Apokries är slut – Stora fastan har börjat

Resan mot påsken, den största ortodoxa högtiden, går vidare. Nu i dagarna avslutades Apokries och Stora fastan började. Om du undrar vad jag snurrar om så kasta ett öga här.

Apokries avslut

Sista söndagen i Apokries är det karnevalsdags! Sta’n pyntas med affischer och annat, men i år var det sparsamt. Jag passerade Frihetstorget vid lunchtid och där vimlade det av prinsessor, poliser, Batman, tjuvar och andra figurer. Alla barn var utklädda, sprang runt och hade roligt. Härligt att se!
(fler foton på min flickr-sida)

I år var karnevalståg inte tillåtna pga pandemin så det senaste tåget gick 2019. Gissa om det kommer att flöda karnevalsstämning på gator och torg 2023!
Det var tillåtet att ha festligheter på tavernor, caféer o likn, inomhus bara för vaccinerade. I lördags togs regeln om munskydd utomhus bort (vilket var en egen anledning att fira), men det ska fortfarande tas på vid trängsel och folksamling samt inomhus. Så hur såg det då ut på sta’n i söndags kväll? Ja, inte vet jag för jag är inte så dum att jag gav mig ut bland partajande människor där troligen varken reglerna om kontroll av vaccinpass eller användning av munskydd följdes. Jag har klarat mig undan viruset sedan utbrottet så varför chansa nu!?

Jag hoppas alla hade en rolig kväll och att vi inte ser ökade smittfall i veckan.

Καθαρά Δευτέρα (Clean Monday)
Igår inleddes Stora fastan (40 dagar, bryts vid midnatt på påskafton/påskdagen) med Καθαρά Δευτέρα som är en ”röd” dag då det flygs drake och äts mycket och länge. Inget kött! Vi var några stycken som styrde kosan till Sitia och lilla tavernan Fegaropsaro. Där avnjöt vi flera smårätter, fisk, bläckfisk och räkor samt gott vin. Så gott alltihop!

När vi svalt raki för att smälta maten tog vi en kort promenad för att skaka ner den en bit så det uppstod ett kaffe- och kakhål. Jag älskar choklad och det finns väldigt smarriga chokladkakor (eller bakelser vad man ska kalla det – här nere på kontinenten är man bra på sån’t!). Inte kunde jag väl ana att just det café där vi slagit oss ner hade sin egen version av ”chocolate mouse”. Det var den största jag nå’nsin sett! Och nej, jag orkade inte hela.

Foto: Lisbeth Norén

På de olika bilturerna till och från Sitia fick vi njuta av vårens första stapplande steg i naturen, det vackra landskapet som nu är målat i fler gröna nyanser än man kan tro att det finns. De vita och rosa prickarna av blommande mandelträd. Lägg till solens och molnens färd över bergen. Och solen som bildar en glänta precis över en by vilande på en slänt. Det är helt enkelt ett privilegium att få bo på en så vacker ö!

Internationella kvinnodagen
Ingen dag som sätter något avtryck hos mig. Det finns så många dagar från olika organisationer (vilket jag bloggat om och du kan läsa här). Bland alla dessa dagar – finns det ”Internationella mansdagen”, tro. Jag skulle möjligen kunna tänka mig att hålla reda på Humanismens dag eller Medmänsklighetens dag.

För den intresserade kommer här ett stycke från tidningen Världens Historia om dagens uppkomst:
Fröet till internationella kvinnodagen såddes 1908. Då tågade 15 000 kvinnor genom New York Citys gator och demonstrerade för kortare arbetsdag, högre löner och inte minst rätten att rösta.
Den 28 februari 1909 förklarade USA:s socialistiska parti dagen för kvinnornas nationella kampdag. Året därpå föreslog den tyska kommunisten och kvinnosakskämpen Clara Zetkin att kampen skulle göras internationell.
Clara Zetkins förslag presenterades under den internationella socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn den 26 och 27 augusti 1910. I konferensen deltog mer än hundra kvinnor från sjutton olika länder. Förslaget godkändes enhälligt, och redan 1911 firades internationella kvinnodagen för första gången i Österrike, Danmark, Tyskland och Schweiz.
Det var emellertid först den 8 mars 1917, när den fjärde kvinnodagen firades i Ryssland, som den fick något större genomslag. Då strejkade flera tusen kvinnor från sina arbeten och tågade genom gatorna i Rysslands näst största stad Petrograd (Sankt Petersburg i dag), för att demonstrera för ”bröd och fred”.

Till sist
Tillvaron präglas givetvis av kriget i öster. Jag har fortfarande svårt att verkligen ta in att det hänt och händer. Under min livstid – krig i Europa!? Övriga Europa hotat?! Jag hittade en sida på nätet där man kunde ta fram avstånd fågelvägen så jag skrev in Odessa – Iraklio. Kriget är nära, väldigt nära. Och sedan skrev jag in Odessa – Ystad (har min familj på Österlen). Det var inte mycket som skilde jämfört med Odessa – Iraklio.

Kan också berätta att det osäkra läget i Europa börjat få konsekvenser på resande. I alla fall tror jag att det är orsaken. En bokad vandrare har avbokat pga inställt flyg på ett håll och ändrade avgångstider på andra hållet. Själv har jag fått besked om ändrad avgångstid för mitt flyg till England i maj.

Vi har mer regn och kyla på ingående. Jag har börjat undra över var allt regn kommer ifrån. Detta är den blötaste vinter jag upplevt sedan jag flyttade ner våren 2014. Har också börjat fundera över om man kan få vatten i knäna – på riktigt! Projekten hemma är nästan slut så det blir lite svårt med sysselsättningen. Fast böcker får man ju aldrig nog av, eller hur?

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

1 tanke på “Apokries är slut – Stora fastan har börjat

  1. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s