Jag tycker inte om att använda engelska ord, men kan inte hitta något bra på svenska till Village hopping som innebär att ta sig från by till by. Stanna, strosa, sitt en stund och njut, ta en kaffe eller fortsätt till nästa by. Alla byar faller inte alla på läppen.
Besök byarna! Landsbygden i Grekland avfolkas sakta men säkert så passa på innan det blir tyst och stilla i gränderna.
Den som är ute efter ”typiska” byar, dvs de där blåvita med sockerbitshus har rest till fel ö. Cirka 85 % av alla vykort och bilder från Grekland med det blåvita är tagna på Santorini och Mykonos, dvs i Kykladerna. Det är synd att den bilden blivit så dominerande eftersom Grekland och dess öar har så stor variation att bjuda på.
Döm aldrig en by från genomfartsvägen! Du måste in i smågator och gränder för att hitta stämning och hjärtslag. Var inte påträngande, fotografera inte människor utan att fråga. Tänk på att det är deras hem och inte ett folklivsmuseum.
Varje by bär på sin historia. Det blev väldigt tydligt för mig när jag sammanställde den här informationen. Och det dök upp en del som jag inte hade en aning om!
Besök gärna kyrkor och kloster, men respektera klädkod.
Nedan ger jag korta råd och tips. Till varje stycke finns ett dokument med information om varje by och där finns fler byar medtagna än de som är med på de rundor jag föreslår.
Ta det lugnt, upplev och njut!
Bergsbyar västerut
Transport: buss går tidigt på morgonen och tidig eftermiddag på skoldagar. Hoppar du av i en by så är du alltså fast där i en del timmar. Taxi eller hyrbil är bästa färdsätten.
Har du passagerare som inte tycker om att färdas nära kanter på kurviga bergsvägar så kör rundan moturs. Det hållet ger också finast vyer.
En del av byarna väster om Ierapetra drabbades av Viannou-massakern under andra världskriget.
I några av byarna bor fortfarande familjer med skolbarn så när de blivit lite större åker de buss till Ierapetra.
Makrylia är en riktig konditionstest! Här är det brant och man undrar hur gamla människor klarar sig.
Meseleri ligger fantastiskt vackert omgiven av berg. Kör upp till stora kyrkan utanför byn och njut av utsikten.
Prina har ett speciellt lugn och trots att byn är liten känns det som om man skulle kunna gå vilse…
Mellan Prina och Kalamafka finns en utsiktspunkt. Stanna och gå ut till den så får du se Egeiska havet och Libyska havet samtidigt!
Kalamafka är den mest kända byn på rundan, den finns i guideböcker så se upp med priser om du ska luncha här. Jag kan rekommendera Oasis (mitt i byn) och To chorio.
Det finns ”skyddade” byar i Grekland där man inte får renovera hur som helst. Delar av byn Anatoli ingår så där finns flera av de gamla, vackra kretensiska stenhusen.
Mellan Anatoli och Males ligger klostret Panagias Exakoustis (infoblad pdf Monastery of Panagia Exakousti in Malles). Här måste du respektera klädsel, annars blir du inte insläppt. För kvinnor i shorts eller byxor finns kjolar att låna. Ett kloster med frid och ro i överflöd – bara låt det skölja över dig!
I Mithi kan du på taverna To Steki beundra en väggmålning inspirerad av minoerna. Den är målad av John Atkinson som du kan träffa på muséet i Mirtos.
Om bergsbyarna i väst Villages to the west (pdf)
Bersgbyar österut
Transport: taxi eller hyrbil är bästa färdsätten.
Har du passagerare som inte tycker om att färdas nära kanter på kurviga bergsvägar så kör rundan moturs.
Kör inte från Orino till Stavrochori! Vägen är asfalterad i början, sedan blir det mycket dålig grusväg.
Agios Ioannis har en fantastisk utsikt – stanna och njut!
Mellan Agios Ioannis och Schinokapsala passerar du genom pinjeskog som kommer uppifrån bergsbyn Thripti. Det är den enda skogen på östra Kreta.
Schinokapsala är en ganska utbredd by.
På vägen upp till Orino följer du Orino-ravinen och måste köra tillbaka en del av vägen, men det gör ingenting för det är så vackert.
Om bergsbyarna i öst Villages to the east (pdf)
Byarna på Ierapetra-slätten
Transport: taxi eller hyrbil. Buss går regelbundet längs stora vägen. Cykel eller vespa fungerar bra.
Byarna på slätten är lika charmiga och intressanta, fina och rogivande som bergsbyarna. Ofta är här mer liv och rörelse i och med närheten till stora vägen och Ierapetra. Tavernorna i byarna är öppna under sommaren, resten av året är de öppna någon eller några kvällar på helgerna.
Fika på något av de stora torgen i Kato Chorio eller Episkopi. Här i lugnet i skuggan av stora träd har alla uppsikt över vad som händer och sker.
Monastiraki avnjuts allra bäst strax före solnedgång bakom bergen på någon av tavernorna. Förtjusas över utsikten över Mirabello-bukten och se när ljusen tänds i byarna och i Agios Nikolaos när mörkret sänker sig. Monastiraki är en ”skyddad” liten by med regler för renovering.
I Pachia Ammos spelades den första Tsatziki-filmen in i början av 90-talet.
I slutet av dokumentet har jag lagt till Kavousi, öster om Pachia Ammos. En stor by med många sevärdheter kring och i byn.
Om slättbyarna Villages on the plain (pdf)
Kustbyarna
Transport: taxi eller hyrbil. Buss går regelbundet längs stora vägen. Cykel eller vespa fungerar bra.
De flesta kustbyar är relativt nya bosättningar, skapade när människor flyttat ner från bergsbyarna. Eftersom de ligger vid havet präglas de även av turism i form av hotell, rumsuthyrning, tavernor osv. Kustbyarna mellan Ierapetra och Myrtos karakteriseras av växthusodlingar.
Om kustbyarna Villages by the coast (pdf)