Första vårdagen, kortnyheter och frågestund

Första vårdagen

I söndags hade vi den första officiella vårdagen! Sta’n var inte stilla och nästan tom som den ofta är på söndagar utan folk fikade och promenerade längs strandpromenaden. Och de flesta hade lagt sina jackor! Och barnen lekte på stranden! Jag satt på mitt frukoststamställe och tog några foton (finns på min flickr-sida).

Våren och vädret gör att man blir lite ratslös och jag kom plötsligen på att jag har ju bil numera. Så jag och Panda gav oss upp i bergen på en väldigt fin runda på sisådär fyra timmar. In och ut ur byar, enastående vyer, roliga vägar (en mindre rolig…) och blommande natur. Vilken fin söndagseftermiddag!

Kortnyheter

Ingen stor nyhetssammanfattning, men jag kan nämna att samtalen mellan FYROM och Grekland har nästan avstannat. Utrikesminister Kotzias skulle åka till Skopje, men det blev inställt. Knäckfrågan verkar vara Greklands krav på ändring i FYROM:s konstitution som jag tidigare skrivit om. När Kotzias reser till Skopje så blir det med det första direktflyget mellan Aten och Skopje på 12 år!

Nu är det intensivt och hektiskt mellan Grekland och Euro-gruppen de närmaste tre månaderna. Den sista uppföljningen, överenskommelse om framtiden efter stödlånets slut och överenskommelse om åtgärder för skuldminskning ska vara klara den 21 juni. Hur kommer det att gå för Grekland? Det kommer att vara lika spännande som den bästa thriller att se vilka förutsättningar landet kommer att få för att kunna återgå till att ”klara sig själv”.

Den tredje stora saken som dominerar nyhetsflödet är spänningen mellan Grekland och Turkiet.  President Pavlopoulos och president Erdogan har gjort utspel gentemot varandra om gränsdragning och historia. Det handlar givetvis om början av 1920-talet och ibland längre tillbaka. Pavlopoulos senaste uttalande var att han förväntar sig att Turkiet följer internationell rätt om de vill bli medlemmar i EU. Det kan bara tolkas, tycker jag, som ett hot om att om Turkiet inte lugnar ner sig kommer Grekland att bromsa och rösta emot medlemsskap för Turkiet i EU.
USA:s vice statssekreterare Mitchell kommer till Aten på torsdag och Nicosia på fredag (efter besök i Pristina, Skopje och Belgrad). Han ska inte besöka Turkiet.
Det höjs röster för att grekiska politiker måste hålla en enad front. Det fungerar t ex inte att oppositionsledaren säger att han tror mer på den turkiske presidenten än på den grekiska premiärministern. Artikeln finns här.
Två grekiska soldater hålls kvar i Turkiet sedan de ”oavsiktligt” passerade gränsen. Turkiets ökade närvaro utanför Cypern skapar stor irritation. Det är ständiga utspel och händelser som jag förstår inte rapporteras så mycket utomlands. Den som vill hålla sig uppdaterad kan läsa på ekathimerini.com. De har också en bra sökfunktion där man kan söka på turkey och sedan kryssa i ”publishing date” för att få de senaste nyheterna. Jag har ingen möjlighet att i bloggen täcka upp händelsernas utveckling. Vad jag skrev i förra nyhetssammanfattningen kan du läsa här.
Det jag kan berätta är att oro börjar smyga sig på. TV-apparater står alltid påslagna i caféer och tavernor. När det är nyheter eller diskussionsprogram där Turkiet är uppe på agendan så sänker folk sina röster eller så blir det tyst. En person sa till mig häromdan att ”Det kommer att hända något. Snart.” En annan person påstod att det i förra veckan låg ett turkiskt fartyg söder om Kreta, men det vet jag inte om det stämmer. Jag håller ett öga och ett öra öppet och återkommer om och när något större inträffar.

Frågestund

I förra blogginlägget skrev jag om hundar och det kom några kommentarer på facebook. Ibland får jag frågor om olika saker och nu tänkte jag försöka samla in frågor och besvara dem här i bloggen. Det går så klart bra att fråga mig när som helst, men kan vara kul med en ”uppsamling” eller ”inventering”. Kanske det blir uppslag till blogginlägg, kanske några blogginlägg med frågor och svar. Vi får se!
Du kan fråga om vad som helst! Tycker jag att det är privat så blir det mitt svar. Dina frågor kan handla om Kreta, vandring, kriser, vad jag tycker är jobbigt/roligt/förfärligt/härligt osv. Kanske du vill ha tips och råd om något. Jag lämnar så klart inte ut ditt namn när jag svarar här i bloggen.
Min enda önskan är att du antingen skriver dina frågor nere i kommentarsfältet eller mailar till mig på ia.lofquist@live.com. Alltså: inga frågor via facebook. Jag lägger ut blogglänk i olika facebook-grupper så det blir svårare för mig att samla ihop frågorna och stor risk att jag missar.
Vi kan säga att du har veckan ut på dig att fundera och höra av dig, sedan är det min tur att sy ihop det!

Ha en fortsatt bra vecka!


Vandra på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Just nu erbjudande på vandringsvecka.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

5 tankar på “Första vårdagen, kortnyheter och frågestund

  1. Sophia

    Här kommer lite frågor från fröken Nyfiken i en strut =P
    1. Känner du att du har fått vänner? Sådana som man kan ringa och gå ut och ta ett glas vin med.
    2. Dejtar du?
    3.

    Gilla

    Svara
  2. Pingback: Ur led är tiden! Eller är det jag? | ia mitt i livet

  3. Pingback: Sväva bland moln och perfekt landning | ia mitt i livet

  4. Pingback: Nationaldag, mer damm och svar på fråga | ia mitt i livet

Lämna en kommentar