Apokries och fastan

Nej, jag tänker inte skriva ett ord om ovädret som dragit och drar fram över Kreta (och övriga Grekland tidigare). Och nej, jag tänker inte försöka förklara hur trött jag är på och av kylan inomhus. Icke ska jag nämna med ett ord att jag vill ut och vandra, möta våren, njuta av frisk vind och grönska…. Nej, det här inlägget ska handla om den högtidstid vi är inne i och har framför oss.

Påsken är den ortodoxa världens och kyrkans största högtid. Den begränsar sig inte till fyra dagar utan är indelad i perioder.

Först kommer Apokries (kan också stavas Apokreas och Apokrias) som är en treveckorsperiod då man ska förbereda sig för den Stora fastan. Det är en period med fest, dans. maskerader och kallas också för karnevalsperioden. Den har gamla anor ända tillbaka till Dionysos. Apo kreas på grekiska betyder ”från kött”. Karneval kommer från latinets carne vale som betyder ”kött farväl”. Det är alltså dukat för festligheter!

Apokries

Apokries börjar med att man öppnar fasteboken Triodion. Det är en gudstjänstbok som används fram till Påskafton och har fått sitt namn av de tre sånger (oden) som sjungs under morgongudstjänsterna. Första veckan avslutas, i alla fall i Ierapetra, med skattjakt i gamla sta’n för barn. I år hade de väldig otur! Skattjakten hade börjat, jag såg och hörde barnen nere i gränden. Glada skratt och springande fötter! Så öppnade sig himlen med åska och hagel. Det kunde gott väntat till eftermiddagen.

Andra veckan är den sista då det är tillåtet att äta kött så på torsdagen – Tsiknopempti – äter alla grillat och röken ligger tung över husen. Och det är meningen! Man lägger t o m på extra mycket fett för att få njuta av doften/lukten (stryk det som ej önskas). Numera går de flesta till tavernor, äter grillat och lyssnar på musik. Veckan avslutas, i alla fall här i Ierapetra, med skattjakt i sta’n för vuxna (barn får också vara med). Jag håller tummarna för att det blir bra väder på söndag!

Tredje veckan kallas för ostveckan eller vita veckan. Då ska man äta mestadels mejeriprodukter och ägg. Förr tvättade inte kvinnor håret denna veckan för det sas att det då skulle bli vitt. Sista helgen är det karneval på flera platser i Grekland. Den största är i Patras på fastlandet. Här på Kreta är karnevalen i Rethymno störst. Vår karneval i Ierapetra växer och växer eftersom en del av lokalbefolkningen och folk från andra orter slutat åka till Rethymno. Man tycker att den karnevalen blivit för stor, det är trångt, svårt att hitta parkering osv. Och givetvis håller jag tummarna för att vi får fint väder den söndagen också, inte minst med tanke på alla fina dräkter och kostymer! Framförallt med tanke på att årets tema är antiken…inga yllesockor, termobyxor, polotröjor och regnställ där inte!

Söndagen är sista chansen att gifta sig på ett tag eftersom inga bröllop hålls under Stora fastan, men enligt gammal tradition ska man inte gifta sig denna söndag för det betyder att äktenskapet blir olyckligt!
Jag har hört att det inte heller hålls några begravningar under Stora fastan, men det har jag inte kunnat få bekräftat.

Mycket av aktiviteterna är väderberoende så i år är det trist. En del flyttar inomhus på skolor o likn, men det gör ju att det inte blir så levande och festligt på sta’n. Majoriteten av aktiviteterna riktar sig till barn så när som helst kan man på gatan möta en liten prinsessa, en krigare, en stor geting eller nå’t annat roligt. Och det är härligt att passera en skolgård full av dansande och glada barn.

Stora fastan

Det finns flera fasteperioder i den ortodoxa kyrkan och detta kallas Stora fastan och börjar med Clean Monday eller Kathara Deftera (Καθαρή Δευτέρα). Clean Monday är ”röd dag”, allt är stängt, folk går till stranden och flyger drake. De har picnic eller åker till en bytaverna (bordsbokning absolut nödvändigt!). Stora fastan varar i 50 dagar, den bryts på natten till påskdagen då Kristus uppstår. Vi inom protestantismen lägger ingen större vikt vid fastan (Luther tyckte tydligen inte om fastan). Nu får man inte äta kött, fisk, ägg, mejeriprodukter eller olja, men tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Det finns undantag, lokala regler, olika regler i de ortodoxa kyrkorna. Jag ger min inte in i den djungeln, vill du veta mer så läs här.

Stora fastan handlar inte bara om att avstå mat utan också att visa barnhärtighet, generositet och ge till behövande. Det är en period då man förbereder sig inför Kristi korsfästelse och uppståndelse då ens gamla jag med syndiga vanor dör för att uppstå med ett förnyat och renat jag. Det är en tid av omvändelse och ånger, mycket arbete med sig själv i form av bön o likn.

I dagens Grekland följs inte fasteregler slaviskt mer än möjligen av äldre och religiösa personer. Resten tar de delar som de känner för, t ex är det många som sista veckan följer fastereglerna och på långfredagskvällen serveras inget kött på tavernorna.

Och sedan är det påsk sista helgen i april i år, men det återkommer jag till då! Jag vet inte om det finns något intresse av att jag ställer samman en översikt över helgdagar o likn, skriver några förklarande meningar och lägger under TTT – Tips Till Turist? Det kanske redan finns någon bra på svenska (finns gott om på engelska)? Du kan väl ge mig en vink!

Ha en bra vecka!

Parentes: Askonsdagen kom tillbaka i Svenska kyrkan 1983 (togs bort vid reformationen) och är onsdagen efter fettisdagen (som är tisdagen efter fastlagssöndagen). Den inträffar enligt kyrkokalendern 46 dagar före påskdagen och inledde fastan. Kanske du har som jag lärt dig att askonsdag är onsdagen i påskveckan, men det är alltså fel.

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Kontakta mig för frågor och bokning. Du som läser bloggen får 15 % rabatt på bokningar gjorda under februari och mars (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

12 tankar på “Apokries och fastan

  1. Pingback: Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne! | ia mitt i livet

  2. Pingback: Boktips med filmtips | ia mitt i livet

  3. Pingback: Köldknäpp och en riktig velpotta | ia mitt i livet

  4. Pingback: En rofull onsdag | ia mitt i livet

  5. Pingback: Vårjakt! | ia mitt i livet

  6. Pingback: Clean Monday och nyhetsbulletin | ia mitt i livet

  7. Pingback: Jo tack, det är bra – trots allt | ia mitt i livet

  8. Pingback: Glad Påsk – igen | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s