Vårjakt!

Det hojtas om vår på Kreta från alla möjliga håll så jag gav mig ut på vårjakt igår! Här nere i Ierapetra har våren fått in cirka en och en halv fot genom dörren. Vi har vårvärme dagtid, men vintern visar tänderna kvälls- och nattetid. I måndags kväll tog jag fram vinterjackan ur garderoben och den har inte varit framme på hela vintern! Mandelträden blommar mer eller mindre – det beror på var de står.
Jag och Panda gav oss upp till Lasithi-platån för att vandra (jag, alltså…inte Panda). På vägen upp tittade vi på mandelträdsblommorna som blev färre och färre för att upphöra en bit upp och på platån såg mandelträden ut så här:
(klicka på foton för större storlek)

Där uppe har våren fått in en halv fot genom dörren vilket kändes i vinden. Trots att den kom från snöklädda toppar hade den ett så’nt där härligt stråk av vårmildhet.

Uppe på platån möttes vi av de majestätiska, snöklädda Dikti-bergen:

Sol från en klarblå himmel och ivrigt fågelkvitter ackompanjerade den vackra vyn. I övrigt såg platån vintertrött ut med tomma fält, en del vattenfyllda. Slitenhet och skräp kommer fram så tydligt när naturen är bar och aktiviteten nästan noll.

Kala grenar på träd, buskar och snår påminde mig om Skånes vinterlandskap.

 

 

 

 

Helt dött var det inte. Några var ute och beskar fruktträd och det var gott om gröna och rödsvarta kålhuv’en – en gröda som tydligen klarar snö och frost. Stod lådor med skördad kål lite varstans.

 

 

 

Fårskötseln pågick också som vanligt och det fanns gott om lamm. Några väldigt vingliga så de var inte gamla.

En del fält hade små sjöar och i kanalerna och bäckarna var det gott om vatten.

Jag önskar att människor inte bara åker runt platån utan också ger sig in mot mitten. Snurra sedan sakta runt och du får en vidunderlig 360 graders vy! Det blir en så härlig kontrast mellan den platta platån och de omfamnande bergen. Och de bergen bjuder på allt: klädda sluttningar och kala toppar, olika höjd och former.

Några små fynd gjorde jag! Dels en blomma som nog tillhör samma släkt som smörblomman. Den var större, men blänkte lika smörgult i solskenet. Och så hittade jag Plastico coppo som är vanlig och nog det naturinslag som står människan närmast. Man ser den oftast i liggande ställning längs med vägkanter, nästan som om den kastats på plats, men jag hittade ett upprättstående exemplar.

Man kan fråga sig vad de har för sig på platån med tanke på de här fynden. Finns här kanske gott om enbenta människor?

Och du som tittar på ”Mandelmanns” på svensk TV känner till Ensamma trädet – jag hittade dess kretensiska motsvarighet:

Efter 5 timmars avkoppling och njutning för kropp och själ återvände jag till Panda. Vi beslöt att köra ner den andra vägen, den som går mot Malia. När vi kom in i Tzermiadon stod där tre turistbussar (tyskarna är på organiserade resor året runt på Kreta sedan 2-3 år tillbaka). Vi fick ett stopp för av någon underlig anledning är det många som inte bara kopplar av i största allmänhet utan även kopplar ur hjärnkontoret. De var ute och virrade på landsvägen och det tog ett tag innan de flyttade på sig.

Denna väg ner ger fantastiska vyer, en del skulle man kunna tro var var som helst i världen, men det är faktiskt Kreta. Lite häftigt är det att stå i Dikti-massivet och se Ida-massivet i fjärran!
(fler foton på min flickr-sida!)

Dumt nog körde jag in om lilla byn Krasi (gör inte det under säsong – omöjligt satt ta sig fram i trängseln) där det stod två turistbussar och reseledaren fick ropa ”Achtung, achtung!” för att folk skulle flytta på sig. Och där det finns turister finns det business:

Malia var dekorerat inför karnevalen och arbete pågick. Här tänkte jag avsluta detta inlägg med att nu stundar karnevalshelg med helgdag ”Clean Monday” på måndag som inleder fastan, men nyheter för en stund sedan har ändrat helgprogrammet. Grekland har fått sitt tredje fall av coronavirus och regeringen har ställt in alla karnevaler och arrangemang i helgen. Trist för alla de som lagt ner mycket tid och arbete på dräkter osv, men bra att man från styrande håll hellre stämmer i bäcken än i ån.

Får bli en skön långhelg med god bok. Och kanske vandring på måndag!

Ha en skön och fridfull helg!


Upplev och njut av sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

7 tankar på “Vårjakt!

  1. Pingback: De 18 mest läsvärda blogginläggen om resor i februari 2020 – Halloj världen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s