Inte vassaste kniven i lådan

Det ska mycket till för att jag ska beskriva en person med diverse uttryck som ”inte alla hönsen hemma” eller helt enkelt tilldela personen epitetet korkad. Ibland är det dock så uppenbart att det inte går att bortse från. Fast alla människor har givetvis både goda och dåliga sidor, plus och minus, brister och tillgångar, kompetens och okunskap. Förhoppningsvis är det så även för Greklands migrationsminister Mitarachis. Han kanske bara har hamnat på fel plats i livet?

Jag är medveten om att en ministers uppgift inte är att ha kunskap om allt inom sitt ansvarsområde, det finns personal, experter, sakkunniga m fl som sköter det. Ministerns uppgift är att leda arbetet och implementera sin regerings politik på ministeriet. Det sistnämnda är intressant och jag återkommer till det!

När vi tittar i besticklådan så är Mitarachis den där lilla smörkniven av trä. Han ägnar sig mest åt uttalanden som är så dumma att han borde beläggas med munkavle eller rena lögner. I de nättidningar som jag läser nämns sällan hans uttalanden. Jag antar att en del grekiska journalister duckar och försöker låtsas som ingenting. Senast jag såg ett uttalande från honom i nättidning (ekathimerini) skrev jag om det i två blogginlägg:
Premiärministern gjorde sedan ett uttalande om att man välkomnade grekiska flyktingar vilket var ett märkligt uttalande. Det uttalandet förtydligades lite senare av Migrations- och asylministern att Grekland var beredd att ta emot ukrainska flyktingar, men se’n trampade han i klaveret genom att säga att dessa flyktingar ”are true refugees”. Jag antar att han då menar i motsats till de som flyr över Egeiska havet. Igår meddelades att 1 053 ukrainska flyktingar anlänt till Grekland.
Aegean Boat Report reagerade också på ordvalet ”true refugees”:
To call refugees from Ukraine “the real refugees”, and people from other unwanted parts of the world “illegal immigrant’s”, just based on the color of their skin and their religion, comes from the same dangerous ideology that was used by Nazi Germany under Hitler. We seem to have forgotten our recent dark history, both in Greece and in Europe. (aegeanboatreports facebook)
(blogginläggen Och allt ställdes på ända och stannade upp 1 mars 2022 och Nyhetsbulletin 10 mars i år)

Mitarachis lever i en tillvaro där foton och videos som visar hur polis tar ifrån människor mobiler mm när de lyckats ta sig i land på någon ö i Egeiska havet och hur grekiska kustbevakningen utför push-backs österut är turkisk propaganda. Han går t o m så långt att han säger: ”the idea that Greece pushes people back from its borders is unfounded”. Helt ogrundad är den tydligen inte eftersom Europadomstolen för mänskliga rättigheter tog upp anmälan från Aegean Boat Report om en väntande push back som genast stoppades av domstolen (men den hade redan hunnit utföras).

Men avtalet mellan EU och Turkiet som slöts 2016 – vad säger det? Det säger att den som anländer till Grekland ska få sin ansökan registrerad och prövad. De som inte har asylskäl ska skickas tillbaka till Turkiet. Det är alltså inte ok att bara fösa iväg folk eller sätta de som tagit sig iland i gummibåtar.
(om avtalet är lagligt eller inte är oklart; här beskrivs huvuddragen i avtalet)

Det är möjligt att man kan stå ut med en minister som är lite smådum, men en som inte ens kan grunderna för sitt ansvarsområde? Eller inte ens ”läser på”? På Delphi Economic Forum påstod Mitarachis att en flykting måste fly från en konflikt och får inte passera något land utan ska stanna där. En bekväm tolkning med tanke på vad som utspelar sig i Egeiska havet och troligen ser Mitarachis detta som ursäkt eller anledning till hur grekiska myndigheter beter sig. Ett beteende som det inte finns någon ursäkt för eller anledning till. I alla fall inte för de av oss som anser att man ska följa lagar och regler samt uppföra sig humant mot varandra. Han sa:
Refugees and migrants crossing the border into Greece from Turkey are not covered by the Geneva Convention, because the treaty only dictates that refugees are allowed to directly move away from an area of conflict.
(koraki.org)

Det står alltså helt klart att Greklands migrationsminister inte har ens den mest grundläggande kunskap om Genevekonventionen och Flyktingkonventionen. Upprörande och uppseendeväckande! Visserligen kan det vara svårt och knivigt att läsa lagtext på främmande språk, men det finns säkert någon i hans närhet som kunde översatt konventionerna till honom.
Han vet inte ens vad som definierar en flykting och det är inte att denne måste ”move away from an area of conflict”. Det nämns faktiskt inte:
“som flytt sitt land i välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, religion, tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller politisk uppfattning, och som befinner sig utanför det land, vari han är medborgare och som på grund av tidigare nämnd fruktan inte kan eller vill återvända till det landet…”
”Directly”, säger han. Kanske någon skulle kunna ge honom en kartbok och peka ut för honom att syriska flyktingar passerar ett (1) land medan ukrainska flyktingar (dvs de han kallar ”real refugees”) passerar minst två (2) länder på sin väg till Grekland. Utifrån hans uttalande ska alltså inga flyktingar komma till Grekland. Någon kanske kan hjälpa honom räkna också…

Jag återkommer nu till det där med att en minister ska implementera sin regerings politik. Vi pratar om en regering där alltså t o m premiärministern gör skillnad på folk och folk (hans uttalande om att välkomna ”greker” från Ukraina (se ovan)). Där man spionåtalar en norsk fotograf (som släpptes, men undersökning fortsätter). Där volontärer som arbetar för olika hjälporganisationer åtalas för människosmuggling, spioneri mm (deras rättegång skulle tas upp igen i mars – jag har inte hittat någon information om det gjorts). Presidenten tog i höstas emot en gästande grupp kvinnor från Afghanistan och uttryckte Greklands stöd. Jag stoppar med exempel, men de saknas inte. Exempel som visar Greklands kluvenhet inför flyktingar och invandrare.
Sin regerings politik – ja, kanske vi är orättvisa mot Mitarachis för en så korkad och klumpig minister hade man väl snabbt ersatt såvida det inte är så att det han uttalar är just sin regerings politik. Investerare och turister är välkomna, de har ju pengar. Övriga göre sig icke besvär.

Till sist måste jag tillägga att Greklands beteende i Egeiska havet är deras ansvar. Att det inte stoppas är EU:s ansvar vilket även faller på dig och mig. Hur vill vi att EU:s ”yttre gräns” (läs mur) ska fungera? Ska vi bygga en mur där ingen släpps in så blir inte steget långt till att börja misstänkliggöra varandra och gnabbas inbördes. För att inte tala om all arbetskraft, kreativitet och kunskap vi går miste om.
Det värmer mig som tror på människan att se hur människor öppnar sina hem och gör allt vad de kan för sina ukrainska medmänniskor. Samtidigt skaver det lite.
”In these difficult times it’s easy to see that we do not value life equally, we differentiate between people who are more “similar” to us, the right skin color and religion, and we open our doors, the rest, those unlucky ones, who comes from the wrong place, we beat, torture and mutilate, even kill to keep them out of our precious Europe.”
(aegeanboatreport)

Nu ska den här invandraren gå och få vaccinbooster nr 2.
Ha en skön vecka! Var rädd om dig och andra!

PS. Mer att läsa:
Genevekonventionerna på Svenska Röda Korset
Flyktingkonventionen på förklarad på Sverige för UNHCR
Flyktingskonventionen i helhet
Mitt blogginlägg Nyhetsbulletin del 2 (11 nov 2021) om migrationen i Egeiska havet
Kontinuerliga rapporter, statistik mm om situationen i Egeiska havet kan fås från aegeanboatreport.com (finns också på facebook)
Artikel ”Mitarachis: falsehood, or lack of application?

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

4 tankar på “Inte vassaste kniven i lådan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s