Nyhetsbulletin – del 2

Här kommer andra delen av Nyhetsbulletin som är en fristående fortsättning på tisdagens Nyhetbulletin – del 1.
Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv.

Av utrymmesskäl blev det denna gång två delar. Pandemin kan inte förkortas alltför mycket då det hänt (och händer) mycket för tillfället så den tog stor plats i del 1. Migrationen mellan Grekland och Turkiet är en annan stor fråga som inte längre kan tystas ner.

Onsdagskvällen den 27 oktober kom ett larm till 112 från ett fartyg strax utanför Ierapetra. Ombord fanns cirka 400 migranter på väg från Turkiet till Italien. Fartyget kunde inte fortsätta pga motorproblem och dåligt väder. Kustbevakningen gav sig ut, men kunde ”inte hitta” fartyget. Uppenbarligen inte sant eftersom kustbevakningsbåten finns på foton bredvid fartyget. Militär gick ombord och man började föra fartyget österut. De låg länge och kryssade utanför Karpathos och efter flera märkliga turer fördes personerna efter 3-4 dagar till ”säker hamn” på Kos. Du kan följa händelseförloppet med foto och kontinuerliga uppdateringar i ett blogginlägg på aegeanboatreport. The Guardian har rapporterat om händelsen.

År 2016 började ett avtal mellan EU och Turkiet att gälla. Det innebar bl a att
”Migranter som anländer till de grekiska öarna kommer att registreras, och alla asylansökningar kommer att handläggas individuellt av de grekiska myndigheterna i samarbete med UNHCR. Migranter som inte ansöker om asyl eller vars ansökan har befunnits vara ogrundad eller har nekats prövning enligt det direktivet kommer att återsändas till Turkiet.” (migrationsinfo.se)
Avtalets rättsliga status är oklar och flera tunga aktörer och organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter har kritiserat avtalet.
”Den kritik som har framförts är bland annat att Turkiet inte är ett tillräckligt säkert land för att asylsökande ska kunna återsändas dit utan risk för att utsättas för tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling, i strid med tortyrförbudet och principen om non-refoulement.” (migrationsinfo.se)
Det som styr rätt att söka asyl osv är bland annat FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna och Dublinförordningen. För sammanfattning kan du läsa Flykting och Asylrätt på Wikipedia.

Efter att situationen blev ohållbar i och med att andra EU-länder stängde sina gränser och Turkiet släppte fram migranter till den grekisk-turkiska landgränsen fattade den nytillträdda grekiska regeringen, helt öppet i omröstning i parlamentet (där de har majoritet), beslut om striktare gränsregler och avsikten att ”skydda” och ”försvara” sina gränser. Det sistnämnda brukar kompletteras med ”EU:s gräns” för att ge tyngd och legitimitet. Den nya policyn uppmärksammades redan i augusti 2020 i The Guradian.
Skrämmande är att militär, beväpnad och med balaklavas, används för att pusha bort obeväpnade, hjälpsökande människor – varför ta i så häftigt? Vad och vem är Grekland rädd för?

Vad har hänt efter ovan nämnda? Kommer det migranter fortfarande?
Det som hänt är förvirrande. Grekisk media rapporterar inte mycket från Egeiska havet. Jag skrev om norrmannen Tommy Olsen i en tidigare Nyhetsbulletin. Han arbetade som volontär på Lesvos 2015/2016 och tyckte att det var svårt att få information om läget och vad som egentligen hände. Det räcker inte att lyssna på bara den grekiska rapporteringen och/eller den turkiska dito. Olsen knöt till sig olika organisationer och andra volontärer och driver nu Aegean Boat Report. Han sammanställer statistik och redovisar händelser med foto och uppgifter från migranterna. Han har jobbat på outtröttligt och nu verkar det som om hans arbete kan börja ge resultat. The Guardian, Der Spiegel är exempel på några media som börjat uppmärksamma vad som händer i Egeiska havet.
Det som händer är att Grekland använder ”pushbacks” (trycka tillbaka) för att föra tillbaka migranter till Turkiet. Det görs till havs med att skära av vägen genom att tvinga till att vända om och det görs med personer som gått i land på så sätt att de sätts i gummijollar drivande tillbaka till Turkiet. Detta är olagligt i så motto att det strider mot avtalet mellan EU (där Grekland är medlem) och Turkiet (se ovan) och internationell rätt. Förutom den legala sidan är det givetvis fullständigt inhumant och vidrigt att människor bollas fram och tillbaka.
Grekland har t o m gått så långt att den som hjälper migranter kan bli arresterad och anklagas för att smuggling mm. Vissa NGOs (Non-Govermental Organisations) har dragit sig tillbaka, andra har stora svårigheter att arbeta. Det har gått så långt att människor inte vågar/kan hjälpa migranterna:
”An interesting perspective in the criminalization of aid to refugees by locals on the Greek Aegean island of Lesvos. ‘We have saved many refugees. Today we do not dare even a blanket to give, they will take us for trafficking and espionage’. A resident of the island tells tvxs that the darkest period for the island began after the incidents in Evros and culminated in the Mitarakis law that completely criminalized rescue and solidarity.” (tvxs.gr)

Regeringen kommenterar inga händelser. Migrations- och asylministern Mitarakis gör då och då uttalanden där han tycks ha tappat all verklighetsförankring. De senaste dagarna har han fått träda tillbaka och istället släpps handelsmarinministern Plakiotakis fram som givetvis gör klart att inga felaktigheter eller brott görs av den grekiska kustbevakningen utan det är Turkiet som agerar felaktigt. Istället för att bemöta rapporter och artiklar tar man alltså till det gamla vanliga: skyll på den andre.
Men som sagt, det har börjat uppmärksammas! EU-kommissionär Ylva Johansson (ansvarar för inrikes frågor, bl a migration) är chockad av rapporterna om pushbacks och ska ta upp det med ansvariga. Tyvärr är EU tandlöst eftersom:
”He [Adalbert Jahnz, the spokesperson on home affairs and citizenship] noted that it is beyond the European Commission’s competencies to investigate the acts of national authorities, but reassured that the institution had been helping member states in addressing ‘reports of unlawful activities and use extended borders.'”
Så vem ska utreda om Grekland utför puschbacks och om de bryter mot avtal och lagar? Just det, Grekland ska utreda. Sig själv.

Hur känsligt det här har blivit i och med att det uppmärksammats syns tydligt på en presskonferens i Aten vid den holländske premiärministern Rutte besök där Mitsotakis får en direkt fråga från en holländsk journalist. Mitsotakis är allt annat än statsmannamässig när han tappar koncepterna och angriper journalisten. Rulla ner till videon och spola fram till 20:30!
Fundera över varför han bara nämner lägret på Samos och inte de andra. Och de 250 migranter som han säger att Grekland ”räddat” är de 387 personer som till slut, pushade runt av grekisk kustbevakning och militär, fick gå iland på Kos. Han har inte ens antalet rätt…

Samtidigt visade den grekiska presidenten en grupp afghanska kvinnor Akropolis och uttryckte Greklands stöd till afghanska utbildade kvinnor. Ministeriet för migration och asyl meddelade att antalet migranter sjunkit med 81 % på ett år – så konstigt! Svenska Kustbevakningen ska delta i en Frontax-insats i Grekland – betyder det att ett svenskt fartyg kommer att delta i pushbacks?

Det här rör väl inte mig, tänker du kanske. Visst, det är Grekland som beter sig fullkomligt skamlöst. Ett land som ofta slår sig själv på bröstet som demokratins vagga, alla språks ursprung, gärna framhåller hur illa behandlat det blivit i olika riken och krig. Nu tappar landet all trovärdighet. Jag kan inte se att detta inte kommer att påverka turismen nästa år och landets status i internationella sammanhang.
Och det rör dig och mig för det här handlar också om EU. Unionen har ingen kraftfull och vettig plan för migration och ser, tydligen, gärna mellan fingrarna när ett medlemsland handlar rent brottsligt.
De som sitter i gummiflottar utan motorer eller som drunknat eller som arresterats är människor precis som du och jag. De har kanske inte alla rätt att få asyl i Grekland, men vi, dvs EU, kan väl behandla dem som medmänniskor i alla fall? Uppföra sig anständigt. För vad säger det om en människa, ett land, en union som pushar bort människor och ger blanka fan i avtal och lagar? Nästa gång struntar de kanske i dig och mig.

Håll dig uppdaterad om vad som händer i Egeiska havet, men välj olika källor och läs kritiskt!

I korthet
På tisdag är alla serveringar stängda i protest mot de nya reglerna. Deras kravlista är väldigt lång, bl a sänkt skatt, bidrag till hyror. Vi har inte haft de nya, strikta reglerna en hel vecka än så många krav är uppskattningar och ”kanske”. Det är nog så att man reagerat lite väl snabbt.
Ierapetra vill bygga ett p-hus i fem våningar med 160 platser där gamla OTE-huset ligger. Borgmästaren har varit hos det ansvariga ministeriet för att söka finansiering. Numera är posten inhyst i byggnaden så var ska den ta vägen? För ett halvår sedan ungefär fanns ett rykte att postkontoren i Ierapetra och Makri Gialos skulle läggas ner – det är väl inte det som är på gång?
Återigen är obligatorisk vaccinering uppe till diskussion. Det är en professor i konstitutionsrätt som menar att det finns möjlighet genom att åberopa att en medborgare får inte hota folkhälsan utan den ska skyddas. Samma argument framfördes ifjol, men då mest på ett teoretiskt plan. Med tanke på nuvarande situation blir resonemanget viktigt och aktuellt. Nya åtgärder väntas meddelas i nästa vecka, förresten!
Och Iraklio firar idag sitt skyddshelgon Agios Minas!

Efter två väldigt blåsiga dagar ska det imorgon bli skönt att vandra! Katharo-platån är målet och hoppet är att få njuta lite höstfärger.

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

PS. Källor: hxonews.gr, ekathimerini.com, radiolasithi.gr, neakriti.gr, migrationsinfo.se, spiegel.de, aegeanboatreport.com, aa.com.tr, thepresident.gr

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

6 tankar på “Nyhetsbulletin – del 2

 1. Thalassa

  Jag har den senaste tiden varit väldigt dålig både på att skriva i egen blogg och på att kommentera andras, men jag läser alltid allt du skriver. Informationsnörden i mig uppskattar inläggen även från annat håll än svensk media. När det gäller flyktingsituationen i världen är det just nu den vid polska gränsen mot Belarus som visas mest på svenska nyheterna. Folk fryser ihjäl. I Afghanistan svälter de ihjäl. I Etiopien ….. Ibland blir jag nästan, men bara nästan, frestad att göra som min engelska väninna: sluta läsa/lyssna på nyheter.
  Trots allt elände i världen – vad bra VI har det! Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Js, vi har det bra. Vad som är upprörande med Greklands pushbacks, förutom att de är inhumana och olagliga, är att de fått hålla på ett bra tag utan att internationell press reagerat. Och nu tar Polen över – så bekvämt för Grekland!

   Gilla

   Svara
 2. Pingback: Lite allt möjligt plus några kortnyheter | ia mitt i livet

 3. Pingback: Nyhetsbulletin – den sista 2021 | ia mitt i livet

 4. Pingback: Inte vassaste kniven i lådan | ia mitt i livet

 5. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s