Nyhetsbulletin

Denna gång har Nyhetsbulletin ett tema: resa. Det är högaktuellt nu när många ska iväg på semesterresor. Men det finns resor och resor. För egen del ska jag imorgon (söndag) ge mig ut på några dagars resa så det blir tyst i bloggen nästa vecka!

Nyhetsbulletinen påstår sig inte vara objektiv. Förra nyhetsbulletinen hittar du här, men jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.
Källor: keeptalkinggreece.com, aegeanboatreport.com, migrationsinfo.se, koraki.org och ekathimerini.com.
(använd översättningsfunktionen i webbläsaren för artiklar på grekiska)

Jag är minst sagt förvånad över att så många är förvånade över kaos på flygplatser, väntetid på pass med mera. Finns det verkligen många människor som trodde att när samhällen och världen börjar öppna upp efter två års strul och stök så ska allt fungera ”som vanligt”? Jag såg på engelska BBC några program om Heathrow. Förutom att personal ska säkerhetskontrolleras ska kabinpersonal och piloter genomgå tester och repetitionskurser (eller vad man kallar dem) vilket tar tid. Det är inte bara att gå till jobbet som vanligt en måndag när de inte varit luften på några månader. Som passagerare är jag väldigt tacksam över alla kontroller och tester!

När det gäller pandemin fick vi i onsdags besked om vilka regler som gäller nu i Grekland. Efter att under april och maj upprörts och irriterats över turisters bristande respekt för de regler vi hade då hoppas vi nu att de här enkla reglerna ska efterlevas.

Grekerna har inte råd att semestra i sitt eget land. Antingen får de resa till familj och vänner som kan inkvartera dem eller utomlands. Hotellpriserna har nämligen rusat i höjden! Resebolagen skrev avtal med hotellen i vintras – före kriget i Ukraina. Orsakerna till höjningarna är de stigande bränsle- och elpriserna tillsammans med ökad inflation och minskade inkomster pandemiåren 2020 och 2021. Sorgligt.

Kostnaderna slutar inte där. När man semestrar och reser vill man gärna äta också. Råvarorna har blivit mycket dyrare, grekernas löner har inte stigit och inflationen gnager. Exempel:
The Grill and Restaurant Union in Athens says that the price of pork has risen 30% the last 12 months, the sunflower oil generally imported from Ukraine by 125% and electricity bills more than 100%.
Läs mer här och klaga inte för Grekland är fortfarande billigare är många andra länder, framför allt för de som kommer från länder med betydligt högre löneläge.

Trots att läget är som det är mellan Grekland och Turkiet går det att fr o m 17 juni ta färjan mellan Mytilene på Lesvos och Izmir på turkiska sidan! Jag vet inte om det finns andra regelbundna båtförbindelser mellan grekisk ö och Turkiet, men i vilket fall som helst är detta en glädjande nyhet.

Resa längre iväg gjorde premiärminister Mitsotakis för att träffa Biden. I USA höll han ett tal som retade upp Turkiet rejält och det var inte så märkligt. Han pratade bl a om att Grekland kommer att försvara sin suveränitet (klar adress till Turkiet) och att tvåstats-lösning för Cypern inte är aktuell. Grekerna skyller alltid utspel, dolda hot o likn på Turkiet, men här lyckades de på egen hand. Erdogan var inte sen att hoppa ner i sandlådan och göra klart att han aldrig mer kommer att träffa Mitsotakis. Suck.
(Konflikten mellan Grekland och Turkiet får näring varje dag så följ någon nättidning!)
Så åkte premiärministern därifrån till ekonomikonferensen i Davos och där upplyste han studenter om att de inte bara ska sträva efter pengar utan ha en holistisk syn på livet, bl a inte glömma bort att de har familj och vänner som kan hjälpa och stötta. Jag ger blanka tusan i hur mycket pengar Mitsotakis och hans familj har, men jag blir upprörd över att en premiärminister i princip säger till folk att de ska inte begära mer i lön!

En annan sorts resenärer är de som är utelämnade till människosmugglare. Medelhavet är det hav där flest flyktingar och migranter dör – de drunknar helt enkelt. Egeiska havet mellan Grekland och Turkiet är ett hårt drabbat område. Jag antar att det varit en stor nyhet i Sverige att chefen för Frontex, Fabrice Leggeri, fick avgå efter att det visat sig att Frontex inte bara kände till de ”pushbacks” som utförts och utförs av Grekland utan också medverkat. Jag vill påminna om avtalet mellan EU och Turkiet som började gälla 2016:
”Migranter som anländer till de grekiska öarna kommer att registreras, och alla asylansökningar kommer att handläggas individuellt av de grekiska myndigheterna i samarbete med UNHCR. Migranter som inte ansöker om asyl eller vars ansökan har befunnits vara ogrundad eller har nekats prövning enligt det direktivet kommer att återsändas till Turkiet.” (migrationsinfo.se)
Sedan dess har Grekland utfört s k ”pushbacks” som antingen görs av kustbevakningen ute till sjöss där man tvingar båtar att vända. Eller, om personerna lyckats ta sig iland på grekisk ö, av polis (med masker) i samarbete med kustbevakningen som sätter personerna i gummibåtar. I några fall ringer sedan den grekiska kustbevakningen till den turkiska och gör dem uppmärksamma på att en båt driver på deras vatten.
Det var glädjande att det äntligen hände något i och med att chefen för Frontex fick avgå. Nu väntar vi med spänning på att premiärministern och migrationsministern i Grekland ska ställas till svars. Kanske också ministrarna som är ansvariga för polisväsende respektive kustbevakning.
Och när ska EU reagera och visa vilka värden unionen står för?
Den minst sagt obegåvade migrationsministern Mitarachis har varit ute och svamlat igen. Bl a att ett land har rätt att försvara sina gränser ”mot hot” vilket givetvis inte omfattar hjälpsökande människor. Vidare har han tydligen fått för sig att Frontex uppgift är att hjälpa EU-länder att försvara sina gränser vilket inte stämmer. Hur länge ska han få hålla på att servera groda efter groda?
En märklig omständighet: när personer lyckas ta sig iland kontaktar de UNHCR Grekland för att få hjälp. UNHCR Grekland frågar givetvis var personerna befinner sig och oftast anländer polis och inte UNHCR Grekland! Samarbetar UNHCR Grekland med myndigheterna? Detta är något som UNHCR måste ta tag i. För om hjälporganisationer inte är obundna och går att lita på – vem ska då människor i nöd vända sig till?
Jag kommer att fortsätta rikta ljuset mot den skamliga och lagvidriga behandlingen av flyktingar och migranter mellan Grekland och Turkiet. Det finns massor av bevis i form av foton, ljudfiler, videos osv på aegeanboatreport.com där du kan läsa mer om olika ”incidenter”. Grekiska journalister skriver inte om ”pushbacks” eller något negativt för Grekland när det gäller flyktingarna och migranterna, i alla fall inte i de nättidningar jag läser. Men nu glömde jag ju en artikel där Grekland meddelar att muren på fastlandet mellan Grekland och Turkiet ska byggas ut! Fast det är kanske inte så konstigt att journalister aktar sig med tanke på hur den holländska journalisten Ingeborg Buegel bemöttes av Mitsotakis på en presskonferens (hon fick senare lämna Grekland efter hot och stenkastning). Läs mer här och här
Hur det gått för de volontärer (som hjälpte flyktingar och migranter) som skulle upp i rätten i mars här i Grekland anklagade för människorsmuggling, spioneri mm har jag fortfarande inte hittat någon information om.
Om du som jag tycker att kriget i Ukraina är obehagligt och nära så tänk på att samtidigt som folk försöker ta sig över havet är turistsäsongen igång i Grekland. Samma hav. Tänk att människors tillvaro kan vara så olika så nära varandra! Tanken svindlar.
(jag har tidigare skrivit om situationen i Egeiska havet, bl a i Nyhetsbulletin – den sista 2021 och Nyhetsbulletin – del 2)

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

PS. Menyn kraschade idag, jag har återställt. Är det något du saknar eller som är fel så hör av dig!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!
OBS! Vandringar och biltur inställda fram till 15 juni pga sjukdom.

2 tankar på “Nyhetsbulletin

 1. Thalassa

  Fyllig, intressant bulletin – som alltid. Ja, ämnet resande är verkligen hett nu. För några dagar sedan stängde ju Arlanda avgångshallen – undrar om det någonsin inträffat tidigare.
  Mer förvånande tycker jag det är med passkaoset! Alltså – att ”alla” struntat i/glömt att förnya passen under pandemin för att upptäcka det när de bokat en resa!
  Härligt att du är på gång igen. Önskar dig en trevlig resa!

  Gilla

  Svara
 2. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s