Några naturinvånare på Kreta

Jag lägger då och då ut foton på blommor i bloggen. Det är ibland för att visa årstidsväxling, som en hälsning från en vandring eller ovanligt praktfulla exemplar. Det slog mig att jag inte lägger ut foton på djur! Vad är det för djur jag stöter på där ute på vandring?

Jag har sorterat bort getter och får. Jag har massor av foton på dem och de är givetvis de som jag oftast stöter på. De kanske ska ha ett eget bildspel? Hundar, katter, åsnor (faktiskt väldigt sällsynt!) och hästar är också bortsorterade denna gång.

Jag har sett djur som jag inte har foton på. De kan ha varit döda som t ex grävlingar, iller/mink (osäker). Jag kan ha mött eller sett dem, men inte hunnit eller velat fotografera, t ex mårdhund (tror jag – det gick snabbt), vesslor, ödlor, orm, skorpion, råtta, härfågel. Och det finns djur som jag varken sett eller fotograferat!

Jag har sett två getabockar slåss och de måste ha haft sprängande huvudvärk efter den bataljen. Oj, som det small! Jag väntar fortfarande på att någon getabock ska anfalla mig. Det är inte otroligt att det sker, men jag är givetvis glad om jag klarar mig.
De enda intermezzon jag varit med om var ett anfall av det mest aggressiva djur jag någonsin träffat – ett bi  – som stack mig i halsen (här kan du läsa om det)! Ett annat var en lördag uppe vid marknaden då plötsligen en hundkäft satt fast i min ena vad. Annars har jag klarat mig.
För övrigt så finns inga giftiga djur på Kreta, men man kan givetvis vara känslig för bett och stick men det är en annan sak.

Så har vi alla de majestätiska och andlöst vackra rovfåglarna, men deras skickliga, imponerande och rofulla segelflyg gör sig bara i verkligheten. Jag kan titta och njuta länge, länge!
Och de busiga, skrattande korparna som är så snabba att de aldrig fastnar på foto även om jag hinner få upp kameran. Då är de plötsligen bara borta!

De flesta djur jag har på foto är de små varelserna som jag tror många inte ser. De är tacksamma att fotografera för de sitter stilla. Oftast.
När jag nu gick igenom mina djurfoton upptäckte jag att där finns några som är riktigt bra! Det finns de som äter lunch, dricker nektar eller tittar rakt på mig! Och biet som har nektar i en av sina säckar på benet! Flyyfågelskonferensen som börjar tidigt på morgonen när jag lämnar sta’n! Den kamouflagefärgade egyptiska gräshoppan! De…nä, nu ska jag vara tyst.

Så njut av en del av djurlivet på östra Kreta! Och glöm inte att sakta ner och ha ögonen med dig när du är ute i naturen!
(en kommentar: den långa larven är inte en larv utan flera larver som hakar i varandra när de flyttar från pinjeträd till nästa bo – vanligen nere i marken. Rör dem inte! De fina ”håren” på kroppen är som taggar som gärna sätter sig i lungorna på djur och människor och då blir det riktigt farligt.)
(en kommentar till: vill du ha större format på något foto så högerklicka och välj ”öppna bild i ny flik”!)

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ha en bra vecka! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

7 tankar på “Några naturinvånare på Kreta

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack! Den lille gynnaren låter ungefär lika originellt som den ser ut. Jag har ju massor med foton på flickr så det känns lite ”dubbelt” att lägga ut många foton i bloggen.

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. Inger Hansson

    Förstår hur du tänker. Jag försöker också lägga ut olika innehåll på olika ställen. Tycker att det blir trist om det är samma överallt. Men du kanske kan ”spara” några till bloggen?

    Gillad av 1 person

    Svara
 1. Lena i Wales

  Fint djurbildspel!
  De där tusenfotingarna i rad har vi i Spanien på våren också.
  Jag gillar gräshoppor och ibland har vi haft en som bosatt sig hos oss några veckor och jag har sett till den varje dag, sedan är den helt plötsligt borta.
  Jag är så dålig på fåglar, så kommer säkert med en dum fråga, är de tre i rad gamar?
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Japp, det är gamar, gåsgamar tror jag. Och de som kalasar på nå’t är också gamar. Gräshoppa som sällskapsdjur – tja, varför inte! 😉
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 2. Pingback: De 8 bästa blogginläggen i mars 2021 – Halloj världen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s