Nyhetsbulletin

I år har jag så här långt skrivit om nyheter i tre blogginlägg:
Nyhetssammanfattning och bloggtankar – sammanfattning av nyheter under 2017
Aktuell diagnos och nyheter i korthet – olivolja, sopor, tåg och annat
Disig måndag – om namnfrågan för FYROM
Jag ser att jag gett inläggen olika namn vilket blir otydligt så jag ska försöka hålla mig till ”Nyhetsbulletin” framöver och om det är ett blandat inlägg så ska ”Nyheter” finnas med i rubriken. Hoppas det ska underlätta för dig!

Detta ser ut som ett väldigt långt inlägg, men jag har skrivit kortfattat och i punkter så du kan skumma igenom!
Nyheterna hämtade från ekathimerini, neakriti, radiolassithi.

Grekland

  • I veckan har det varit regeringsombildning pga att fyra ministrar avgått av olika skäl.
  • En utredning av mutor inom hälsovård pågår. Låt oss hoppas att den inte blir en ytlig granskning utan grundlig och får konsekvenser.
    Greklands oberoende myndighet för offentliga inkomster som inspekterar skatteflykt har i en rapport redovisat att man 2017 hittade fler fall än tidigare och det är oerhörda summor som inte betalats i skatt. Många är de som inte kan förklara att de har stora tillgångar trots att de uppgett andra uppgifter.
    Grekland har under den senaste tiden fått mycket kritik från olika håll angående att korruptionen inte minskar och Europarådet anser att korruptionen inom det politiska området och rättsväsendet är allvarligast.
    Economist Intelligence Unit pekar på att Grekland är nära att lämna euro-zonen och att det inte skulle få några större konsekvenser för valutaunionen eller den globala ekonomin. De pekar på att Greklands BNP ligger i botten bland EU-länderna och köpkraften är den lägsta. Det som hindrar tillväxt anser de är korruption, protektionism och fientlighet mot utländska företag vilket försvagar konkurrenskraften.
    Här har Grekland en lång väg att gå och det måste till kraftiga reformer och lagstiftning med uppföljningar.
  • Det pågår samtal mellan finansministern och representanter för kreditgivarna angående hur bank- och lånefrågor ska hanteras vid eventuell skuldlättnad. Det kan tydligen ställa till det rejält och jag förstår inte alla teknikaliteter, men det är ett gott tecken att skuldlättnad finns uppe på bordet.
  • Kapitalkontroller infördes juni 2015 och de mildrades igår genom att uttag för privatperson ökas från 1 800 euro/mån till 2 300 euro/mån. Det ska också bli enklare att öppna bankkonto, transferera pengar utomlands och den summa i kontanter som man får föra ut är också höjd. Viktigt dock att komma ihåg att restriktionerna finns kvar, de är inte bortlyfta!
  • Varoufakis, fd finansminister, har bildat ett politiskt part, MeRA25, vilket blir officiellt den 25 mars (Greklands nationaldag).
  • FYROM har tagit ner statyn över Alexander den store på Skopjes flygplats och ska byta namn på flygplatsen. Detta görs som en eftergift till Grekland. Däremot säger de att Greklands nya krav att landet ska göra ändringar i sin konstitution inte kommer att accepteras. Jag tycker att det är ett märkligt krav från Greklands sida då en författning får ses som ett lands interna angelägenhet. Och som FYROM:s premiärminister Zaev sa: en ändring i konstitutionen är inte slutgiltig utan efter ett val kan en ny regering ändra igen.
  • Det allvarligaste som pågår är spänningen mellan Turkiet och Grekland. Sedan kuppförsöket i Turkiet sommaren 2016 har spänningen skruvats upp och incidenter skett och sker allt oftare. Det senaste är att en turkisk patrullbåt rammade en grekisk kustbevakningsbåt utanför ön Imia (Kardak på turkiska). För 22 år sedan var den här grekiska obebodda ön i allas blickfång. Då var Turkiet och Grekland nära krig med varandra.
    Olika påtryckningar och lobbyister försöka påverka händelseutvecklingen. Bland annat har Amerikanska Hellenska Institutet (AHI; säte i Washington) skrivit till den amerikanske presidenten och bett honom fördöma Turkiets handlingar mot Grekland, Cypern och internationella gas- och oljebolag i området. Personligen är jag tveksam till om han är rätt person att vända sig till då jag inte direkt beundrar hans diplomatiska färdigheter.
    Någon skrev på facebook att ”Turkiet bråkar med Grekland”, men det är inte riktigt så enkelt. Det som utlöste och trappade upp Turkiets agerande var bl a att Grekland vägrat utlämna turkar som flydde till Grekland och som anses ligga bakom kuppförsöket och Grekland har dessutom gett minst en av dem uppehållstillstånd. Dessutom är Turkiet irriterade på att USA stödjer de syriska kurderna samtidigt som Turkiet samarbetar med Ryssland som i Grekland ses som en gammal vän. Det här är väldigt rörigt, väldigt mycket historia, väldigt mycket politik.
    Båda länderna är medlemmar i NATO så låt oss hoppas att det går att lösa inom organisationen.
    Jag utgår ifrån att det även i Sverige rapporteras om det spända läget. Här har jag fått veta att män kallas till en dags ”repövning” i Iraklio sedan december månad, oklart om det är bara en dag eller om det är en dag i månaden. Så nog är det spänt!
  • En färjeägare har hungerstrejkat denna veckan utanför sjöfartsministerns kontor! Han vill ha en licens för rutter från Rafina till Kreta och Kykladerna. Hamnarna på Naxos och Santorini har meddelat att de inte kan ta fler båtar och andra färjelinjer har protesterat. Men tala om att brinna för sin sak!

Kreta

  • Vid den här tiden på året kommer en del nyheter kring turism.
    Under vintern har 50 000 tyskar varit på Kreta i ett försök att införa vinterturism. Det är att upplägg som bl a används i Turkiet och handlar om shoppingresor till de tre största städerna på Kreta. Tveksamt vad det tillför, men man ska börja någonstans. Kreta jobbar vidare på att försöka öka vinterturismen.
    Det sägs att Grekland ligger på 2:a plats på bokningar hos Thomas Cook och på 1:a plats hos tyska resenärer. Frågan är hur många som reser all inclusive vilket inte tillför Grekland några större inkomster.
    TUI ska bygga en anläggning med 350 rum utanför Ierapetra. Jag vet inte riktigt var, men det är en trist nyhet. Stora anläggningar behöver vi inte, det räcker med de som finns längre österut från sta’n.
    Kreta var representerat på Skandinaviens största mässa ”Ferie för Alle” i Köpenhamn. Man försökte bland annat informera om alternativa former av turism.
  • Har du sett tv-programmet ”Arvinge okänd”? Mycket bra program som jag kan rekommendera. På Kreta finns problem med avlidna personer utan identitet och som ingen efterlyser. Man väntar i 6 månader, sedan begravs personen.
  • Byarna på Lasithi-platån (där jag var i fredags – blogginlägg här) har stora problem med inbrott. Polisens område omfattar 16 byar där de flesta hus är tomma på vintern eftersom ägarna bor i Iraklion, Aten och andra platser. Några byar är mer drabbade än andra och några hus har haft upprepade inbrott upp till 4 stycken!
  • Karnevalen i Ierapetra var den största på sydöstra Kreta någonsin räknat i antal medverkande (2 000) och åskådare (uppskattat till 15 000). Åskådare kom från alla delar av Kreta, Aten och norra Grekland!
  • Den årliga rean i början av året har inte alls gått bra i Ierapetra pga oväder som slog sönder växthus, sänkta tomatpriser (växthusodling är vår huvudnäring), dålig olivoljeskörd med mera. Folk har helt enkelt mindre i plånboken. Rea-perioden har därför förlängts till 15 mars. Och jag kan intyga att det är otroliga erbjudanden med många rabatter på 50 – 60 %. Efter mitt bilköp så hör jag till dem som måste hålla lite i plånboken, tyvärr.
  • Och till sist en konflikt på mer mellanmänsklig nivå! I en by på östra Kreta fattade en 83-årig man och en 73-årig kvinna tycke för varandra och var mer eller mindre ett par under en tid. Hon tyckte nu att det började bli lite väl häftigt så hon bad honom dra sig undan vilket han accepterade. Sedan går uppgifterna lite isär, men häromdan sökte han kvinnan i hennes hem. Hon sa att hon behövde snygga till sig så han gick in i rummet. Då låste hon honom inne och ringde polisen! När de kom fram hittade de mannen lindrigt skadad efter ett hopp ut genom fönstret. Gissar att det är lite spänd stämning i byn för tillfället….

Då återstår att önska en skön och fridfull helg!

 

Vandra på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Just nu erbjudande på vandringsvecka.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

14 tankar på “Nyhetsbulletin

  1. Christina Andersson

    Mycket intressant du skriver om i inlägget. Jag försöker läsa tidningar från Rhodos (min son bor där) med hjälp av Google translate men det är inte alltid lätt att förstå sammanhanget.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Nej, ibland blir det väldigt konstigt. Jag tycker att det ofta blir bättre översättning om man tar det till engelska istället för svenska.

      Gilla

      Svara
  2. Kerstin

    Så roligt att få läsa om Grekland på ett lättförståeligt sätt! Tack!!!
    Fortsätt gärna med dessa Greklands rapporter/nyheter!
    //Kerstin

    Gillad av 1 person

    Svara
  3. Jakob Lambertsen

    Tak Ia!
    Jeg har stor glæde af at læse dine beretninger fra vandringer og udflugter til forskellige steder på Kreta. Du er en levende og medlevende iagttager. Tror, at du inspirerer mange.
    Dine nyheds-samlinger er noget andet. Du burde tage dig betalt for dem! Vi andre, som er interesserede i græske samfundsforhold og græsk politik, vil skulle bruge ganske meget tid på at gå igennem de græske kilder, som du har dine informationer fra. Du interesserer dig for, hvad der foregår i Grækenland (og på Kreta), og det mærkes! I de skandinaviske medier får vi bare spredte og tilfældige nyheder fra Grækenland. Du samler op, og du gør opmærksom på, at dette eller dette er måske ikke den fuldstændige eller absolut sande version. Det øger faktisk troværdigheden!!! Jeg føler mig godt orienteret. Hvis jeg vil vide mere om noget, er dine nyheder et rigtigt nyttig udgangspunkt.
    Jeg er selv journalist, er vant til at forholde mig kritisk til aviser og til avisernes kilder. Du holder virkelig en fornuftig balance. Håber, at du fortsætter i lang tid med at orientere os, som du gør nu.
    De bästa hälsninger, Jakob, København

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Oj, så glad jag blev över din kommentar! Tack så mycket!! Jag suger åt mig!
      Jag är en ganska nyfiken person som gärna vill veta vad som pågår omkring mig och förstå hur det hänger ihop. Och samtidigt vet jag ju att det finns inga ”sanningar”. Grekland är så mycket mer än stränder, sol, retsina och souvlaki. Jag vill gärna bidra med lite ”kött på benen”.
      Med mina vandringar kan jag förhoppningsvis ge en vidare bild av vad som finns att uppleva.
      Och jag tycker mycket om att skriva så roligt att det uppskattas!! Ha det gott!

      Gilla

      Svara
  4. Lena i Wales

    Ja, vilken sörja med svenska ögon sett. Vi ska ha allt så perfekt. Det kanske inte fungera lika i alla länder. Jag jämför mycket med Spanien i det du skriver och det finns många likheter, delvis med UK också. I Spanien har det aldrig funkat som i Sverige och det kommer att ta lång tid tills det gör det också. UK verkar så organiserat för många, men vissa saker har man koll 0 på och ingen framförhållning, se bara på snökatastrofen där och Brexit.
    Jag tror också att det kommer att ta tid för Grekland.
    Har fått ditt mail och svarar inom de närmaste dagarna.
    Ha det bra!

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Det är framför allt korruptionen man måste göra något åt. Och bli lite effektivare, t ex genom att använda modern teknik mer som IT. Annars kan man ha andra lösningar än i Sverige eller nå’t annat land så länge de fungerar bra. Det finns ju ofta flera lösningar på ett problem. Men det måste börja hända nå’t även på ”gräsrotsnivå”. Nu har jag en känsla av att man väntar på att någon annan ska göra nå’t!
      Ingen brådska med mailet, ta det när du har möjlighet.
      Ha en bra dag!

      Gilla

      Svara
  5. juliann66

    Jag vet inte riktigt, men det känns som om Sverige börjar närma sig grekiskt sätt att lösa ”problem”. Dvs man säger inte hela sanningen, tolkar fakta godtyckligt och utnyttjar anställningsförmåner för hela familjen inom både statliga och kommunala verk. Jag är glad att vi flyttat bort från Muteborgs närhet, men vi prenumererar fortfarande på GP 😉
    Är jag ikapp nu, eller är det fler inlägg kvar? 😀 Jag låg långt efter i alla fall…

    Gillad av 1 person

    Svara
  6. Pingback: Första vårdagen, kortnyheter och frågestund | ia mitt i livet

  7. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s