Dammigt

Igår bokade jag min födelsedag! Ja, inte vilken datum för det kan jag inte göra mycket åt, men var och vad jag ska göra. Jag har inte firat någon födelsedag sedan jag fyllde 19. Den går dock inte obemärkt förbi eftersom det är dagen då man fick den dyrbaraste gåvan av alla: livet. Så jag brukar göra något speciellt på ”min” dag och eftersom det är nolla i år ska det vara lite extra. Det kommer att bli en riktigt bra dag!

Varför jag inte firar? Ja, inte är det för att jag har nå’n sorts åldersnoja. Det är helt enkelt så att jag som barn och tonåring inte tyckte varken mina födelsedagsfester eller presenter var roliga. Jag hade väl för stora förväntningar. När det gäller åldersnoja så förstår jag inte de som menar att ”ålder är bara en siffra” eller ”man är så gammal som man känner sig”. Det verkar vara en jakt efter att vara ”evigt ung”. Livet har olika skeden med olika tjusning så varför inte njuta av dem? Och ska vi gå efter känsla så finns det dagar då jag känner mig som 95. Och på julafton är jag ganska så precis 10,5 år.

Njuta gjorde vi inte i torsdags. Då slog Sahara-damm in hela Kreta i ett gulrödbrunt moln. Så här såg det ut från min balkong vid 3-tiden på eftermiddagen:

Då kunde man ana konturerna av bergen vilka försvann helt en timme senare och då såg jag inte alla hus i sta’n som jag brukar se. Lite senare kunde jag skönja lyktorna på andra sidan bukten och inte se men höra havet. Eftermiddagen fick ett spöklik stämning då ljuset var väldigt speciellt. Svårt att beskriva och gick inte att fånga med kameran. Om du tänker dig en solnedgång då allt en kort stund färgas gult och skruvar upp den nyansen sisådär 10 gånger samt gör den lite mörkare och mer mättad så är du nära.

Jag jobbade med en översättning, men efter ett tag fick jag ge upp. Kunde inte koncentrera mig, var så fascinerad av vädret. Det var alldeles tyst i kvarteren runt mitt hus. De som inte nödvändigtvis behövde ge sig ut stannade inne. Det måste ha varit en väldigt tung dag för de som har luftvägsbesvär, speciellt äldre. På vädersajten meteo.gr kan man ta fram hur dammkoncentrationen beräknas se ut de närmaste dagarna på den ort man bor och kommunen brukar gå ut med varning för höga koncentrationer och uppmaning att stanna inne om man har besvär.

Det här var det värsta Sahara-anfallet jag upplevt här nere. Dammet där nerifrån kommer lite då och då under våren, ibland märks det men ibland ligger det så högt upp att vi bara får lite nedfall. Och förra gången, för ett par veckor sedan, var nordvästra Kreta värst drabbat, Rethymnon-området märkte nästan inget alls och hos oss var det en mild omgång. Så vindarnas styrka och riktining har stor betydelse. Och kanske också stormar i Sahara, vad vet jag.
Här finns lite foton från olika delar av Kreta. Och man kan se hur folk skämtade på facebook. Kanske de har en poäng…kanske det var dumt att köpa en bil…

Igår lättade det något, vi fick t o m några solglimtar. Så skulle det komma regn, men det blev bara några droppar under natten. Idag har vi blå himmel med några moln, solsken och stark vind. Ett andhål innan nästa omgång kommer enligt prognosen. Jag funderade över att skotta ren min balkong idag, men tappade sugen. Ska det komma mera så känns det som ogjort arbete, jag väntar några dagar. Har inte varit nere och tittat på min bil, kanske jag inte hittar den! Allvarligt talat så gick det ut meddelande igår att man inte får spola utomhus, spola av bilar osv eftersom en stor vattenledning gått sönder väster om sta’n. Hoppas den är lagad i början av veckan.

Så gick strömmen mitt i bloggandet, jag gick till marknaden. Tillbaka för att avsluta inlägget med att berätta att imorgon är det Greklands nationaldag med parad och folk på sta’n. Håll tummarna för att vi får fint väder!

Ha en skön och fridfull söndag!

 

Vandra på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Just nu erbjudande på vandringsvecka.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

9 tankar på “Dammigt

 1. Uffe & Karin

  Jag tror att du missade med länkarna, bägge leder till samma sida. Jag har två gånger upplevt saharadammet på Madeira, det är ingen behaglig upplevelse, men nog så spektakulär!
  Uffe

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Läskiga bilder över Saharadammet! :O
  Betr åldersnoja, måste jag få berätta en liten historia jag upplevde häromdagen. Jag var och handlade på en supermarket i Loutraki. Jag såg en liten kort äldre dam försöka sträcka sig upp och hämta en vara på en hylla högt upp. Hon var ljust klädd o fräsch med ljusgrått fint hår, alltså ingen svartklädd ”giagia” med huckle. Jag frågade om jag fick hjälpa henne att ta ner varan från hyllan och det var OK. När hon fick se mig, sa hon med glad röst: ”och jag som trodde det var en tonårstjej som frågade, men du är ju en ”kopéla”!! Tack så väldigt mycket ”na eiste kalá”, fortsatte hon. (Bara det att hon trodde min röst lät som en tonårings, made my day! 😀 ). När jag senare ställde mig i kassakön, visade det sig att jag hamnat bakom den äldre damen. Hon pratade glatt på med kassörskan, skämtade o skojade medans hon letade efter växelpengar i sin portmonnä och vi kom i samspråk igen. Hon förmedlade några visdomsord (som jag just nu inte minns, haha) på samma gång som hon sa att hon var 90 år!! :O Ridå! Det kunde jag inte för mitt liv tro, men då tänkte jag faktiskt ”ålder är bara en siffra”!! 😀
  Ha en fin söndag du också, utan Saharadamm! xx

  Gillad av 1 person

  Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Ja! 🙂 Denna underbara kvinna, som utstrålade en glädje över sin ålder och livet i allmänhet, fick mig att ha ett leende på läpparna resten av dagen!! 😀 Det lustiga var också, att både hon och jag trodde att den andre var yngre!

    Gillad av 1 person

    Svara
 3. Jan-Erik

  Men grattis på födelsedagen, lilla flicka (dock ganska lång)! Då måste vi snart komma och gratulera på riktigt och förstås städa bort all sand. Ha en bra nationaldag och gläds åt folklivet på paraden.
  Kram / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Nja, det är inte min födelsedag på ett tag, jag har bara fixat hur jag ska fira den.
   Prata inte om sanden….jag vågar inte gå ner och titta på min bil….
   Ha det gott! Kram

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s