Clean Monday och nyhetsbulletin

Clean Monday

Eftersom jag drabbats av en rejäl förkylning så blir det ingen vandring denna veckan. Men man kan ju inte bara vara hemma och vila så jag hängde med på en utflykt igår då det var Clean Monday som inleder fastan. Det blev en tur till Sitia. På vägen dit såg vi den största rovfågel jag någonsin sett, det måste ha varit någon sorts örn. Väl framme strosade vi runt och sedan åt vi väldigt god mat på en taverna med mycket bra och trevlig service: Fegaropsaro. Givetvis åt vi traditionellt denna speciella dag så inget kött och ingen olja. Inte mycket drakflygning för det var nästan ingen vind, men det fanns de som försökte:

Var skulle vi inta kaffe? Jo, det blev Agios Nikolaos och när vi kom in i Mirabello-bukten dök det upp flera drakar för där fanns det vind, minsann. Gott om folk i AN, jag fick veta att det är ett utflyktsmål för en del, t ex de som bor i Iraklio, på Clean Monday.

Nyhetsbulletin

Jag tänker inte skriva så mycket om Corona-viruset, det finns bra sidor på nätet för saklig och korrekt information. Jag vill bara nämna att i skrivande stund har Grekland ”Local transmission” (WHO:s klassificering) vilket betyder att personer smittats i landet. Dock är det viktigt att notera att av 7 konstaterade fall har 4 personer varit i Italien och 3 personer varit i kontakt med de 4. Så ett utbrott av smittspridning inom landet har vi hittills klarat oss ifrån. För att det ska fortsätta så tar myndigheterna alla tillfällen till att påminna folk via tidningar och TV om handtvätt osv.
Avbokningar och nedgång i bokningar märks tydligt enligt turistsektorn. Om detta blir långvarigt och/eller smittspridningen inom länderna blir stor så kommer detta att slå hårt på Greklands ekonomi. För mig visar det hur vansinnigt det är av ett land att vara så beroende av turism och att ha det som en av sina huvudnäringar. Turister måste vara den mest sårbara och nyckfulla kundgrupp som finns.
Länkar: WHO och ECDC samt dagsfärsk artikel i ekathimerini.

Jag tänker inte heller orda så mycket om den pågående flyktingkrisen vid gränsen mellan Grekland och Turkiet. Det är så svårt att hitta fakta. Analytiker menar att Turkiets avsikt med att öppna gränserna var att sätta press på EU. Turkiet har inte så mycket good will sedan de stökat med Cypern, förlorat sin gamle vän Egypten över Libyen-krisen, farit in och bombat i Syrien osv. Det finns dock de som menar att gränsöppningen var ett ogenomtänkt beslut som redan slår tillbaka på Erdogan genom ökad kritik internt i Turkiet mot regeringen.
Den grekiska premiärministern gjorde tidigt klart att ingen kommer att släppas in i Grekland. Lägg till situationen på de grekiska öarna längs med Turkiets kust. Regeringen gick för några månader sedan ut med att de flyktingar som sitter i läger på öarna ska låsas in, till viss del i nya läger på öarna. Då fick öborna nog och protesterade.
Och mitt i den här soppan är det givetvis oundvikligt att Grekland och Turkiet har satt igång med att munhuggas och skjuta skuld och ansvar på varandra. Som vanligt. Oerhört tröttsamt, tycker jag.
Och i förra veckan fick Turkiet löfte om pengar från EU. Visserligen öronmärkta, men så klart en seger.
Det finns en grupp i all den här kakafonin som är nyckeln, men som försvinner i bullret: flyktingarna. De sitter i ett skruvstäd som en gissla. De är människor som ingen medmänniska verkar vilja hjälpa eller kännas vid. Jag tror på människans kraft, godhet osv, men just nu är det andra sidor som släpps fram hos det ädla däggdjuret.
Länkar: UNHCR om Europa, UNHCR om gränsen Turkiet – EU, UNHCR aktuellt om Idlib och UNOCHA har information om Syrien mm.

Jag ska inte orda något om den spända situationen vid Cypern för det har säkert rapporterats i svensk media. Turkiet borrar ju där ute till havs som väl alla vet. Vad kanske inte alla vet är att de också borrar söder om Kreta.
I dagarna har det pågått (och kanske fortfarande pågår) en stor militärövning i östra Medelhavet och runt Kreta. Det är flyg, skepp och ubåtar från flera länder och det hävdas att det är den största samlingen av krigsfartyg på jorden just nu. I förra veckan kunde vi höra militärflyg svischa över sta’n, då höll man tydligen till söder och öster om Kreta. Givetvis är det svårt att få fram fakta, men USA, Frankrike och Grekland deltar. Så här såg det ut ett tag enligt hxonews.gr:

Anledningan till att jag nämner det här är en helt annan sak. Jordbävningar sker i stort sett varje dygn, men oftast långt ut och djupt så det är inte ofta vi märker dem. Det har förekommit skakningar här i sydost som inte registrerats seismologiskt i Aten, bara på de lokala seismologiska mätarna och knappt där heller (jag har inte märkt något). Alltså har det inte varit jordbävningar, men vad har det då varit? Här finns två teorier!
1. Militärövningen skjuter även skarpt och eftersom många ubåtar låg (ligger?) utanför den sydöstra kusten så skulle det kunna vara sjunkbomber som orsakat skakningarna.
2. Borrningarna efter olja utanför vår kust har oroat berggrunden och det är de skakningarna vi känt.
Vi får väl se om någon kan lösa gåtan!
För övrigt kunde man i början av januari höra explosioner i Chania-trakten vilket förklarades med snabbstart av jaktflygplan och speciella meteorologiska förutsättningar som tillsammans skapade det speciella ljudet.

Några andra nyheter:

 • årets olivskörd på Kreta är i kris pga dålig tillgång och låg kvalité. Det har lyfts av minister i regeringen som har kontakt med EU. Oklart vad kontakten ska ge – nå’n sorts ”nödersättning”?
 • flygplatsen i Kasteli, som ska ersätta flygplatsen i Iraklio, är prioriterad av regeringen och Mitsotakis var där förra året och grävde (symboliskt). Jag tycker personligen att det varit märkligt om inte landets andra största flygplats var ett högt prioriterat projekt.
  Man påstår också att National Road är ett prioriterat projekt, men det tror vi när vi ser det. Vore onekligen skönt om detta flerårsprojekt kunde avslutas nå’n gång.
 • du kanske inte känner till ett annat flygplatsprojekt där en flygplats skulle anläggas på Ierapetra-slätten (mellan Episkopi och Vasiliki). Ett utländskt bolag stod bakom projektet och olivlundar och mark köptes upp. Men se det bidde ingenting så nu har kommunen bildat en tillfällig grupp som ska försöka lösa hur man ska göra med den där uppköpta marken som det utländska bolaget äger…låter väldigt krångligt.
 • en tornado svepte in över Makri Gialos och förstörde växthus och ett snille eldade i en olivlund en dag då det blåste hårda vindar. Det gick som han borde ha kunnat lista ut: han förlorade kontrollen över elden. Tre brandbilar från Ierapetra och två från Sitia ryckte ut och lyckades bra med tanke på omständigheterna. Resultat: 1 tunnland nerbrunna olivträd och eldaren åtalad.
 • i vassen på en strand uppe på nordkusten hittade man ett lik av en ung man. Brottet är bisarrt av många skäl. Man tror att det rör sig om hämnd eftersom hans öron var avskurna. Blod, kniv och hammare låg kvar på brottsplatsen så förövaren/förövarna har inte försökt dölja brottet.
 • har du sett trailern till Oscarsbelönade filmen ”Parasiten”? Då har du också hört den kretensiske kompositören Theodore Reglis. Så man kan väl gratta honom också för de priser filmen får som Oscar och Gyllene palmen.
 • Skogsdirektoratet för Lasithi har meddelat att man ska återplantera träd i två områden som härjats hårt av bränder och det gäller dels Selakano, dels vid byn Mirtos. Det har lovats tidigare, men inget har hänt så en journalist har engagerat sig och tryckt på så nu finns pengar och tidsgräns (ska vara klart vid slutet av 2020).

Källor: cna.gr, hxonews.gr, neakriti.gr, radiolasithi.gr, anatolh.com

Nu ska jag ta hand om min förkylning, men ett blogginlägg i slutet av veckan ska det bli.
Ha det gott!


Upplev och njut av sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

12 tankar på “Clean Monday och nyhetsbulletin

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Antar att du menar viruset? Ja, det är svårt. Hur orolig man är och hur det påverkar en kan man bara själv avgöra. Se’n finns det de som menar att man ska inte resa alls för om man gör det kan man medverka till spridningen av viruset. Jag känner inte att jag behöver ge mig iväg till Sverige. Regeringen här nere har av en del anklagats för att vara för drastiska, men jag tycker det är bra att de, som de säger, ”vill handla före och inte efter”. Man har höjd beredskap i samhället, besök på sjukhus är hårt styrt osv. Jag hoppas så klart att ni kommer, men tänk efter var ni känner er tryggast. Vad jag vet testades 5 personer i förra veckan här på Kreta, men alla var negativa så än så länge är vi virusfria.

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Märkligt för det har hållit på ett bra tag. Började ju med att de hotade med att borra och se’n har det varit en massa turer fram och tillbaka. Märkligt med tanke på att Cypern ligger så nära Mellanöstern som är allt annat än stabil.

   Gilla

   Svara
 1. Thalassa

  OT – lite teknisk fråga: vet du om/hur man kan radera ett eget inlägg här? Det händer tyvärr allt oftare att jag p g a förvärrade synproblem trycker fel, och – vips – där postades mina rader. Oftast händer det när jag ska korrigera som ovan (Libanon/Libyen). Ingen jättesak men förbaskat irriterande för mig. Letar efter något kommande el liknande som på FB t ex.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s