Nyhetsbulletin – den sista 2021

I torsdags kom en köldknäpp som idag ska avlösas av en annan köldknäpp! Man kan lugnt säga att vintern kommit! Det är kallt i hela Grekland och det har publicerats foto från Parnitha-berget (strax norr om Aten) där kronhjortar strosar i snön – inte direkt en bild de flesta förknippar med Grekland eller Medelhavet över huvud taget.

Detta blir årets sista Nyhetsbulletin. Den förra var i november och uppdelad i del 1 och del 2. Nyhetsbulletin är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Tvärtom så har jag denna gången svårt att dölja vad jag tycker. Det pågår nämligen en del upprörande nyheter.
Jag delar inte upp detta i flera blogginlägg, ska försöka hålla mig kort men det kan bli långt så kok en kopp kaffe, ät en lussekatt och läs i lugn och ro.

Pandemin
– Omikron har också flyttat in hos oss och tyvärr föredrar den Lasithi län. Vi har nu flest Omikron-fall i hela landet och har uppgraderats på Greklands covidkarta från gul till orange.
– Vaccinationerna fortsätter och där ligger Lasithi län bäst till av länen på Kreta, men vi har en bra bit kvar. Grekland har nu börjat vaccinera barn.
– Ett par föräldrar som vägrar skicka sina barn till skolan pga munskyddstvång kommer att åtalas och riskerar upp till 2 års fängelse. De bryter inte bara mot regler som ska skydda folkhälsan utan också mot den obligatoriska skolplikten.
– Inresereglerna till Grekland har ändrats. Först gällde de bara Storbritannien och Danmark, men fr o m imorgon ska alla uppvisa negativt testresultat oavsett om man är vaccinerad eller inte. De där testreglerna är ju, som varje människa förstår, ett slag i luften. Resultatet gäller vid testtillfället och en person kan i princip bli smittad på väg ut från testplatsen. Falsk trygghet. Men vi har inget bättre, säger en del. Jo, det har vi. Resenärer kan testas vid gränsen och får vänta på testresultat. Det skulle vara effektivare, men å andra sidan kan de sedan smittas inne i landet och dra runt smittan. Det allra säkraste för alla är givetvis att folk stannar hemma och avstår att resa.
– På ön Kinaros i östra Egeiska havet bor en invånare: fru Irene Katsotourchi. Hon blev tidigare i december vaccinerad på egen begäran. Ett mobilt vaccinationsteam tog sig ut till henne.
– Biskop Pavlos i Drama har stämt några anti-vaxxers för kommentarer och inlägg om honom som de gjort på sociala media. Där kunde alla läsa att han vägrade begrava de som avlidit av covid, att han var en antikrist och frimurare. Inget var sant. De har tagit bort texterna (skadan är ju skedd så det är väl bättre att tänka efter före…) och bett om ursäkt, men biskopen tänker gå vidare med stämningen. Bra Pavlos, säger jag! Det finns alltför många människor som tror att det är ok att skriva vad som helst om andra, t o m näthat, och vi måste tillsammans stoppa dem. Biskop Pavlos är vaccinvänlig och har varit tydlig med det i uttalanden och i riktlinjer för prästerna i hans stift.
– En parlamenstledamot uteslöts ur SYRIZA:s grupp i parlamentet sedan han från talarstolen anklagat regeringen för att mörda tusentals människor under pandemin. Han hänvisade till en rapport som hävdar att de regionala skillnaderna inom sjukvården i Grekland är stora och att vården på sina håll är mycket bristfällig och att detta kan ha påverkat dödligheten. Detta är givetvis allvarligt, men hans uttalande är ändå att gå för långt.

Konflikten i östra Medelhavet
– Turkiets statskassa har varit i stort sett tom länge. De lär inte ha någon egen el-produktion utan köper från andra länder och 80-85 % köps från Iran. Detta beroende ligger bakom Turkiets heta önskan att borra efter gas och andra fyndigheter och det är vem som äger vilket vatten som konflikten i östra Medelhavet handlar om. I konflikten är flera länder inblandade, men kärnområdet för tvisten är mellan Grekland och Turkiet. (det här var en kort snabbakgrund – inte heltäckande).
– Premiärminister Mitsotakis har gjort uttalanden som jag inte riktigt får att gå ihop eller så är de bara ett skolexempel på grekisk logik. Det är inte Grekland som söker konflikt, enligt Mitsotakis. Samtidigt uppmanar han Erdogan att åtgärda den turkiska valutakrisen för den hotar ”stabiliteten” i området. Han säger också att han anser att EU ska ställa upp på Greklands sida och då speciellt Tyskland (som Grekland spydde galla över under stödlånsåren). Att Turkiet tycker att Greklands utvidgning av sitt territorialvatten med 12 nautiska mil är att betrakta som en orsak till krig anser han ”obegripligt”. Regeringen har också fortsatt att handla fartyg mm till försvaret. Mitsotakis säger också att Grekland inte önskar konfrontera Turkiet, att han är på ”speaking terms” med Erdogan och att Grekland gärna samarbetar med Turkiet. Och i samma intervju med en tysk tidning säger han att Turkiet måste sluta hota Grekland och Cypern. Jag får inte ihop den roll som Grekland säger sig ha i form av passivt, oskyldigt offer samtidigt som landet agerar på annat sätt. Jag tycker bägge gubbarna och länderna är lika farliga och lögnaktiga. I alla fall när det gäller denna frågan.
– Grekland ska inte skälla alltför mycket på andra som borrar. De planerar själva borrningar syd och sydväst om Kreta. Tre företag har getts tillstånd att börja undersöka och testa. Vid flera tillfällen har Greenpeace protesterat, det senaste kan du läsa här.

Migrantsituationen
– I början av december var påve Francis på besök på Cypern och i Grekland. Syftet med hans resa var att uppmärksamma migrationen och migranterna. En fråga som påven känner starkt för. Han besökte också lägret på Lesvos där några ministrar och dignitärer närvarade. Plötsligen hamnade migranterna i rampljuset och ”älskades” av representanterna för grekiska regeringen och myndigheter. Lägret hade snyggats till inför påvens besök, bl a hade tälten tagits bort och ersatts av en sorts isoboxar, skräp samlats ihop och körts bort. Samtidigt som påven var i Grekland utförda grekiska myndigheter push backs som vanligt. Man kan ju fundera över vad påve Francis skulle tyckt om det om han visst om det.
– Påven gjorde flera uttalanden som handlade om omänskligt hanterande av migranterna, att det måste till en global humanism och medmänsklighet, att Europas länder inte kan stänga sina gränser. Han påtalade också faran i att stänga ute, att bli isolerad, att migranter kan användas för politiska skäl, att det blir grogrund för populism och andra farliga rörelser.
“’Europe continues to hesitate, and the EU has often fallen prey to forms of nationalistic self-interest, rather than being an engine of solidarity, and has appeared at times blocked and uncoordinated. The issue of migration has led to breaches between South and North,’ he said and called for a ‘global, communitarian vision’ regarding migration.” (ekathimerini)
Den där påve Francis är en klok gubbe som för övrigt fyllde 85 år igår och bl a uppvaktades av en grupp migranter från flera olika länder!
– Påven försöker ”leva som han lär” så vid sitt förra besök i Grekland 2016 tog han med sig en grupp migranter till Italien och denna gången tog han en grupp från Cypern.
– Några dagar senare fick lägret besök av den grekisk tennisspelaren Tsitsipas. Jag har fortfarande inte fattat varför han åkte dit och på vems initiativ, men uppmärksammat blev det.
– Gränsstaketet mellan Grekland och Turkiet ska förlängas med 26 km.
– I somras drog presidenten Katerina Sakellaropoulou in den utmärkelse som skulle ges till Iasonas Apostolopoulos.
”Rescuer Apostolopoulos was to be awarded the Order of the Phoenix for his internationally acknowledged and honored humanitarian work rescuing refugees and migrants on the Aegean and the Mediterranean as a member of Mediterranea Saving Humans and the Mare Jono and Alex vessels.” (keeptalkinggreece)
Troligen skedde det efter påtryckningar från regeringen och SYRIZA krävde att regeringen skulle ändra sig. Jag kan undra hur man fungerar om man sedan kan stå och prata om humanism mm med påven….
– Norrmannen Tommy Olsen arbetade som volontär på Lesvos 2015/2016 och tyckte att det var svårt att få information om läget och vad som egentligen hände. Det räcker inte att lyssna på bara den grekiska rapporteringen och/eller den turkiska dito. Olsen knöt till sig olika organisationer och andra volontärer och driver nu Aegean Boat Report som även finns på facebook. Ta del av hans information om läget på de grekiska öarna och i Egeiska havet. Han sammanställer vecko- , månads- och årsrapporter. Han har nu smittats av corona, men fortsätter jobba på. Nu inför julen har han startat en julinsamling för att kunna fortsätta observera vad som händer i Egeiska havet och på de grekiska öarna. Skänk gärna en slant! Hans rapporter är vår insyn i vad som pågår.
– Sofia Sofroniadou, frilansande journalist, har gjort ett radioreportege kring de volontärer som stod åtalade för spionage osv. Du hittar det här på Sveriges Radio.

Övriga nyheter i korthet
– Folkräkning pågår i Grekland. Taffligt utförd, men jag som bor permanent i Grekland har svarat via nätet. Det är så klart viktigt att folk svarar för det är grund för samhällsplanering, valkretsar osv. Det är 10 år sedan sist.
– I Lasithi län protesterar man mot vindkraftverk. Det startade en aktionsgrupp i somras och förra helgen hade de ett event här i sta’n. På lördagen var det samling på torget och konsert, på söndagen gick några upp på en topp i Dikti-massivet med banderoller som en protest. Jag som vandrar så mycket och älskar landskapet och naturen var väl med? Nej, det var jag inte. Dels är det lätt att protestera men de presenterar inga alteranativ och jag gissar att de vill fortsätta att ladda mobiler och datorer, använda hushållsmaskiner som kyl/frys, spis osv. Dels är det aldrig någon som startar en aktionsgrupp mot nedskräpningen och sopdumpningen som sker uppe i bergen. Det klingar falskt i mina öron.
– Olivskörden har startat sent i år och olivodlarna är bekymrade. Jag läste en artikel om en olivodlare i Kalamata som menade att det kom för lite nederbörd i våras, så värmebölja på det osv. Skörden blir mindre i år.
– Ersätt 11 fast anställda med 2 fast anställda och resten månadsanställda. Gör det under hot att servicen ska läggas ner och kommunen planerar att använda byggnaden till p-hus. Lägg till att budfirmans kontrakt med ett företag inte längre gäller. Där har du situationen på vårt postkontor i Ierapetra! Folk får köa länge för att uträtta sina ärenden och det ligger paket och försändelser överallt (även på golvet – jag har varit där). Ovanpå det här så sägs det att vi i gamla sta’n är värst drabbade eftersom vi har vår tredje brevbärare sedan slutet av sommaren. Inte lätt att hitta i gränderna! Postgång är en viktig samhällsfunktion, speciellt i ett land som inte är så digitaliserat.
– Grekland har konstaterat att ”hav och sol” inte räcker för turistnäringen. Jag ser verkligen fram emot att landet vaknar upp och lockar andra turistgrupper! Om de vill utöka sektorn, alltså.

NU ska jag sluta! Dags att bänka mig framför skidskyttet!
Ha en skön fjärde advent och var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

8 tankar på “Nyhetsbulletin – den sista 2021

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Usch nej, det känns som om viruset tagit ny fart, fått nya krafter. Dimma slipper vi – jag uppskattar att slippa de gråa, dimmiga skånevintrarna, men saknar just nu svenska varma hus….
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 1. Thalassa

  ”Inte heltäckande” men vad mycket vi får veta om vitt skilda områden via dig! Så bra uppdateringar om läget! Ja, det är eländigt med denna pandemi och nya virus som verkar ligga steget före hela tiden. Som du vet har vi klarat oss hyfsat från den nya vågen – hittills. Men det är nog bara en tidsfråga. Viruset struntar i var gränserna mot grannländerna går.
  Ha det fint!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack för uppskattning! Ja, viruset är verkligen allomfattande och gränsöverskridande. Här i Grekland vågar regeringen inte dra åt med restriktioner över jul och nyår – kommer att straffa sig, tror jag.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 2. Pingback: Nyhetsbulletin – den första 2022 | ia mitt i livet

 3. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s