Lugn och fin dag som kunde slutat med mord…

Alla människor pratar väder. Det sägs ibland att det är typiskt svenskt, men alla jag träffat från alla möjliga och omöjliga länder pratar väder. Och det vore väl konstigt annars eftersom vädret formar vår tillvaro. Vi har under några dagar levt under ett lock av Sahara-damm. Under locket blir det äckligt varmt eftersom luften inte kan ta sig någonstans. Som att stå i en tryckkokare. Det går ut dammvarning och uppmaning till de som har luftvägsbesvär att stanna inne.
Jag såg på nätet en dag att någon förtjust utropade att så härligt vi hade det på Kreta, det var ju 25 grader! Temperatur säger inte mycket om vädret och på denna stora ö är vädret väldigt olika mellan olika delar. Använd gärna meteo.gr! De har väderstationer över ön så där kan du se prognos och statistik för olika orter. Undrar du hur den fungerar så hör av dig, jag förklarar gärna men inte här i bloggen.

Igår var jag för första gången hos privatläkare. Jag ringde på förmiddagen för att boka tid, men så går det inte till. Man går dit under hans öppettider och sätter sig i väntrummet. Jag såg fram emot att han skulle fixa mitt öga som jag haft lite bekymmer med sedan december. Goda nyheter tyckte herr doktorn: ingen skada och ingen sjukdom utan en åldersförändring. Jaha, undrade jag, vad gör vi åt det? Svaret var att det finns inget att göra utan detta kommer jag att ha resten av livet. Det var lite av en chock och när jag gick hem var jag tacksam över att jag planerat vandring idag. Egentligen för att försöka komma bort från dammet, men nu hade jag något som behövde smältas. Vandring låter tankarna jobba på egen hand och naturen är en stor, läkande famn.

Uppe i bergen blåste det och luften var betydligt bättre än nere i sta’n – skönt! Jag vandrade till liten by där det finns ett litet kafenio. Om du är i Grekland så tänk på att även kafenio i små byar serverar mat. Och vilken mat! Men du får ta vad huset har just den dagen. Jag beställde bondsallad/lantsallad (vi turister kallar den ”grekisk sallad”). På landet tar man vad som är moget just nu och vad som finns hemma. Den är alltså aldrig likadan så det finns ingen ”äkta grekisk sallad” mer än att basen är tomater och gurka.
Tzatsiki fanns inte idag, men han hade en oströra som han påstod var ”spicy”. Det var den inte utan väldigt smakrik och god. Aldrig ätit något liknande så det var nog mor i husets eget recept. Jag fick också in något som liknade ostpajer, men det var annan deg. De har riktigt varma och jättegoda!

Byhus till salu! Intresserad? Tips: börja med att reparera ytterdörren…

På kafenio satt en gäng karlar och några kunde inte låta bli att titta nyfiket på den där vandrerskan. Gör mig absolut ingenting, kanske jag förgyllde någons dag, vem vet. Jag lyssnade och försökte fånga upp lite grekiska, men hastigheten, kretensiskan och tandgluggar gör det svårt. En del ord kunde jag urskilja, kändes riktigt bra. Jag blir bättre och bättre, det finns hopp.

Mars är en månad då vintern kan slå tillbaka innan den slutligen drar sig undan så våren har bara startat. Men den har alldeles för bråttom så jag hoppas att vi kan få lite kylig nordöstlig vind några dagar. Det kommer fler och fler blommor. Mimosan, mandelträden och vildpäronträden är så vackra. De gula buskarna (som inte är ginst – den blommar senare i vår) har också börjat och snart kommer bergssluttningarna att skifta i gult.

Vid ett av mina rastställen, ett kapell, stod det en VANDRARE! Jag hoppade till, blev så förvånad. Han pausade med cigg och bredvid honom stod ryggsäck och stavar. Vi började prata om lite allt möjligt och så säger han:
– Jag kommer från Italien och ska försöka bo på Kreta. Tänkte organisera vandringar.
En konkurrent! Kan man slå ihjäl en människa med en vandringsstav? Ingen skulle någonsin få veta…
– Jag tänker erbjuda kartor och gps-kordinater.
Aha, ”självguidade” vandringar! Då har vi inte alls samma kundgrupp. Staven kan stå kvar.
Han berättade vidare att han nog ska bosätta sig i Istron för där finns turister. Jag hade inte hjärta att upplysa honom om att riktigt så enkelt är det inte och jag tror inte han hittar sina kunder på en badturistort. Färgas mitt omdöme om vad jag tycker om Istron? Givetvis, där skulle jag inte vilja bo. Jag fortsätter att hoppas på att fler vandringssugna ska hitta till Ierapetra.

När jag närmade mig bilen (som i dessa dagar inte är blå utan gulröd av Sahara-damm, stackarn) vällde det svarta moln över bergen. Dags att bege sig hemåt!

Nu rullar det in! Och bakom mig lyser solen.

Körde förbi vår damm som nu är torrare än någonsin. Har du någon gång upplevt vattenransonering när du varit på semester? Det har jag. Det är lite bökigt, men inte världens undergång. Men det ska jag berätta om en annan gång!

Nu borde jag kanske ladda upp foton till min flickr-sida, men det får vänta tills imorgon. Dags att sno ihop lite middag. Ha en skön kväll!

PS. Om jag smält beskedet om ögat? Jodå, det har jag. Det kommer att påverka bilkörning o likn längre fram, men det är inte dags att beställa ledhund än! DS

 

Vandra på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Just nu erbjudande på vandringsvecka.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

 

12 tankar på “Lugn och fin dag som kunde slutat med mord…

 1. Margaretha Rudberg

  Vad vi ser fram emot septembers vistelse i Ierapetra. Vi kommer nog att boka dig några timmar för en stadsvandring. Måtte sommaren gå fort även om vi har en hel del att göra. Må väl!❤

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Anita

  Jeg skulle ønske jeg kunne oppleve å gå i fjellene på Kreta, men pga dårlige hofter og knær må jeg legge turene i nærheten av bilveier i tilfelle jeg må hentes. Veldig gøy å lese om dine turer. Første gangen vi var på Kreta var på bryllupsreise i 1988 (1 år etter bryllupet😝). Vi bodde på et lite hotell ved siden av de store luksuriøse Creta Maris og Silvia Maris (Tror navnet begynte på A). Det hadde ikke airconditioning, og ikke vann i kranene etter kl. 17. Som vi svettet. Lurte oss inn på Creta Maris og badet i bassenget der. Var på Spinalonga nesten alene. Ble stukket av en eller annen insekt på leggen. Måtte gå på antibiotika og fikk ikke trå på benet. Mannen min bar meg rundt. Litt av en bryllupsreise😂. Gode minner.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   En sådan härlig och tokig bröllopsresa!
   Vandring där du kan hämtas vid besvär kan jag ordna om du vill vandra en dag. Är du intresserad så hör av dig!

   Gilla

   Svara
 3. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Hahaha, jag kommer att tänka på undertiteln till TV-serien ”MODUS – mördaren inom oss” 😀
  Häruppe har vi inte haft så mycket problem med Saharasanden, det har varit lite disigt västerut (borde ju ha varit söderut) och på förmiddagen idag hade vi klarblå himmel. Nästan vindstilla och 15 grader varmt redan på morgonen. Hoppas att sandlocket försvinner snarast för er därnere!
  Det som inte är så roligt är ögonproblem. Om det hade varit katarakter, så finns ju ögondroppar för det. Alla får vi så småningom dras med åldersförändringar både här o där, så du är inte ensam, Ia, om det kan vara till någon tröst för dig. Sköt om dig och ha en fin fortsatt vecka, kram! 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jo, det där mordiska finns nog hos oss allihop långt in i ett mörkt hörn….i alla fall som tanke. Att omvandla tanken till handling kräver nog lite mer…tror och hoppas jag! 😉
   Var glada att ni slipper Sahara-dammet. Jag ser på prognosen för damm i luften att vi ska bara behöva stå ut idag också. Skönt!
   Jo, åldersförändringar är jag medveten om och förberedd på, men jag tror oftast att saker går att fixa eller underlätta på ett eller annat sätt. Då blir det lite svårt att acceptera att nej, inget hjälper och det finns inget att göra och så här blir det resten av livet. Men det börjar sjunka undan i ett stilla accepterande. Vem vet – åldersförändringarna står kanske på kö och bara ramlar in när jag nollar i maj! Är 60 nå’n sorts tröskel, tro…. 🙂

   Gilla

   Svara
 4. Tomas Nilsson

  En mycket trevlig berättelse. Om italienaren snor dina kunder (vilket han nog inte klarar) så får du försörja dej som berättare i stället (ungefär som Hasse Alfredssons ormtjusare från Sjöbo).
  Vad jorden från Sahara beträffar så är det så som det odlingsbara jordlagret på Kreta, och i Medelhavsområdet över huvud taget, bildas. ”Jag tror den kallas lössjord, den faller som ett damm, ett stoft från heta öknar, där vindarna drar fram” skaldade ju redan Evert Taube.
  Det är för torrt för växtligheten att brytas ner till jord som hos oss i norr, i stället kommer jorden med vinden, på sommaren norrifrån med meltemin. Det skriver i varje fall Carl Fries i boken ”Europas morgon”, en medelhavsskildring som jag varmt rekommenderar.

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack! Tror inte att vi kommer att sno kunder av varandra eftersom hans är ett helt annat koncept så han klarade sig (denna gången…).
   Aha! Det har jag aldrig hört. Kan förklara varför jorden är rödaktig här på Kreta som ju inte är någon vulkanö. Jag har gått och funderat på om det röda kunde vara hög järnhalt eller nå’t. Och vi har ju inte den höst och vinter som är i Sverige då löv och annat ombildas till jord. Tack för info! Och bokrekommendation!

   Gilla

   Svara
 5. juliann66

  Jag blir riktigt orolig över och nyfiken på vilket åldersrelaterat ögonproblem det är du råkat ut för!
  Starr går ju att behandla eller lindra, gula fläcken är det sämre med, men den våta makuladegenerationen går att behandla.
  Hoppas det handlar om nåt relativt snällt och som är möjligt att åtminstone lindra så länge som möjligt!
  För övrigt mycket roande läsning och fina bilder!
  Kram!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ingen sjukdom eller skada eller lossning utan elasticiteten i glaskroppen är förändrad och det ger en ”sak” som simmar runt i ögat då och då. Ganska irriterande fast nu måste jag tänka annorlunda eftersom den inte kommer att försvinna. Vi får bli vänner helt enkelt! 😉
   Kram

   Gillad av 1 person

   Svara
 6. Jakob Lambertsen

  Apropos italiensk vandrer på Kreta: Du kender vel bogen ”The Cretan Way – A 28-day walk” af Luca Gianotti fra 2016?
  Din taverna-beskrivelse får mig til at tænke på en sen aften, jeg kom vandrende fra Lassithi-sletten over bjerget og nåede mit mål i Selakano. Det var i 2002. Der var én taverna og ét overnatningssted – et endnu ikke færdigbygget kulturhus. Der var – som du beskriver fint – ikke mange valgmuligheder på tavernaen, men det var fantastisk mad!
  Fik du nogen fornemmelse af, hvad der er fel med øjet? Du må da kontakte en ekspert, når du er hjemme i Sverige engang …
  (jeg har i mere end 20 år døjet med en sygdom på det ene øje – keratokonus hedder det, og det bliver klaret så nogenlunde med en jättestor special-kontaktlinse)

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag känner till ”The Cretan Way”, men har inte läst den. E4 intresserar inte mig så mycket. Jag förstår inte poängen med att han sedan markerade den med tanke på att den redan är markerad. På nätet finns 2 olika hemsidor skrivna av killar som vandrat E4.
   Mångfald är inte alltid att föredra!
   Läkaren jag var hos är specialist och jag ringde Sjukvårdsupplysningen i Sverige och fick veta att det han sagt var helt ok. Det är glaskroppen som förlorat i elasticitet. Jag hoppas bara att det länge, länge håller sig som det är nu.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s