Jo tack, det är bra – trots allt

Igår var det ”Clean Monday” som är första dagen i ”stora fastan” (det finns flera fasteperioder) som leder fram till påsken. På Clean Monday samlas man och äter flera smårätter utan kött. Det är ett dignande bord med flera läckerheter från havet. Den som sedan orkar flyger drake. Ifjol avnjöt jag ”Clean Monday” (3 mars) på favorittavernan i Sitia: Fegaropsaro. Det vattnas i munnen bara jag tänker på det… I år blev dagen en avslagen dag pga reglerna om folksamling, vem man får  träffa osv. Jag såg några som försökte flyga drake här i sta’n, men det var tufft eftersom det var ganska kraftiga och nyckfulla kastvindar. Svårt att fotografera, men den här var häftig! På håll såg den ut som en stor rovfågel som var kraftigt berusad eller som slagit i huv’et nå’nstans.

Det blev inga karnevaler i söndags som avslutning på Apokries. Här i Ierapetra, och jag har sett foton från Rethymno och Iraklio, sattes det upp olika dekorationer för att markera att det var karnevalstid. En väldigt klen tröst, givetvis, jämfört med det party det annars är!
Mer om Apokries och fastan har jag skrivit inlägget ”Apokries och fastan”.

Annars händer ingenting och allting. Låter konstigt? Jag ska förklara!

I min tillvaro är det i stort sett händelselöst. Promenader på sta’n, läsa böcker, titta på skidskytte och dokumentärer och annat smått. Imorgon blir det körigt! Jag ska till juristen med ett dokument som ska översättas till grekiska skatteverket, bli klippt och montera ihop ett soffbord från IKEA. Puh! Och se’n är det händelselöst igen. Men man får ta tag i sig och göra nå’t bra av tiden! Jag ska gå igenom kartor och böcker för att sedan lista alla vandringar som jag ska göra när vi blir utsläppta igen. Jag kommer att vara som en kalv på grönbete! Och jag ska ägna en dag åt att gå igenom alla brutna länkar i bloggen och fixa dem. Ett mastodontarbete, men det ska göras. Och här finns ingen jag kan delegera det till.
Jag måste fundera över hur jag ska göra med vandrargäster. Hur ser jag till så att alla deltagare och jag själv utsätts för så liten smittorisk som möjligt? Kräver att få se intyg om vaccinering/negativ test? Tar inga gäster förrän i september? Knivigt!

Utanför min tillvaro har det varit en stökig helg i och kring Aten med tre demonstrationer mot polisövervåldet. Inte den smartaste aktiviteten i dessa dagar med tanke på smitta och framför allt inte i region Attika. Men jag förstår folks ilska. Däremot blev jag väldigt besviken när det kom fram att Syriza och andra parlamentariska grupper stod bakom demonstrationerna. Totalt ansvarslöst under rådande läge i pandemin. Framför allt blev jag besviken över Syrizas inblandning eftersom jag tyckte att de gjorde ett bra jobb under stödlånstiden med tanke på de begränsningar och uppdrag som gavs av kreditgivarna.

Den andra större händelsen utanför min tillvaro är hysterin kring AstraZenecas vaccin. Man kan säga att jag var naiv som blev förvånad över stormen på sociala media. Plötsligen är alla experter och vet precis hur allt hänger ihop trots att det ännu inte är klarlagt hur det hänger ihop. Länkar till mer eller mindre seriösa artiklar och egna spekulationer delas hej vilt. Media har sin del med rubriker om ”stopp” och annat säljande. Samtidigt inte ett ord i media om hur det gått för de som tagit andra vaccin, t ex Pfizer. Kanske rykten kring Pfizer inte stämmer, jag vet inte, men jag får en känsla av att det pågår nå’n sorts häxjakt på AstraZeneca. Man måste fråga sig varför.
Hur som helst – i dagarna sammanträder WHO och EU och då hoppas jag att utredningen om samband är färdig så vi kan få ett klart besked. Tills dess kommer jag att i stort sett avstå sociala media. Inte för att jag är orolig för egen del utan för att det är så tröttande och irriterande med allt ”tyckande” från all ”sakkunskap”.

På tal om att ”veta” och att agera utifrån det man tror sig veta: många hårda ord har sagts om marknader i Kina, mycket skuld och, rent ut sagt, skit slängts åt det hållet. Jag har sett en intressant dokumentär på BBC som heter ”54 days China and the pandemic”. Där kartläggs de första 54 dagarna och tre saker sticker ut för min del.
Först: det första konstaterade fallet i Wuhan hade ingen koppling eller kontakt med marknaden eller någon som varit där.
Andra: det rapporterades som om det bara var Wuhan som var drabbat eller i alla fall var först drabbat vilket inte stämde. Smittan dök upp ungefär samtidigt på några olika platser i Kina.
Tredje: att marknaden var källan var något som den kinesiska regeringen spred ut för att…ja, vem vet? Få lite lugn och ro? Ta fokus från de andra smitthärdarna? Hålla journalister och andra på avstånd? Visa att man hade kontroll?
Intressant! Det enda jag vet med säkerhet är att en internationell grupp håller på att söka efter indexfallet (ibland kallat ”fall noll”). Det gör man tydligen alltid vid stora sjukdomsutbrott. Ska bli intressant att höra vad de kommer fram till i sinom tid.

Tycker du det är upprörande att vaccinering drar ut på tiden? Kom ihåg att du bor i väst! Hur bekämpar man virus och vaccinerar om det inte finns vårdinrättningar? Hur får man över huvud taget fram vaccin till behövande?

The ongoing conflict in Syria has brought the country’s once highly-effective health system “to its knees”, Tedros said in acknowledging the 10th anniversary of the crisis.
WHO and its partners continue to deliver services and supplies, protect public health and support a network of more than 1,700 health facilities.
Tedros pointed out that tragically, Syria is not an isolated case.
“Syria is one of many crises around the world, from Myanmar to Yemen and Tigray in Ethiopia, where millions of people have been denied access to essential health services, and where health facilities have been destroyed and health workers have been attacked and intimidated. This must stop”, he said. (News från WHO:s hemsida)

Det finns mer att ta del av för den som vill veta hur det går i världen med corona och vaccin på olika hjälporganisationers sidor, t ex Internationella Röda Korset och World Food programme.

Visste du, förresten, att WHO har utsett 2021 till International Year of Health and Care Workers? Mer info här!

Nu rullar det ner regn från Dikti-massivet så nu ska jag hälla upp ett glas vin och studera monteringsanvisningen för mitt IKEA-bord. Jisses, vad jag har det bra trots pandemi, lockdown och utegångsrestriktioner!

Ha det gott! var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

11 tankar på “Jo tack, det är bra – trots allt

 1. Thalassa

  Även jag inser och tycker (nästan alltid) att jag har det rätt bra i en tid som är hemsk för så många andra. Oron finns dock: hur länge ska ”de mina” – de som måste jobba – klara sig från viruset?
  Intressant inlägg, framför allt kartläggningen om viruset och Kina.
  Tänk, i år har jag inte haft koll på grekiska påsken. Så sent den infaller. Inte så ofta som det är så stor skillnad i tiden mot vår.
  Ha det fint!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Förstår din oro för ”de dina”. Jag har en systerdotter som är distriktssköterska, hon har klarat sig än så länge och är vaccinerad. Men visst är det oroligt.
   Jag som tycker om högtider och att de ska firas passar bra i Grekland. Saknade påsken ifjol, tror dock att vi får vara utan påskfirande i år också. Trist och tomt!

   Gilla

   Svara
 2. stadsmadam

  Jag gick en gnällpromenad igår med en god vän. Vi klagade på vaccinationen som eventuellt försenas, på att det blir uppställt när man jobbar hemma, att det är trist att inte kunna umgås som man vill o s v. Sen hade vi gnällt klart och ja – vi har det fantastiskt bra! 👍

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Lena i Wales

  Såg den goda maten som man brukar äta denna dag på en annan blogg, mums.
  Här debatteras det också om Astra Zeneca, men orkar inte längre med den debatten. Vi fortsätter spruta här.
  Jobbigt med dessa begränsningar, jag vet av egen erfarenhet.
  Sköt om dig så gott det går!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s