Vandring, KTEO och kort Nyhetsbulletin

Du får ursäkta om jag är lite snurrig idag, men vi har hård vind som håller på att arbeta upp sig till storm. Det viner kring huset, balkongmöblerna har fått flytta in istället för att flyga runt där ute och strömmen tackar för sig då och då. Men ett blogginlägg ska det bli. Nu kör vi!

I veckan
I onsdags och torsdags fick vi två fina dagar! Ganska svag vind och solsken, skön temperatur mitt på dagen. Så onsdag blev det givetvis en kort vandring. Gula getoxalis blommar som tossiga, orkidéer börjar titta fram och jättefänkålen blommar. Allt är några veckor sent, getoxalis stora blomning minst en månad sen. Så blir det när vintern är den kallaste i mannaminne. Jag tror dock att naturen mått bra av den här vintern i motsats till förra vintern som var ovanligt varm. Risken nu är att när kallfronterna tar slut (om de nå’nsin gör det…) så exploderar allt rakt in i försommar. Så trist om det inte blir någon ”riktig” vår!
Jättefänkål är förresten är lustig växt. Den blir giftig när den blommar, före blomning kan bladen användas. Stjälken, eller snarare stammen, användes förr i tiden för att stödja och spjäla arm- och benskador.
Efteråt blev det lunch på taverna där t o m katterna sökte värme!

Jag blev uppringd en dag av KTEO (bilbesiktningen) och fick veta att de ska ha stängt i 10 dagar, bl a över min inställelsedag. Så jag var välkommen i veckan eller nästa vecka. Panda och jag skyndade oss dit i torsdags för att få det ur världen och han gled snyggt igenom! Dags för service i slutet av mars, sedan orkar han många turer till. Man måste ta hand om en så fin och trogen vän!

Så vad tar man sig till med tristessen över en vinter som aldrig tar slut? Jo, man är tacksam för att det inte regnar/snöar/haglar denna gång så man kan planera en biltur på måndag! Mer om den i nästa blogginlägg.

Kort Nyhetsbulletin
Jag skulle ju göra uppehåll med Nyhetsbulletin pga kriget i Ukraina som naturligtvis upptar all nyhetsuppdatering, i alla fall för min del, såvida inget speciellt hände. Nu finns några saker jag vill nämna:

Premiärminister Mitsotakis testade positivt för corona i början av veckan och satte sig i karantän. I söndags var han i Istanbul och träffade Erdogan och därefter den ekumeniske patriarken för den ortodoxa kyrkan.
I en undersökning i sex länder om den ryska invasionen av Ukraina svarade 60 % av de tillfrågade grekerna att de ansåg att invasionen var oacceptabel (Nederländerna låg högst med 88 %) och 34 % av grekerna förstod Putins agerande i Ukraina (i Nederländerna var andelen 9 %). Kotzias, en fd hård kommunist och utrikesminister i Syriza-regeringen, fick ta emot en skur av fientliga kommentarer på Twitter när han uttryckte sitt stöd för Ukraina. Och det är mycket tal i nättidningar om de ”etiska grekerna” i Ukraina, främst i och kring Mariupol. Jag tar mig för pannan och undrar var Grekland och grekerna egentligen står.

I Grekland hade i torsdags 10 700 flyktingar från Ukraina anlänt och de flesta vistas hos familj eller vänner. Till Ierapetra har anlänt minst en familj och i Agios Nikolaos har några ukrainska barn börjat skolan enligt anatolh.com.
När det gäller flyktingar så har mycket hänt i Egeiska havet vilket du kan läsa mer om på aegeanboatreport.com. Två saker vill jag ta upp:
Aegean Boat Report har anmält en väntande push back till Europadomstolen för mänskliga rättigheter som tog upp fallet. I avvaktan på beslut stoppade domstolen eventuell push back (vilket kom för sent eftersom tre personer redan pushats tillbaka av grekiska myndigheter) i avvaktan på dom. Oerhört positivt att domstolen tar upp ärendet och det kan förhoppningsvis sätta press på Grekland och EU.
En norrman har av grekiska myndigheter gripits och anklagas för spioneri enligt Verdens gang och aegeanboatreport. Han tog några foton i hamnen i Mytilene på Lesvos där ett örlogsfartyg och en kustbevakningsbåt var på väg ut. På måndag är det rättegångsförhandlingar. Detta hanterande är givetvis lika upprörande som de volontärer som sitter i Grekland och väntar på den uppskjutna rättegången där de anklagas för olika kriminella handlingar pga sitt arbete med flyktingar.

Inom den ortodoxa kyrkan jäser det. För några år sedan bröt sig den ukrainsk-ortodoxa kyrkan fri från den rysk-ortodoxa. Det skvallrades då om att patriarken för den rysk-ortodoxa kyrkan siktade på att bli ekumenisk patriark i Konstantinopel (Istanbul, alltså). Människor beter sig likadant oavsett vilka grupperingar eller organisationer de befinner sig i. Hur som helst, patriark Kirill i den rysk-ortodoxa kyrkan har fått motta brev och uppmaningar från ärkebiskopar och andra inom den ortodoxa kyrkan pga att han inte tagit avstånd från den ryska invasionen av Ukraina. Det sägs att han står Putin nära. Innan vi nu snabbt dömer ut herr Kirill så låt oss stanna upp och fundera. Under många år var kyrka och religion förbjudna i Ryssland och i Sovjetunionen. Mässor hölls i hemlighet i skumma lokaler, människor fick smyga med sin tro. Kanske Kirill bara gör vad vad vi alla gör – ser om sitt hus? Man kan tycka vad man vill om det, men ska inte generalisera och döma ut hela kyrkan. Flera ortodoxa kyrkor, bl a den grekiska och den finska, har gått ut med att man tar aktiv del i mottagandet av flyktingar.
Universitetet i Freiburg har stängt av en professor: biskopen Hilarion som tillhör den rysk-ortodoxa kytkan. Han ansågs inte tydligt och klart ta avstånd från den ryska invasionen. Du kan läsa rektorns fråga och metropoliten svar här.

I övrigt så har en tysk uteliggare avlidit i Iraklio och en familj med tre barn (varav det minsta 1,5 år) bor sedan några nätter tillbaka i en husvagn utanför Iraklio pga av att de är arbets- och bostadslösa och vänner inte längre kan hjälpa dem. Hur de klarar detta väder vi har övergår mitt förstånd.
– En tysk familj på fem personer fick en strålande idé att ta sig upp på Dikti under väderfronten Filippos där de blev instängda i djup snö. Vilken överraskning (suck)! De kunde räddas med hjälp av brandkår, polis, kommunala räddningstjänsten, EMAK och volontärer. Alla fem blev undersökta på den lokala vårdcentralen och rapporterades vara ok.
– Danskarna har, som Nalle Puh, haft otur när de tänkte. De trodde uppenbarligen att varumärkesskyddet ”Feta”, som ägs av Grekland, endast gällde inom EU så det går väl bra att sälja ost under namnet ”Feta” utanför EU!? Men se det går inte så EU-kommissionen har stämt den danska staten inför Europeiska unionens domstol (CJEU) som bl a hanterar unionsrätt. Mer detaljer finns här.
– Antal smittade av corona stiger på flera håll i världen, bl a Kina, Hongkong, Tyskland, Frankrike och Grekland. Även i England stiger antal fall och också, oroväckande, antal inlagda på sjukhus. Det känns just nu som om vi inte riktigt har tid och kraft med viruset mitt i kriget. Det blir mycket att hantera.

Nu har jag inte tid med detta mer utan ska laga kaffe, köra elfilt och AC samt börja på en ny bok!

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

10 tankar på “Vandring, KTEO och kort Nyhetsbulletin

 1. Lena i Wales

  Verkar vara oroligt väder på många ställen vid Medelhavet.
  Skönt att bilen gick igenom.
  Den senaste tiden har flera vänner i Sverige fått covid, fast ganska lätt p g a att det är trippelvaccinerade, men ändå. inte bra.
  Ukraina, ja så hemskt. Det beräknas komma fler krigsflyktingar till Sverige också.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Pingback: Inte vassaste kniven i lådan | ia mitt i livet

 3. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s