Sahara-damm bort – nu viner det kring knuten! Vi är uppe i vindbyar på strax över 22 m/s. Det forsar in ren, frisk luft. Det är härligt! Igår vandring med vandrarkund från England. Då hade vi mer lagom vind och fick en ljuvlig tur.
Dags för en titt på vad som händer och sker. Den är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Det som händer överallt i världen som mord, misshandel, drogbeslag, inbrott, trafikolyckor med mera tas inte upp såvida de inte på något sätt utmärker sig. Vill du knyta an till förra nyhetsbulletinen så hittar du den här, men jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna bloggen är inte först och främst en nyhetsrapportering.
Källor: neakriti.gr, radiolasithi.gr, hxonews.gr, ekathimerini.com, theguardian.com
Grekland
Samtalen mellan Grekland och FYROM om namnet ”Makedonien” har nästan avstannat. EU-kommissionen har gått ut med en rekommendation att samtal om EU-medlemskap för Albanien och Makedonien påbörjas. Om detta är ett försök att sätta press på en lösning på samtalen om namnfrågan eller bara en slump av sorten ”bad timing” står skrivet i stjärnorna. Medlemsstaterna måste säga ja till att samtal påbörjas och när det gäller Makedonien kommer Grekland att säga nej. Dagen efter att rekommendationen blivit offentlig sa Grekland att namnfrågan är långt ifrån en lösning. Vidare gjorde utrikesminister Kotzias klart att Makedoniens närvaro vid NATO-mötet (Makedonien vill bli medlem i NATO) i juli inte är aktuellt så länge namnfrågan inte är klar. Det tycks som om läget är i stort sett låst och att Grekland ställer ovillkorliga villkor.
Så har vi konflikten eller spänningen mellan Turkiet och Grekland. Man måste nästan följa vad som händer mer kontinuerligt än i enstaka sammanfattningar som denna. Det är som en dålig tennismatch där det aldrig kommer något avgörande, det tar liksom aldrig slut. Det är utspel, incidenter, beskyllningar, höga toner, påtryckningar som visslar i luften. Jag ska göra ett försök att punkta de senaste händelserna:
- Ett militärflygplan, Mirage, störtade utanför Skyros. Genast misstänktes sabotage, men det visade sig vara en olycka. Vad jag förstår är det inte den första incidenten och olyckan i Grekland med den typen av plan. Några ungdomar har därefter placerat grekiska flaggor på 5 kobbar kring Fournoi för att hedra piloten. Detta irriterade Turkiet som tolkade det som en provokation.
- Turkiet har uttalat att ön Imia/Kardak, dess luftrum och vatten är turkiskt territorium. Grekland svarade med att båda länderna måste följa Lausanne-fördraget från 1923, överenskommelsen mellan Italien och Turkiet 1932 och Paris-fördraget från 1947. Grekland säger sig följa internationell rätt och skydda sin suveränitet. Givetvis delar inte Turkiet, som inte skrivit under Lausanne-fördraget, den synen utan de vill ha tillbaka 18 öar.
- Försvarsminister Kammenos har i ett uttalande gått så långt att han menar att Turkiet och Grekland har varit i ett krigstillstånd sedan 1974. Turkiet har vid upprepade tillfällen kränkt grekiskt luftrum och vatten. Grekland har då bara försvarat sig genom att på olika sätt stoppa och reagera på kränkningarna. Här får man vara lite försiktig, tror jag, och se till helheten. Grekland är inget offer i den här konflikten, det eldas från båda sidor.
- President Paulopoulos har återigen kommenterat att Turkiet ska akta sig eftersom de med sina nuvarande fientligheter riskerar sina möjligheter att bli medlem av EU så länge de inte respekterar ”gränserna för såväl EU som Grekland”.
- Turkiet har i dagarna offentliggjort att valet i november i juni i år. Det intressanta är att beslutet inte verkar komma från Erdogan utan från hans allierade Bahceli. De antas vilja ta tillvara den nationalistiska glöd som finns för tillfället i och med att Turkiet hotas från flera håll. Troligen kommer provokationerna gentemot Grekland att öka under tiden fram till valet, men vad händer sedan? Det kommer vi att få veta då.
- EU pressar Turkiet att släppa de 2 grekiska soldater som ”av misstag” (enligt Grekland) korsade turkisk gräns för ett tag sedan. Samtidigt är de 8 turkarna (som flydde till Grekland efter det misslyckade kuppförsöket 2016 och som Grekland vägrar utlämna till Turkiet) uppe för beslut. Jag har inte hittat beslutet, men de är kvar i Grekland och ”står under bevakning”.
- Ovanpå konflikterna mellan Grekland och Turkiet kommer spänningar mellan Turkiet och Cypern. Tidigare i år försökte Turkiet stoppa italienska ENI från att borra efter gas i havet vid Cypern. EU-kommissionen har varnat Turkiet för fortsatta provokationer gentemot Cypern då dessa kan stoppa landets möjligheter till EU-medlemskap. Men nu kommer det som i alla fall jag tycker är två väldigt intressanta ”bisaker” som visar hur ibland oväntade saker kan hänga ihop och påverka:
Cyperns president Anastasides har vänt sig till Theresa May och bett om hjälp. Tydligen har Storbritanien bra relationer med Turkiet så han har bett henne att trycka på.
Och de pågående förhandlingarna kring Brexit angående gränsen mellan Nordirland och Irland oroar Cypern och Grekland. Några länder, däribland Sverige, har uttalat att man ska skriva en ”lös” överenskommelse med handlingsutrymme. Andra länder menar att den måste vara tydlig, klar och reglerad för att undvika missförstånd. För Cypern, som är EU-medlem, är det oroande – hur kommer gränsen till turkiska delen att hanteras? - Och så finns en hel del ordkrig mellan försvarsministern och utrikesministern i Grekland på ena sidan och olika turkiska politiker på andra sidan, bl a Turkiets EU-minister Celik. Han anklagar försvarsminister Kammemos att piska upp stämningen mellan länderna.
Summering: spänningen mellan de båda länderna har inte minskat sedan min förra nyhetsbulletin utan snarare ökat. Det turkiska valet är en orosfaktor. Grekland ska stå på egna ben utan stödlån i höst vilket är en annan orosfaktor för stabiliteten i landet (här pågår diskussioner på hög nivå gällande skuldavskrivning, bl a är ”Washington-gruppen” inblandad). I Grekland manar en del politiker till nationell enighet utåt över partigränserna – det är ju val 2019… Syrien och oron i området är givetvis ett annat orosmoment. Jag uttryckte i förra nyhetsbulletinen ett hopp om att NATO skulle kunna läsa konflikten internt. Det kan vi glömma, det här har eskalerat utanför NATO.
En egen reflektion: det blir lite konstigt att Grekland hänvisar till internationella fördrag och överenskommelser när det gäller gränsdragning mot Turkiet, men inte godkänner Makedonien. Namnkonflikten har pågått sedan början av 1990 och bl a stoppat landet från medlemskap i NATO och EU.
Jag hoppas att det rapporteras om spänningen mellan Grekland och Turkiet i svenska medier!? Det som händer och kan hända påverkar även Sverige.
Nu går vi vidare: mutskandalen inom hälsovården rullar vidare och har nu även dragit in vissa politiker. Mutorna ska ha kommit från det schweiziska bolaget Novartis.
Kreta
Den korta strejken inom sjöfarten i veckan drabbade som vanligt Kreta hårt, bl a blev ett 20-tal lastbilar som skulle hämta last på ön strandsatta i Pireus. Man begär nu att det ska finnas någon form av ”skyddsfartyg” så att odlarna kan få iväg sina skördar av frukt och grönsaker.
Flygplatsen i Iraklio har genomgått en rejäl ombyggnad och det blir återinvigning den 30 april. Ombyggnaden har finansierats av pengar från Duty Shops.
Det förs diskussioner om motorväg mellan Chania och Iraklio. Jag tillhör de som tycker det skulle vara trevligt om projektet med att bygga National Road från Chania till Sitia först blev klar. På bron utanför Sitia upptäcktes för en tid sedan brister så den måste repareras även om den ännu inte använts – så gammalt är projektet! Nu har Sitia höjt rösten eftersom även reparationerna försenats! Otroligt! Kreta är en stor ö som behöver bindas ihop. Även om man med National Road bara binder ihop längs nordkusten så är det ett steg i rätt riktning, men då får man se till att bli klar i modern tid.
Greker klagar inte på greker heter det, men måttet kan bli rågat och droppen rinna över. I en by har någon stängt av en väg genom att bygga en mur och detta ska nu upp på bystämma. I en annan by anmäldes någon för att ha förgiftat 60 katter vilket visade sig vara ett större antal än vad som någonsin funnits i byn. Däremot har åtgärder tagits för att komma tillrätta med en person som husade 40 hundar i ett hus inne i byn. Man kan tycka att det säger sig själv att ljudnivå, skräp osv inte kan hålla en bra nivå. Personen ifråga lär dessutom inte ha haft tillräckligt mycket pengar eller möjligheter att ta hand om djuren.
Tre hus bort från mitt hus har en familj sin hund på balkongen på tredje våningen. Den skäller dagtid så snart något rör sig i gränderna. Nästa gång när jag försöker njuta på min balkong ska jag tänka att det kunde varit värre, det kunde varit 39 st till!
I ett område nära Chania har under 2,5 månad tre personer oberoende av varandra begått självmord. Slumpen kan ibland slå till väldigt konstigt.
En grupp kretensiska barn kom på andra plats i en internationell danstävling inom hip hop.
Påskhandeln i Ierapetra minskade jämfört med tidigare år. Det var ett bakslag för butikerna med tanke på att stora rean i början av året gick så dåligt. Jag hoppas att vi slipper se alltför många tomma butikslokaler i sta’n för det är så trist.
Funderar du på att besöka ön Chrissi utanför Ierapetra? Gör det så snart som möjligt. Nu börjar snart säsongen så forskare och andra har varit inbjudna till samtal med kommunen. Det ska tryckas upp information till besökare att de inte ska skräpa ner (var ska de kasta informationen?), det finns krafter som vill minska antalet besökare per dag. Det unika ekosystemet och skogen av cederträd är näst intill hotade.
Och till sist: ta det försiktigt på fest! En man dog på ett bröllop (nej, det var inte brudgummen) i Ierapetra pga att han satte i halsen!
Det var lite från mitt hörn av världen. Nu ska jag gå in i helgkoma så hörs vi i nästa vecka!
Ha en skön och fridfull helg!
Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Jag tror inte att vindhastigheten är 80m/s. Så höga vindhastigheter har aldrig förekommit. Det skall troligen var 80 km/tim.
GillaGillad av 1 person
Japp, jag skrev fel, men har ändrat!
GillaGilla
Nämns ingenting om Turkiet Grekland konflikten i svenska nyheter, jag läste att ageiska öarna fått ett massivt bidrag till försvaret pga konflikten 🤔
GillaGillad av 1 person
Märkligt att det inte nämns alls. De Egeiska öarna ligger ju sämst till så de blir en yttre försvarslinje och det är väl dem som Turkiet anser tillhör Turkiet. Vi får se om det går så långt vilket jag tvivlar på, men men…..
GillaGilla
Pingback: Prognos blir verklighet? Och ett boktips! | ia mitt i livet
Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet