Ett fynd i gömmorna

För ett tag sedan gick jag igenom min hemsida inspirewiz.com. Jag ändrade text, bytte bilder, tog bort sidor. Då slog det mig att vad ska jag göra med gamla företagsbloggen så jag började läsa inläggen. Ganska snart insåg jag att jag ville spara dem. Flera var väldigt bra och ett vill jag dela med dig här och nu. Jag skrev det i september 2015 då jag riktigt kommit till ro efter flytten våren 2014 och precis avverkat min första vandringsvecka. Inlägget är dock tidlöst i så måtto att det alltid är aktuellt.

Inlägget handlar om tacksamhet. Något jag känner ofta. Tänk, att jag får uppleva så mycket och har det så bra – mätt, frisk, visserligen inte rik men heller inte fattig, har en bostad som jag dessutom trivs i. Och så vidare, och så vidare. Det är så lätt att klaga och kritisera, men det gör ingen gladare eller lyckligare. Och det är inte heller en helhetsbild, bara en del av tillvaron.

Här kommer inlägget! Ha en bra vecka!

Tacksamhet – något vackert som ofta glöms bort!

I måndags avslutade vi vår vandring på ett kafenion i en by. När vi beställt dryck och mat blev det nästan alldeles mörkt, himlen öppnade sig i ett skyfall och luften fylldes av dunder och blixt. Vi tittade på varandra och konstaterade att mer tur kan ingen ha.

Allt har fungerat bra, jag har fått möta och umgås med härliga människor, Kreta har bjudit på vacker natur och underbara scenerier, all logistik flöt på perfekt. Då slog det mig att vad jag kände som någon sorts summering av veckan var tacksamhet.

Tacksamhet – vad är det?

Själva ordet är synonymt med erkänsla, uppskattning, tillfredsställelse, erkännande, tack.

En del förknippar tacksamhet med religion, andra förknippar det med att vara nöjd (och “nöjd” är då något som inte är bra). Jag tror inte att tacksamhet måste riktas åt någon eller något, bara så där till livet i stort och andra människor.

Om vi aldrig stannar upp och njuter av det vi har i våra liv och vår tillvaro så har vi väl ingen glädje av det, eller hur? Varken tacksamhet eller nöjd kan vara “fel” då och då. Vi måste inte ständigt förbättras, utvecklas, vara på väg. Det är helt ok att sätta sig ner och bara må bra, njuta av det man har oavsett var det kommit ifrån.

Tacksamhet hänger så klart även ihop med värderingar och önskningar. Du och jag är inte tacksamma för samma saker. Jag är idag tacksam för den fina vandringsveckan, människor jag mött, naturen, friden och ron i mitt liv just nu, mitt krypin, att framtiden ser spännande ut, tvättmaskinen fungerar och mina balkongväxter frodas. Hur dessa saker kommit i min väg eller uppstått är ointressant, jag är bara tacksam för att de är här och nu. Du kanske tycker att det är fåniga eller betydelselösa saker, men tacksamhet är ingen tävling, det finns inget facit. Men ibland ser man tydligare genom att jämföra:

Jag sörjde att jag inte hade några skor tills jag mötte en man utan fötter.
(Persiskt talesätt)

Finns det något att vara tacksam för i dessa tider?

Ibland kan man undra om “lycka” och “utveckling” i ett ständigt framåtsträvande kanske överskuggar det som vi faktiskt redan har. Och kan vara tacksamma över. Positivisterna skulle kanske kalla det att vi måste tänka positivt, men jag är ju ingen positivist som du vet så jag tror att det mer hänger samman med att se med båda ögonen. “Allting har två sidor” och du ska akta dig för att bli enögd. Att se allt i rosenrött eller i svart tror jag inte gör någon lycklig eller glad. Att inte ta något för givet eller självklart. Det är förfärligt med kriminalitet samtidigt som många sorters kriminalitet, t ex mord, har sjunkit de senaste åren. Det är tragiskt och sorgligt med krig samtidigt som Sverige under lång tid haft fred och ro.

Och på det mer individuella planet så finns saker som inte är bra och en del av dom kan kanske bli bättre, men det finns också en mängd bra saker. Här tänker jag inte skriva på din näsa vad du ska stanna upp och uppskatta och vara tacksam över utan ta en stund och tänk efter. Du kommer att bli förvånad över hur mycket du hittar – tro mig!

Och om du mot förmodan inte hittar så mycket att vara tacksam över så fråga någon annan. Andra ögon kan se det som dina inte ser. Det kan bli en riktigt överraskning, t ex kan någon annan uppfatta saker som du tar för givet som något att vara tacksam över.

Så jag slutar här så du kan börja fundera. Fram med ett tomt papper, dela inte upp det i plus och minus utan bara ett stort plus och börja skriva ner! Spara och ta fram när det känns motigt eller är grått. Lycka till!


Upplev och njut av sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

12 tankar på “Ett fynd i gömmorna

 1. Birgitta i Umeå

  Tack för väl tänkta ord!
  Man=jag har så mycket att vara tacksam över. Då kan man unna sig att livet ibland går i moll.
  Kramar till dig!
  Birgitta i Umeå.

  Gillad av 1 person

  Svara
   1. Anita Alklev

    Ja det är verkligen mycket man har att vara tacksam och nöjd över, precis som du skriver. Det är så bra att man kan glädja sig åt de små sakerna i livet. Att man inte har hamnat i att försöka köpa sig glädje/ lycka genom att slänga och köpa nytt hela tiden. Vi skall åka till Heraklion i morgon med TSS-resor och skall försöka ta oss till Ierapetra för att se hur det är där nu.
    Ha det gott.

    Gillad av 1 person

    Svara
 2. Anita Alklev

  Tack för svar. Vi har faktiskt träffats i Ierapetra, tror de var för två år sedan. Vi tog kontakt med dig och träffades, fikade och fick råd av dig om att hyra något över vintern. Vi bodde i Makrigialos. Vi får se vad vi hinner och isåfall hör vi av oss.
  MVH Anita och Kalle alklev

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. stadsmadam

  Tänkvärda ord. Ibland glömmer jag bort att vara tacksam, andra gånger är känslan liten och i fredags var tacksamheten jättestor då jag vandrade ensam längs havet i strålande sol. Vilken magnifik avslutning på arbetsveckan det blev! Då kände jag mig verkligen tacksam för naturen, havet, solen, luften …

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s