Nyhetsbulletin – mest om virus och vaccin

Ett inlägg med en blandning av glädje och tråkigheter, personliga nyheter och allmänna nyheter, dock mest om pandemin.

Nu är det dagar som inbjuder till reflektion. Tänk, i torsdags var det ett år sedan WHO klassade coronasmittan som en pandemi. Och på årsdagen fick jag min första vaccindos – kan det bli mer perfekt? Så 11 mars 2020 var början på ett tungt och märkligt år medan 11 mars 2021 är början på slutet på pandemin. Det kommer att bli ett datum som jag aldrig kommer att glömma. Äntligen lyfts vi ur det passiva undvikandet och utrustas med motvapen. Efter min andra dos 31 maj är jag beredd att säga: Kom an, corona, så får du en rak höger!

Anledningen till att unga jag fick vaccin är AstraZenecas första uttalande om att deras vaccin inte borde ges till 65+. Grekland beslutade då att köra åldersgrupper parallellt så nu vaccineras 75+ och 60-64 och i den senare kvalade jag alltså in. Nyheten om att AstraZeneca drabbats av exportförbud i USA och Indien är lite oroande för min dos nr 2, men det är ett tag tills dess så det ordnar sig nog.

Idag inbjuder också till reflektion! Fredagen den 13 (!) mars 2020 var vi inne i ”stanna hemma om du har symtom”. Vi var i Iraklio, strosade runt i butiker där personalen hade handskar, åt god lunch hos O,ti Thes (rekommenderas varmt!). På hemvägen fikade vi i Malia och tvärs över gatan spelades det tavli och knappades på mobil med handskar. Vi tyckte att det var väl lite överdrivet eller skulle det bli så framöver, tro. Föga anade vi att det på kvällen skulle komma meddelande om att Grekland stängde ner, veckan efter hade vi ”stanna hemma” och veckan efter den hård lockdown med utegångsförbud. Resten är historia!

Det är bra att se bakåt för då inser man att vi har det värsta bakom oss. Det kommer att ta tid innan alla är vaccinerade, men vi är på väg! Det kan bara bli bättre, men vi måste ha tålamod en liten tid till.
Vaccineringarna går framåt, men det finns svaga punkter här som i alla andra länder. Bland annat kritik mot att inte alla vaccinationscentra är öppna vilket jag tror beror på tillgången på vaccin. Grekland har ändå lyckats vaccinera cirka 60 000 fler än Sverige (statistik för ett par dagar sedan).

Läget här i Grekland är inte alls bra och därför var turismministerns uttalande härom dagen förvånande. Han nästan lovade att Grekland ska öppna för turister i början av maj, något som inte ser troligt ut just nu. Jag är orolig för att man gör samma misstag som ifjol då gränserna öppnades för tidigt parat med att karantän och självisolering i väntan på testsvar togs bort tidigt. Det har pratats om att vaccinera anställda i turismsektorn före övrig befolkning, men det tror jag kommer att väcka protester. Det blir ju också väldigt sårbart om turister och gäster ger sig ut från turistorter och möter befolkning som inte är vaccinerade. För man kan ju fortfarande bära på smitta även om man är vaccinerad. Det kan bli en himla soppa!
Ett av hans andra uttalanden gjorde mig heligt förbannad. Karlen säger att Grekiska staten ska stå för turisters sjukvårdskostnader om de blir sjuka i covid-19. Ett land som är i ekonomisk kris ska stå för kostnader för folk som faktiskt inte är tvingade att resa hit. Uttalandet fick inte heller applåder av det grekiska folket – fullt förståeligt.

Antalet smittade stiger och det är fortfarande Attika (där Aten ligger) som står för ungefär hälften av fallen. För tillfället ligger smittade strax över 2 000/dag och tycks inte sjunka. Här på Kreta stiger också fallen och graden av smitta i avloppsvattnet – utom i Lasithi vilket nu också uppmärksammas i artiklar. Så här såg det ut 9 februari – 9 mars:

Hela landet har striktare regler och lockdown (”rött läge”) och en del regioner och kommuner ännu hårdare (”djuprött läge”). Igår kom meddelande att ytterligare regioner och kommuner läggs i ”djuprött”, bl a Chania kommun. Alla skolor i Grekland stänger 16-29 mars.

Här på Kreta är de flesta fallen den brittiska mutationen och i veckan fick ön sitt första fall av den sydamerikanska mutationen. Den kom med en resande från Aten och många ställer sig nu givetvis frågan hur man kan resa från Aten till Iraklio när det är förbjudet att resa mellan länen. Förhoppningsvis var det en absolut nödvändig resa, men personen lyckades alltså smitta en tjej i Iraklio. Tack för det, fastlandet, säger vi.
Kreta hade i veckan ett rekord på 94 fall på en dag vilket slogs några dagar senare då det var 101. Det ser alltså inte alls bra ut.
Det verkar som om det saknas kunskap om hur allvarligt läget är på Kreta. Jag tror inte att det är många som håller sig uppdaterade och de vet därför inte att situationen är så förändrad. En del påstår att det är lockdown som inte fungerar när det troligen är de mer smittsamma mutationerna som folk inte har kunskap om och därmed inte respekt för. Så man fortsätter bete sig som om läget är detsamma som för ett halvår sedan.

De vanligaste brotten mot reglerna är, på Kreta, ”otillåtna rörelser”, dvs folk transporterar sig hit och dit när de ska stanna hemma om de inte har ett legitimt ärende. Köra bil får vi bara till vissa ärenden, t ex om du har ett bankärende som inte kan göras via webben och inget bankkontor i din by. En lärare på Lesvos arresterades i veckan efter att inte ha använt munskydd och uppmanat alla, barn som vuxna, i sin omgivning att inte använda munskydd. Läraren anmäldes av en rektor.

Sjukhusen i de ”djupröda” områdena har stor kris. Patienterna är till stor del nya ålderskategorier eftersom man sett en klar minskning av fall i hög ålder sedan vaccineringarna började. Ett av sjukhusen i Iraklio har dessutom fått in corona på två andra avdelningar (bl a kardiologen) så nu gäller det att hålla sig frisk över huvud taget!

Här i Ierapetra erbjöds snabbtest i torsdags och igår. Uppslutningen var så dålig (182 personer – 1 positivt test) att mobila teamet funderar på om de ska ställa in nästa tillfälle som är den 22 mars. Jag tror att en av anledningarna till den dåliga uppslutningen är att vi haft väldigt få fall här i Ierapetra. Inga utbrott. Visserligen hade vi ett första dödsfall i veckan: en kvinna från en bergsby som dog av covid-19 (hade annan sjukdom också), men folk känner sig nog trygga. Och det är givetvis både bra och dåligt! Bra att vi inte har så mycket smitta, dåligt därför att folk slappnar av och tycker att mycket är ”överdrivet”.

I övrigt
Konflikten i östra Medelhavet fortsätter och trappas till viss del upp. Grekland kommer att förlänga tiden i lumpen för vissa grupper. Avtal mellan Italien och Grekland om energi har skrivits liksom avtal mellan Israel-Cypern-Grekland-Italien om gasledning. Inga bra nyheter för Turkiet så klart.
Cypern har monterat upp taggtråd på ”gränsen” gör att hindra flyktingar från norra delen till södra delen. Inga murar, taggtråd el likn har hjälpt historiskt sett och det har mött internationell kritik. Turkiet är så klart upprörda.

Vid en kontroll av efterlevnad av coronaregler på ett torg (Smyrna-torget) i Aten utbröt våldsamheter mellan civilperson och polis. Incidenten filmades och spreds på nätet. Vad personen sa till polisen är okänt och ointressant för inget kunde motivera det övervåld som användes av polismannen! Han rent ut sagt misshandlade personen med sin ”gummipiska” (heter nog nå’t speciellt) medan personen bara försökte ta sig därifrån medan han skyddade sitt huvud. Övriga poliser stod bara och glodde, någon polisman hjälpte till att hålla personen. Ett ramaskri utbröt bland grekerna och det har varit många artiklar, inlägg på sociala media, demonstrationer och protester. En sak som framfördes var att det var rena rama juntametoderna som var tillbaka. Mitsotakis har givetvis fördömt händelsen.
Igår hölls en nyinsatt debatt i parlamentet mellan Tsipras och Mitsotakis. De skyller så klart på varandras anhängare så det var inte så intressant. Polisen är avstängd och utredning pågår. Mitsotakis yttrade igår något som är självklart för oss i länder som inte är gamla militärstater eller där militär och polis står nära varandra: inte förrän polisen respekterar civilbefolkningen kan den få respekt tillbaka.

EU har ställt några frågor till den grekiska regeringen angående projektet National Road. Om inte frågorna får tillfredsställande svar så stryps EU-bidraget. Jag säger som jag sagt tidigare: stryp bygget! Det har hållit på i över 30 år så ambitionen att knyta ihop ön finns inte. Östra Kreta kommer att avfolkas snabbt, men vad gör det.

I Chania sätter de kniven i varandra. Ett gäng 20-åringar knivskar en 19-åring som vårdas på sjukhus.

I Ierapetra oroas man över någon ny sjukdom i växthusen och vinodlare på Kreta uppmanas att se upp med tre farsoter, bl a mögel.

Till sist
Möt Despina som blev intervjuad i neakriti på internationella kvinnodagen! Hon har aldrig hört talas om nå’n kvinnodag. Hon började jobba när hon var 14 år, sida vid sida med sin make ”på lika villkor” och som 89-åring fortsätter hon jobba, nu i sitt barnbarns växthus. Jag tror att hon är typisk för i alla fall den äldre jordbruksfamiljen där arbete skulle göras och alla gjorde sin del.
Finns också ett kort filmat inslag på youtube.

Fint vandringsväder idag, men det fick bli en stadspromenad. När restriktionerna lättar så ska det vandras var och varannan dag. Tills dess får man göra det bästa av tiden och tillvaron. För varför förstöra för sig själv?

Ha en skön och fridfull helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

13 tankar på “Nyhetsbulletin – mest om virus och vaccin

 1. Monica Björnsson

  Grattis till första sprutan! Det är roligt att läsa din blogg. Du skriver mycket bra och intressant. Att få veta lite av varje från Grekland, Kreta och lite lokalt från byn är trevligt, något som är svårt att själv hålla koll på. Här är det bara väntans tider, svårt med tålamodet som är hårt prövat nu. Valt isolering då vi umgås med mamma 87, jag och mannen. Endast handlar mat i mindre butik på konstiga tider☺️. Mamma har nu i veckan (börjat på 85+) fått första 💉och nästa är i början på april. Puh, det är mycket oro som sliter för närstående. Inte träffat 4 barnbarn på 15 månader! Hoppas att ni får bra och stabilt väder snart och kan njuta av våren. Hälsn Monica B

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack! Vi måste hålla i lite till!
   (med ”byn” – menar du Ierapetra? i så fall blev vi lite förnärmade. Ierapetra är Kretas 4:e största stad!)

   Gilla

   Svara
   1. Monica Björnsson

    Ha, ha, jo det vet jag, att din stad, är den fjärde största på Kreta.
    Ingen tanke på att förminska, bara ”hjärnan” som arbetar mindre och mindre pga bristande stimulans i dessa coronatider. 😉

    Gillad av 1 person

    Svara
 2. Lena i Wales

  Grattis till sprutan!
  Vad klokt att låta de yngre ta Astra om man nu kände sig osäker på +60, istället för att inte ge någon det.
  Bra gjort Grekland att vaccinera så många. UK har också gjort bra ifrån sig me detta, vilket ju är bra för mig.
  Tråkigt dock att smittan ökar och ni får strängare regler, tvärtom mot UK, där smittan går ner och vi börjar öppna upp lite. Hoppas bara att alla fortsätter ta det försiktigt.
  Jag tror också att det sämsta man kan göra är att förflytta sig från region alltför mycket, det sprider smittan snabbt.
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det är bara att inse att så få rörelser som möjligt leder till så gå kontakter som möjligt och därmed minskade smittillfällen. Men kul är det inte! Man får göra det bästa av förutsättningarna, men visst börjar det ta emot. Härligt att ni ser tydligt resultat av era åtgärder!

   Gilla

   Svara
 3. Thalassa

  Intressant och innehållsrikt inlägg (som alltid).
  Som du säkert vet är vaccineringen inte alls igång lika bra här. I Sthlmsregionen har 80+ nu fått tider, men frågan är hur det blir. Vaccin saknas ju, så på flera håll pausar man nu. Visst måste äldre, skörare personer skyddas, men det minskar nog inte spridningen nämnvärt. Inte de som springer runt och smittar ned. Det där ljuset i tunneln flämtar tyvärr rätt mycket, men det är bara att bita ihop!
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack! Att skydda äldre och de som har sjukdomar måste avlasta vården eftersom de vanligtvis blir väldigt sjuka. Ja, ljuset flämtar kanske, men det brinner och kommer inte att slockna!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s