Glad Påsk – igen

Så är det dags för ortodoxa påsken! År 2018 var det också bara en vecka emellan och jag måste säga att jag föredrar att de är längre ifrån varandra. Men det är som det är!

Vi är alltså framme i Stora veckan:

Nu, Stora Fredag, ringer det stilla i kyrkklockor. De manar till lugn och högtid. Eftertanke och allvar. Mycket stämningsfullt. Och rogivande. Ikväll ska jag bege mig ut till en by och delta i processionen då Epitafen bärs runt. Också en stilla, stämningsfull och högtidlig stund.

Jag som tycker om högtider och traditioner har ju hamnat i rätt land! Här är t o m allt (inte matställen och caféer) stängda både på Påskdagen och måndagen. Här är det helg.

Resandet dessa dagar har ökat otroligt. Trafikköer ut ur Aten igår, flyget och färjorna har nästan fullt. Sist vi firade påsk ”som vanligt” var 2019 så suget är givetvis stort. Nu är många lediga och ska till hemby, familj och släkt. Vid påsken samlas men. Det är ju trots allt årets största högtid!

Under pandemiåren har jag glömt bort en del av det jag äntligen fick snurr på till påsken 2019, dvs när man ska säga vilken hälsning. Jag får väl försöka minnas vilken dag som hör ihop med vad…

Jag har skrivit en hel del i bloggen om apokries, fastan, påsk. Använd sökfunktionen eller klicka på länkar som står efter detta inlägget!

Igår vandrades det, var ute i sju timmar. Fint vandringsväder! Konstig vår dock eftersom allt (väder, temperatur, blommor…) är några veckor sent. Just nu är våren i sitt esse, mycket blommar. Tyvärr vissnar många blommor snabbt, troligen hade de behövt mer värme eller så har blomningstiden kortats pga vintern. De kom nog också ur rytm under den långa, kalla perioden precis som vi människor.
Jag fotograferar inte längre så mycket blommor, de finns i mängd på min flickr i album ”Flowers of Crete”.

Vandrare måste pausa (notera utsikten! fotot tagit av L Norén), andra använde fordon istället för apostlahästarna.

Se så många gröna nyanser nu när träd och buskar slår ut i olika takt:

Jag ska faktiskt bryta helgen på måndag! Har haft några återbud från vandrarkunder pga ändrade och inställda flyg, men på måndag är det premiär i år. Roligt! Har en del förfrågningar, hoppas fler vill utforska och njuta av Kretas vackra landskap och natur!

På tal om vandrarkunder så ser vi fler och fler turister nu om dagarna. Tyvärr också en del som struntar i de regler vi har. Respektlöst och irriterande. Grekland har fortfarande problem med antal smittade och, framför allt, men dödstal. Vad man ”tycker” om våra regler är fullkomligt ointresant. Skaver de eller upplevs besvärliga så res nå’n annanstans eller stanna hemma.

Så högtidligt och lugnande med kyrkklockorna. Jag ska låta dem vagga mig in i påskfrid.

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

PS. Några inlägg om apokries, fastan, påsk:
Igår öppnades Triodion!
Apokries och fastan
Påskfirandet i år (2019)
Påsktankar

7 tankar på “Glad Påsk – igen

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Mycket märkligt som händer i cyber space! 😉
   Visst är det tråkigt, men efter två säsonger var vi förberedda. Det är inget nytt fenomen, men jag tror det blir vanligare i år pga att många tror att pandemin är över.

   Gilla

   Svara
 1. Thalassa

  … och χρονια πολλα! Sägs ju vid flera tillfällen/tidpunkter, men för mig står detta för midnatt påskafton/påskdag utanför kyrkan där man tänder ljus åt varandra med denna önskan. Så stämningsfullt!
  Trist med den bristande respekten för pandemin! Hoppas bakslagen inte blir för allvarliga! Själv har jag för första gången, med lite vånda, utsatt mig för att vistas i folksamling under en längre tid. I fredags begravdes en mycket nära, kär vän och alternativet att inte delta fanns förstås inte en sådan gång.
  Önskar dig en fin vandring i morgon!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   χρονια πολλα är en superfras – fungerar alltid!
   Oj, det var ju en trist anledning för att vistas i folksamling, men jag förstår känslan att vilja följa en sista gång.
   Tack! Det blir nog bra men varmt.

   Gilla

   Svara
 2. Pingback: De intressantaste blogginläggen om resor i april 2022 – Halloj världen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s