varmt väder. Vi har också turen att ha ett extra litet kök nere i det kombinerade förrådet, där finns diskbänk och skåp för porslin o kastruller m m och runt hörnet finns inbyggd grill 🙂 Allt fanns här sedan förut, han var smart han som byggde detta 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
 4. juliann66

  Nu är jag ikapp igen och måste säga att jag älskar dina bilder! Det är också roligt att begrunda hur vi har det i Sverige, jämfört med hur kretensarna har det, eller inte har det, beroende på geografiska läget på båda ställena. Det är väldigt lätt att generalisera. Vi i nordvästraste Götaland har haft dimma idag i alla fall och det var inte särskilt trevligt när temperaturen höll sig mellan 2 och 4 grader, plus förvisso, men ändå… Åtminstone var det så i min del av länet och landet 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
   1. juliann66

    Precis min plan för i morgon! Det krävdes en ”fruktstund” dvs en romdrink med mango, apelsin- och limejuice för att tina upp efter hemtjänstjobbet idag 🙂 Det påstås att värmen kommer till påsk, men det tror jag på när jag känner det!

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s