Ett tungt steg – bakåt

Blogginlägg ska vara roliga eller intressanta eller upplyftande eller spirituella eller underhållande eller nå’t annat positivt. Eller alltihop. Det är inte detta inlägget. För att bespara dig det värsta så skrev jag det inte i onsdagskväll när jag var förbannad eller igår när jag ”bara” var arg utan idag när jag landat i irritation och sorgsenhet. Så om du tycker det låter jobbigt: sluta läsa här och gör nå’t annat.

Grekland är indelat i ett antal regioner som inom sig har regiondelar/län som i sin tur har kommuner. Under februari har regeringen tillämpat olika regler på olika områden ända ner på bynivå. En sorts ”punktinsatstaktik” som känts rätt och riktig. I onsdags kväll delades landet in i två zoner: rött och djuprött. Det offentliggjordes striktare regler för ”rörelse” och lockdown som ska gälla till 16 mars. Anledningarna är att antal smittade per dag inte stabiliseras utan verkar stiga och flera sjukhus har stora problem, bl a sjukhusen i Aten och Iraklio. Andra anledningar är att människor börjat tröttna på åtgärderna vilket leder till slarv och fusk, att vi alla behöver skakas om för att inse att det här är inte över än, att mutationer ger regeringen och expertgruppen huvudvärk (speciellt drabbat är Kreta), att försöka dämpa och kontrollera smittspridningen så att turistsäsongen inte blir så kort som ifjol, att…ja, det finns säkert fler skäl som jag inte känner till.
Och jag förstår skälen. Jag har inga problem med att vara solidarisk och göra min del. Det är inte därför jag är irriterad och sorgsen.

Som priviligierad västerlänning går det ingen nöd på mig. Jag har mat på bordet, tak över huvudet och kläder på kroppen. Jag har t o m en vaccinationstid i nästa vecka. Jag behöver inte gå hungrig, smutsig och klädd i trasor i ett sönderbombat land, t ex Jemen, där corona härjar ovanpå allt annat elände och ”vaccin” kanske dyker upp lagom till jul. I bästa fall.
Så jag inser att jag egentligen inte har rätt att vara irriterad och sorgsen. Men jag är det ändå.

Eller så kunde jag bo i området Trikala – Larissa på grekiska fastlandet. Ett antal småskalv ledde fram till det stora skalvet den 3 mars på 6,0 på Richterskalan. Därefter har de fram till just nu haft (håll i dig!) 283 skalv där några varit över 4,0 (University of Athens). De ska helst inte gå in i sina hus, framför allt inte de som bor i gamla hus.
Jag är tacksam för att det inte skälver hos oss, men är lik förbaskat irriterad och sorgsen.

När jag ser tillbaka på det här pandemiåret så är jag nöjd och glad över att ha bott i ett land där regering och expertgrupp tar pandemin på allvar, inte är rädda för att ta krafttag och sätter folkhälsan främst trots att statskassan i stort sett är tom (fast jag undrar faktiskt var pengarna till de nya militärflygplanen och marinfartygen kommer ifrån). Och det finns bara tre misstag som jag tycker regeringen gjort när det gäller pandemiåtgärder.
Men jag är alltså ändå irriterad och sorgsen. Just NU.

Jag beundrar Grekland! När vaccineringarna skulle börja fanns en nervositet. Det är den största nationella åtgärden sedan andra världskriget – skulle det fungera? Det har sina mindre brister, men som helhet går vaccineringen framåt. Jag har inte aktuella siffror för idag, men i tisdags hade 327 136 personer i Grekland fått två doser jämfört med Sveriges 273 992 personer. Intressanta siffror när man också tittar på organisation, digitalisering, statskassan, folkmängd, sjukvårdens utbyggnad. Och att alla EU-länder fått färre doser än vad de beställt och lovats.
På tal om folkmängd och att många svenskar på sociala media hävdar att lockdown o likn åtgärder är verkningslösa så kan en titt på resultaten hittills inbjuda till funderingar:
smittade (SE/GR) 680 130 / 199 496
avlidna (SE/GR) 12 977 / 6 632
(källa: John Hopkins Universitet)

I regiondel Lasithi, där jag bor, har antal fall hela tiden legat lågt, ja t o m lägst i landet större delen av tiden. Vi har haft tre större utbrott: Makri Gialos ifjol, Palekastro och Agios Nikolaos i år. Så här såg det ut på våra sjukhus för två dagar sedan:
Agios Nikolaos Hospital
2 in the COVID clinic
1 in the ICU who is intubated
Ierapetra Hospital
1 patient is being treated in the Covid clinic
Sitia Hospital
No hospitalisations
Neapolis Hospital
No hospitalisations
Vi är alltså en väldigt skonad del och varför det är så har jag ingen aning om. Det finns så klart en fara i att ha så bra resultat eftersom det kan leda till att folk börjar slarva, fuska, tro att det inte händer just dem osv.

De striktare reglerna för rörelse och lockdown som gäller fr o m idag är det som gällde våren 2020. Det som skiljer, dvs det som vi har nu sedan 7 november men inte hade då, är utegångsförbud nattetid samt munskydd.
Jag ska inte trötta ut dig med att gå igenom vad som stramats till. Min irritation och sorgsenhet bottnar i att det inte känns rätt att vi i regiondel Lasithi ska ha så hårda regler när vi har löjligt låg smittspridning. Vi borde ha fått ligga kvar som ”gul” zon.
Men det som verkligen slog undan benen på mig är att kod 6 nu är som i våras, dvs vi får ”träna” och gå ut med hunden i närheten av vårt hem. Vi får inte ta bilen och ”träna” någon annanstans. Nu börjar du nog förstå vartåt det här lutar, eller hur? Jag får inte vandra! Därute pågår våren (som jag missade nästan helt ifjol) i naturen, men jag får inte njuta av den. Promenad i närheten av hemmet kan jag vara utan, det är ju bara för att ”få lite luft” och det kan jag få på min balkong. Utan munskydd dessutom.

 

 

Men det värsta är faktiskt inte att jag inte kan vandra. Jag insåg igår när jag gick här hemma och funderade att det värsta med denna senaste åtgärd är att vi tar ett stort steg tillbaka ett år när vi alla behöver se framåt! Det är tungt. Det är irriterande. Det gör mig sorgsen. Även om jag förstår varför, att jag har det bra, att det inte är över, att jag villigt gör min del. Det hjälper inte denna gången. Alla och allt har en gräns. Detta blev nog min droppe eller min tuva. Här gick min gräns och det har både runnit över och stjälpt.

Ha en skön och fridfull helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

5 tankar på “Ett tungt steg – bakåt

 1. Jakob Lambertsen

  Visst gillar jag inte inlägget eller dets innehall. Men din beskrivning av din frustration och situation är bra. Tumma upp och alla de bästa önskarna till dig från den västsvenska skärgården!

  Gillad av 2 personer

  Svara
 2. Lena Svensson

  Jag har aldrig förstått varför allt måste vara så ”positivt”?! Jag föredrar alltid verklighet och sanning. Tack för ett intressant blogginlägg!

  Gillad av 2 personer

  Svara
 3. Thalassa

  Här känns det ungefär likadant! Så fort man börjar hoppas på en ljusning kommer nästa bakslag. Inga besked om vaccinering, så många som inte tar sitt ansvar och följer regler med mera!
  Ingen kretensisk påsk i år heller, och ännu värre: ingen resa till syskonen inom överskådlig framtid. Det känns tungt, även om jag också är medveten om hur bra vi trots allt har det. Vi kan ju faktiskt fritt gå ut och möta våren i naturen när den nu behagar komma. Våren alltså.
  Läser alltid dina inlägg med intresse – även de icke-sprudlande positiva!
  Trevlig helg – i alla fall!

  Gillad av 2 personer

  Svara
 4. Lena i Wales

  Jag är också glad att bo i ett land med regler, även om det är jobbigt att vara i lockdown, sedan 20 december 2020 här och vi har fortfarande inte kommit ur den. Men det verkar funka här, siffrorna går ständigt ner och många, många har vaccinerats. I vår lockdown ingår att vi inte får resa någonstans, bara motionera med hemmet som utgångspunkt, inte åka någonstans för motion. Det är tråkigt! Förstår att du inte ser fram emot detta.
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s