Nyhetsbulletin

Den blir mager denna gång eftersom jag ägnar mycket tid åt att hålla mig uppdaterad om kriget i Ukraina och det som händer runt omkring och på grund av kriget. Jag följer dessutom inte grekisk media så mycket för tillfället utan andra kanaler, bl a svt.se och theguardian.com som har bra sammanställningar dag för dag av de viktigaste och största händelserna och de uppdateras kontinuerligt.
Jag har beslutat att det blir inga fler Nyhetsbulletiner här i bloggen förrän kriget är slut eller om det händer något väldigt spektakulärt i Grekland.

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Det som händer överallt i världen som mord, misshandel, drogbeslag, inbrott, trafikolyckor med mera tas inte upp såvida de inte på något sätt utmärker sig. Förra nyhetsbulletinen hittar du här, men jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.
Källor: hxonews.gr, radiolasithi.gr, anatolh.com, theguardian.com och ekathimerini.com.
(använd översättningsfunktionen i webbläsaren för artiklar på grekiska)

Smittade fall har ökat i veckan, kanske en effekt av söndagens festligheter i samband med Apokries avslut. Vi får hoppas att det beror på det så den glädjande minskningen av smittade, inlagda och avlidna vi haft ett tag kan få fortsätta.
Pandemin är långt ifrån över. I måndags passerade vi 6 miljoner avlidna globalt. Stillahavsöar, som varit isolerade, brottas just nu med utbrott pga omikron, Hong Kong är igång med att testa hela sin befolkning, Polen är oroliga för utbrott pga att många av flyktingarna från Ukraina är inte vaccinerade. Läs mer här.

Bloggen Politik i Grekland konstaterar i ett blogginlägg i februari att det börjar bli intressant att följa den politiska utveckling eftersom val närmar sig – senast juli 2023. KINAL har fått ny ledare och i Mera25, som startades av tidigare finansminister Varoufakis, jäser det. En parlamentsledamot från Ierapetra har lämnat partiet och förklarat sig obunden. Hennes kritik är hård. Här finns hennes brev till talmannen.

I dessa orostider har premiärministern skrivit ett brev till EU om gemensamma åtgärder för att bromsa energipriserna. Jag vet inte om EU har tid och ork med det just nu, men det är ju något som drabbar alla i världen. Konsumentförening på Kreta har i sin tur skrivit till premiärministern att konsumtionsskatten på bränsle bör sänkas. Bensinstationerna i Ierapetra rapporterar att de har färre kunder än vanligt pga rekordhöga priser och att den utvecklingen kommer att fortsätta eftersom ingen sänkning av bränslepriser är i sikte.

Euroferry Olympia på väg från Grekland till Italien fattade eld i februari och bland offren finns lastbilschaufförer. Den senaste siffran jag såg var 11 döda. Här på Kreta hade vi i dagarna en våldsam frontalkrock där paret i den ena bilen dog och lämnade tre barn, den yngsta 13 år. En 47-årig pappa till fyra barn skadades så svårt av den motorsåg han använde att han avled av blodförlust. Bara för att nämna några olyckor.

Grekland exporterar mest till Italien. På andra plats kommer Tyskland, på tredje Cypern och på fjärde, håll i dig nu, Turkiet! Mer om exportens storlek finns här.

Stora researrangörer och de största grekiska turistagenturerna meddelar att bokningar avstannat. Anledningen sägs inte i huvudsak vara kriget i Ukraina utan oro för ekonomin pga ökad inflation och rusande energipriser. Människor ser helt enkelt att de får mindre och mindre pengar i börsen och blir då försiktiga.
Sitia fortsätter dock oförtrutet att satsa på hela kommunen och sin geopark genom att försöka locka andra turister än ”solochbad”. De åker på de mindre mässorna och har nyligen varit iväg på Ferie for alle 2022 i Herning, Danmark.

Diskussionerna kring ön Chrissi fortsätter. Region Kreta har tagit över ansvaret för att montera ner provisoriska byggnader mm på ön vilket retar Ierapetra kommun. Om kommunen lyssnat på larmrapporterna, agerat tidigt och inte värnat ekonomiska intressen så mycket hade troligen ön varit i betydligt bättre skick, anser jag.
Utgrävningarna på ön ska fortsätta, de är inne på sitt fjärde år. Arkeologerna arbetar i maj och september på plats. Vädret på ön lämpar sig inte vid andra perioder.
Och på tal om utgrävning har det börjat höjas röster för att utgrävningen av Kamára, Latos gamla hamnstad inne i nuvarande Agios Nikolaos, ska bli klar nå’n gång. Området har städats och ny skylt behöver sättas upp.

Vi måste nämna kriget. Ryska utrikesministeriets talesman Zakharova gick hårt åt ”anti-rysk informationskampanj i Grekland”. Den ryske ambassadören i Grekland, Maslov, har uttalat att han är övertygad om att de goda förbindelserna mellan Ryssland och Grekland kommer att återställas. Här finns en problematik som jag inte förstår. Det verkar finnas någon form av band mellan de båda länderna, men jag blir inte klok på vad det är för band. Det närmaste jag kommit när jag frågat är ”vi tillhör samma kyrka” vilket för mig inte innebär att man måste tycka om Ryssland eller Putin. Ryssland har aldrig, mig veterligen, hjälpt eller räddat Grekland i någon konflikt, i alla fall inte i modern tid.
Jag lägger här länkar till Zakharovas uttalande och Maslovs uttalanden så kan du själv läsa och fundera.

Jag skrev i ett blogginlägg:
Premiärministern gjorde sedan ett uttalande om att man välkomnade grekiska flyktingar vilket var ett märkligt uttalande. Det uttalandet förtydligades lite senare av Migrations- och asylministern att Grekland var beredd att ta emot ukrainska flyktingar, men se’n trampade han i klaveret genom att säga att dessa flyktingar ”are true refugees”. Jag antar att han då menar i motsats till de som flyr över Egeiska havet. Igår meddelades att 1 053 ukrainska flyktingar anlänt till Grekland.
Aegean Boat Report reagerade också på ordvalet ”true refugees”:
To call refugees from Ukraine “the real refugees”, and people from other unwanted parts of the world “illegal immigrant’s”, just based on the color of their skin and their religion, comes from the same dangerous ideology that was used by Nazi Germany under Hitler. We seem to have forgotten our recent dark history, both in Greece and in Europe. (aegeanboatreports facebook)
Den grekiska kustbevakningen, som står för de flesta push backs, har fått en ny chef: Konteramiral L.S. George Alexandrakis. Kan vi hoppas att han är en ny, frisk vind som kan påverka politikerna så push backs upphör?

På tal om kyrkan så rör det på sig i den ortodoxa kyrkan i och med kriget i Ukraina. Den finsk-ortodoxa kyrkan agerade direkt och tar en aktiv del i flyktingmottagandet och hjälpsändning. Patriarken i Moskva har mött den apostoliska nuntien (en sorts ambassadörer inom den katolska kyrkan) för Ryssland. De diskuterade påvens uttalande, kyrkans roll i krig osv. Det verkar för mig som om den rysk-ortodoxa kyrkan ”ligger lågt”.
Flera biskopar, ärkebiskopar och patriarker inom den ortodoxa kyrkan har uttalat sig, en del fördömer krig i största allmänhet. Dock finns en trist utveckling. Kloster har i alla tider kunnat ge människor en fristad. De rysk-ortodoxa och ukrainsk-ortodoxa kyrkorna har under en tid haft inbördes slitningar som resulterade i att den ukrainsk-ortodoxa kyrkan bröt sig loss från den rysk-ortodoxa. Nu vågar folk inte söka skydd i kloster som är ”rysk-vänliga” och vice versa. Det beskrivs i den här artikeln i theguardian där det också berättas om ett fynd i ett kloster – ett fynd som födde misstankar om att ryssarna tänkt använda kloster som depåer eller baser.

Så till vår kalla, nederbördsrika vinter som aldrig verkar ta slut! Nu har vädersystemet Filippos nått oss med ungefär samma väder som Elpida och övriga oväder: mycket låga temperaturer, nederbörd och hård vind. Till och med Thripti-bergen har snö idag vilket bara händer när det är riktigt kallt! När ska vi få vår, suckar alla. Skolorna på Lasithi-platån är stängda idag pga snö och kyla. Så här såg det ut i morse på grannplatån Katharo:

Det är den längsta vintern på många år, den kallaste januari på en del år, den femte kallaste februari sedan 2010 och nu Filippos! I onsdags i förra veckan regnade det non stop i nästan 24 timmar – något som inte hänt på sisådär 35 år.
NU vill vi ha vår! Slippa råkalla, fuktiga hus!

Nu ska jag krypa upp i soffan, slå på elfilten, dra fleecefilten över min i kläder väl inslagna kropp och ta mig igenom denna da’n! Imorgon ska det bli något mindre nederbörd, men Filippos drar inte vidare förrän på måndag.
Jag publicerar detta inlägget idag för imorgon har kanske mina fingrar förfrusit….

Ha det gott och ha en fin helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

7 tankar på “Nyhetsbulletin

 1. midsommarros

  ”Ryssland har aldrig, mig veterligen, hjälpt eller räddat Grekland i någon konflikt”, mig veterligen har de aldrig hjälpt eller räddat någon annan heller, inte ens eget folk….tvärtom har ’eliten’ rövat det som tillhör folket o lever loppan i lyx… Det där med att söka skydd i klostren i Ukraina, skulle nu inte vara en bra idé – ryssarna bombaderar ju i synnerhet civila, t o m barnsjukhus, ett kloster skulle knappast göra någon skillnad, tyvärr… Hoppas bara på att galenskapen tar slut, förutom allt lidande kan det nog bli svårt att placera tiotalsmiljoner civila o vem vet vad P till följande hittar på?

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. midsommarros

  Man måste bara orka tro på att det goda vinner det onda, men hur mycket lidande o förstörande måste ske före det känns hemskt! Nu har ju EU varit en enad front med restriktioner, som ju är bra. Men för en bestående förändring borde ju vilkan till förändring komma från det ryska folket, kanske småningom… 🙏

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Pingback: Vandring, KTEO och kort Nyhetsbulletin. | ia mitt i livet

 4. Pingback: Inte vassaste kniven i lådan | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s