En rofull onsdag

Apokries rullar på och idag, Tsiknopempti, är höjdpunkten i köttveckan då det festas loss på kött. Det är grillningens högtidsdag så röken ligger över stad och by.

Jag ser mer och mer att flera utropar att våren kommit till Kreta. Det är ungefär som om vi svenskar skulle säga att våren kommit när vi ser en snödroppe och en krokus. Våren knackar på dörren vid kusterna, men vintern har inte släppt sitt grepp än. Vi har framför oss några dagar med regn (på Lasithi-platån ska det komma snö) och vind upp till 8 Bf (cirka 20 m/s), kanske stormstyrka i byarna. Varning är utfärdad i alla fall.

Igår gav jag mig ut på en vandring i mer flackt landskap och kortare sträcka än förra veckans bergsgetsvandring. Höll mig nära kusten för lite omväxling. Solsken, nästan vindstilla, härligt kylig morgonluft. Två stopp med kaffe, gifflar och reflektion kring ett fenomen som jag ska grunna lite mer över fram till nästa blogginlägg.

Åt väster snöklädda toppar i Dikti-massivet och nere på slätten låg det lite här och var rök från kvisteldning. Här nere vid kusten är olivplockning och beskärning klara, återstår bara att städa upp.
(klicka på foton för större storlek)

Så stilla att havet låg nästan som en spegel. I mars, i början av våren, får havet sin alldeles speciella blå färg som är den absolut vackraste under hela året. Den börjar komma och tyvärr går den inte att fånga med kameran.

Några vårblommor stack upp i solskenet.

Några sniglar, små gräshoppor och flygfän hade vaknat och var ute och luftade sig. Jag tror att de är förvirrade av den milda vintern. Gick och funderade över våren. Vi får inte en så underbar vår som ifjol, den hörde nog till ovanligheterna. Jag önskar bara att vi inte får an så’n vår som vi hade i förfjol. Då kom nästan alla växter samtidigt och många vissnade redan i knopp. Det var en riktig raketvår, man kände sig lurad på konfekten!

Jag kom runt en kurva och stannade tvärt. För första gången nå’nsin på en vandring närmade jag mig en sjungande olivlund! Och hönorna i närheten stämde in! Vilken händelse ute i obygden – märklig känsla.

När det gäller naturen är det två saker jag saknar från Sverige. Det ena är höstens vackra färgpalett och det andra är rapsfälten (jag är ju skåning..). De gula vinterblommorna, som kommer före jul och sedan bred ut sig mer och mer för att ta över när arbetet i olivlundarna är slut, bildar gula mattor som får vara min ersättning för rapsfält. Vackert är det, men det doftar inte alls. Jag är nöjd ändå. Man kan inte få allt, heter det ju.

Oxalis pes-caprae – Getoxalis

Denna vandringen passade jag också på att leka vidare med nya kameran. Vårt förhållande stärks för varje fototillfälle. När jag närmade mig byn hörde jag surr från ett mandelträd som börjat blomma. Bin hade hittat dit och till min förtjusning fick jag se två stycken ”kretensiska” bin. Det är ett flugfä som jag tycker väldigt mycket om! Den vackert färgglade tjockisen visar när han flyger att allt är möjligt. Jag hade svårt för att få ordning på bi, blomma och kamera. Skit också, tänkte jag och strosade mot Panda. När jag kom hem upptäckte jag att jag lyckats ganska bra med ett foto:

En skön förmiddag gick mot sitt slut. Sista station på hemvägen blev Evotry. De gör olika produkter utifrån vindruvsmassa och -saft. Så det blev en flaska ”sirap” (underbart god i raki), två marmelader och en chokladlikör.

En väldigt lyckad, lugn halvdag! Ha en skön och fridfull helg!

PS. Fler foton på min flickr-sida!


Upplev och njut av sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

3 tankar på “En rofull onsdag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s