Igår öppnades Triodion

Nu har startskottet gått för färden fram till årets största högtid i den ortodoxa världen!

Påsken är den största högtiden (alltså inte julen) och föregås av Apokries och Stora fastan.

Apokries

Apokries (apo kries=från kött) börjar med att man öppnar fasteboken Triodion vilket alltså skedde igår. Det är en gudstjänstbok som används fram till Påskafton och har fått sitt namn av de tre sånger (oden) som sjungs under morgongudstjänsterna. Första veckan avslutas, i alla fall i Ierapetra, med skattjakt i gamla sta’n för barn. Jag hoppas att de får fint väder i år!

Andra veckan är den sista då det är tillåtet att äta kött så på torsdagen – Tsiknopempti – äter alla grillat och röken ligger tung över husen. Och det är meningen! Man lägger t o m på extra mycket fett för att få njuta av doften/lukten (stryk det som ej önskas). Numera går de flesta till tavernor, äter grillat och lyssnar på musik. Veckan avslutas, i alla fall här i Ierapetra, med skattjakt i sta’n för vuxna (barn får också vara med). Jag håller tummarna för bra väder!

Tredje veckan kallas för ostveckan eller vita veckan. Då ska man äta mestadels mejeriprodukter och ägg. Förr tvättade inte kvinnor håret denna veckan för det sas att det då skulle bli vitt. Sista helgen är det karneval på flera platser i Grekland. Den största är i Patras på fastlandet. Här på Kreta är karnevalen i Rethymno störst. Vår karneval i Ierapetra växer och växer eftersom en del av lokalbefolkningen och folk från andra orter slutat åka till Rethymno. Man tycker att den karnevalen blivit för stor, det är trångt, svårt att hitta parkering osv. I år är det oklart hur det blir med karneval pga pandemin. Patras är inställd och det talas om att förra årets karnevalsförbud gäller även i år.

Söndagen är sista chansen att gifta sig på ett tag eftersom inga bröllop hålls under Stora fastan, men enligt gammal tradition ska man inte gifta sig denna söndag för det betyder att äktenskapet blir olyckligt!
Jag har hört att det inte heller hålls några begravningar under Stora fastan, men det har jag inte kunnat få bekräftat.

Mycket av aktiviteterna är väderberoende. Vid dåligt väder flyttar aktiviteter inomhus på skolor o likn, men det gör ju att det inte blir så levande och festligt på sta’n. Majoriteten av aktiviteterna riktar sig till barn så när som helst kan man på gatan möta en liten prinsessa, en krigare, en stor geting eller nå’t annat roligt. Och det är härligt att passera en skolgård full av dansande och glada barn. Många tavernor karnevalspyntar och man kan få se folk på vespa som ovanpå hjälmen har karnevalshatt!

Stora fastan

Det finns flera fasteperioder i den ortodoxa kyrkan och denna kallas Stora fastan och börjar med Clean Monday eller Kathara Deftera (Καθαρή Δευτέρα). I år den 7 mars. Clean Monday är ”röd dag”, allt är stängt, folk går till stranden och flyger drake. De har picnic eller åker till en bytaverna (bordsbokning absolut nödvändigt!). Stora fastan bryts på natten till påskdagen då Kristus uppstår. Vi inom protestantismen lägger ingen större vikt vid fastan (Luther tyckte tydligen inte om fastan). Nu får man inte äta kött, fisk, ägg, mejeriprodukter eller olja, men tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Det finns undantag, lokala regler, olika regler i de ortodoxa kyrkorna. Jag ger mig inte in i den djungeln, vill du veta mer så läs här.

Stora fastan handlar inte bara om att avstå viss mat utan också att visa barmhärtighet, generositet och ge till behövande. Det är en period då man förbereder sig inför Kristi korsfästelse och uppståndelse då ens gamla jag med syndiga vanor dör för att uppstå med ett förnyat och renat jag. Det är en tid av omvändelse och ånger, mycket arbete med sig själv i form av bön o likn.

I dagens Grekland följs inte fasteregler slaviskt mer än möjligen av äldre och religiösa personer. Resten tar de delar som de känner för, t ex är det många som sista veckan före påsk följer fastereglerna och på långfredagskvällen serveras inget kött på tavernorna.

Och sedan är det påsk 22-25 april i år! Barnen har skollov veckan före och veckan efter påsk.
Påskritualerna och traditionerna är en annan historia som vi tar en annan gång.

Ha en bra vecka! Var rädd om dig och andra!

Parentes: Askonsdagen kom tillbaka i Svenska kyrkan 1983 (togs bort vid reformationen) och infaller onsdagen efter fettisdagen (som är tisdagen efter fastlagssöndagen). Den inträffar enligt kyrkokalendern 46 dagar före påskdagen och inledde fastan. Kanske du har som jag lärt dig att askonsdag är onsdagen i påskveckan, men det är alltså fel.

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

6 tankar på “Igår öppnades Triodion

  1. Pingback: Vardag å litta annat | ia mitt i livet

  2. Pingback: Och allt ställdes på ända och stannade upp | ia mitt i livet

  3. Pingback: Apokries är slut – Stora fastan har börjat | ia mitt i livet

  4. Pingback: Glad Påsk – igen | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s