Följ med upp i bergen!

Idag blir det inte mycket text utan du ska med fotons hjälp få följa med på min vandring som jag gjorde igår! Jag vandrar inte ofta lite längre österut eftersom landskapet där är mer ”ihoptryckt” så det är brant och små raviner. Mer jobbigt än njutning och svårt att få ihop rundvandring, det måste ju till så att jag kommer tillbaka till Panda. Men ibland behöver man omväxling och det kände jag för igår så det bar iväg upp till bergsbyn Stavrochori. Det är en by som en del söndagar invaderas av folk som ska äta söndagslunch. Varför vet jag inte, finns gott om fina bergsbyar med god mat. Kanske är en ”trend”.

Dagens vandring: småvägar på ena sidan om landsvägen upp till bergsby och småvägar tillbaka på andra sidan landsvägen.

Låga moln, snöfläckar på flera toppar, vindstilla. Bara att sätta det ena benet framför det andra!
(klicka på foton för större format!)

På vägen ner från byn passerade jag ett litet fint kapell där jag givetvis tände ljus. Dörren var så låg att jag fick gå in nästan dubbelvikt.

Så kom jag ner från byn och upp på sluttningen. På vägen dit visade Google Maps en väg som inte fanns, men jag hade tittat på satellitkartan och hittat en genväg. Genvägen var kort, men gick genom en terrasserad olivlund på en sluttning. Enklaste sättet att ta sig upp: som en apa med hjälp av både ben och armar!

Ser du det lilla vita kapellet i mitten i nederkanten av fotot? Det var där jag tände ljus!

Jag fortsatte lite norrut. Förvånad över hur varmt det var där uppe! Jag förväntade mig och såg fram emot frisk, kylig bergsluft. Nu hade fåglarna vaknat och deras kvitter, ibland väldigt intensivt, skulle följa mig hela vandringen.

Härligt att vandra i pinjeskog! Jag tror att det är variationen i naturen och kopplingen till tallskog på Österlen som gör att jag njuter. Vattenpölar hade jag stött på en hel del, men här var det en bäck som rann över. Lyckligtvis inte så djupt. När jag lyfte blicken fick jag vackra bergsformationer och en och annan grotta.

Utsikt över nästa by som jag passerade på håll: Lapithos.

De jobbade i olivlundarna! Några var inte helt klara med skördandet, andra torkade säckar för att lägga undan till nästa gång.

De som var klara höll på att städa upp, beskära och elda kvistar.

”En fluga gör ingen sommar”! Ett vildpäronträd och ett mandelträd som börjat blomma gör ingen vår, men de visar att vintern varit mild. Än så länge, den är inte slut än!

Så var jag framme i byn Chrisopigi där jag skulle svänga och vända åter mot Stavrochori. Här stötte jag ihop med vandringsleden E4 och vi hade sällskap en stund tills den tog av mot bergsbyn Orino. Solen försvann när molnen vällde in från alla håll, men det var bara skönt.

På denna sträckan var det öppnare och högre så det var bara att ta in den ena fantastiska vyn efter den andra. Men det handlar inte bara om vyer! Man får inte glömma att titta neråt då och då och njuta av några vinterblommor.

Drakliljans blad har vaknat och på en del buskar och träd kommer det nya skott. Hoppas vi inte får en vår som i förfjol när den bara dansade förbi. Vi behöver några köldknäppar till!

Men även buskar, vissna tistlar och vissen ljung är vackra.

Framme och tillbaka i Stavrochori där hövdingen (eller kanske kvarterets skräck…) tog emot i sin upphöjda glans. Gick en sväng in om byn och den är lite speciell. Det som är förfallet är väldigt förfallet och det som är renoverat är ofta stort och tjusigt. En snofsighet mitt i förfallet. Det går liksom inte ihop, skapar en spänning mellan ytterligheter.

Fem och en halv timmes ren njutning, avkoppling och skön trötthet i kropp och knopp. På kvällen åt jag en av de godaste fiskar jag ätit! Nu kommer jag inte ihåg namnet, men det såg ut som svärdfiskkotletter men var en ”liten hajfisk.” Perfekt slut på en perfekt dag!

Ha en skön och fridfull helg!

PS. Om du vill veta mer om byarna:
Stavrochori och Lapithos
Chrisopigi
Fler foton på min flickr-sida!


Upplev och njut av sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

12 tankar på “Följ med upp i bergen!

 1. Jan-Erik Öhlund

  Kul att få vara med! Kommentarer kring Stavrochori: Det är kontrasterna i byn som är så speciella. Man vandrar upp genom byn, som verkar helt död, men som vid byns torg har två tavernor. Där är det liv och rörelse och öppet varje dag under året. Maten är riklig, billig och fantastisk och det är huvudsakligen greker som besöker tavernorna. Beställer du bara vin eller öl, får du så rikligt med mezé att det ibland kan räcka. Tillhör de bästa grektavernorna i området tycker / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Kontrasterna i byggnaderna är för stor för min del. Jag var där uppe för några år sedan, men föredrar andra byar och tavernor. Och bra är väl det så vi inte klumpar ihop oss på ett ställe!

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack! Nej, det är inte katten även om den pryder sin plats! 😉 Det syftade på renoveringarna, en del av dem passar inte in riktigt i en bergsby, i alla fall inte i jämförelse med de andra husen.

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s