Nyhetsbulletin

Denna gång en mix av värme, drunkningar, höga priser, respektlösa turister, otroliga historier och lite annat.

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Det som händer överallt i världen som mord, misshandel, drogbeslag, inbrott, trafikolyckor med mera tas inte upp såvida de inte på något sätt utmärker sig. Förra nyhetsbulletinen hittar du här, men jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.
Källor: hxonews.gr, radiolasithi.gr, anatolh.com, fonien.gr och ekathimerini.com.
(använd översättningsfunktionen i webbläsaren för artiklar på grekiska)

Här sitter jag och svettas! Har varit ute på en kort vandring idag, startade 07:15. Det var i elfte timmen för nu kommer en värmebölja som heter duga. I prognosen ligger över 40 gr på fastlandet, här i Ierapetra ska vi ”bara” få 37-38 gr. Det var oklart hur länge värmeböljan ska hålla i sig, men nu har besked kommit att troligen månaden ut. Och då kommer juli med högsommaren så nu väntar 9-10 veckors passivitet. Den absolut tristaste perioden här nere i mitt tycke. Läs mer
Till detta ska läggas en effekt av vår nederbördsrika vinter och jag gissar att det gäller hela Grekland, det gäller i alla fall här i Lasithi län. Naturen fick en riktig skjuts och har grönskat som aldrig förr så det finns mer brännbart än andra år. Så förutom hög brandrisk finns det alltså mer för elden att få fäste i och hjälp att sprida sig. Läs mer

Vi har ett annat problem: turister och munskydd. Det florerar på sociala media att ”man kan göra som man vill” eller ”inte många andra har munskydd” osv. Det är så underligt att efter mer än 2 år har det inte sjunkit in hur viruset smittar, att världen har en pandemin (som fortfarande pågår), att vi måste visa respekt och hänsyn gentemot varandra. Att man kan ge sig ut i världen utan att ta reda på vad som gäller och inte respektera ett lands lagar och regler är för mig ofattbart. Men när febern stiger och/eller böteslappen kommer så sjunker det kanske in. Här information om vad som gäller i Grekland just nu.
Dessutom tycks många inte medvetna om att fallen ökar i flera länder, bl a Grekland. På en vecka har antal fall stigit med 50 %. Inte så många blir inlagda, men många söker sjukvården då de blir oroliga över den höga febern som man tydligen kan få av de nya mutationerna. Som en läkare sa i fonien.gr: ”Vi tog av munskydden för tidigt”. Ledaren för den politiska koalitionen KINAL har testat positivt. Radiolasithi.gr konstaterar i en artikel att den sjätte vågen är här. Nättidningen skriver också:
Enligt biträdande professor i epidemiologi och medlem av expertkommittén vid hälsoministeriet,  Gika Majorkini ,  visade 29 av de 45 europeiska länderna en ökning av diagnoser under den senaste veckan , varav  15 visade en ökning med mer än 30 % , vilket bekräftar den systemiska ökningen och ankomsten av oscillationen av Omicron NE.4 och NE.5.

Priser, inflation osv slår hårt i Grekland. Här en jämförelse med andra länder som gjordes utifrån maj månad. Regeringen försöker på olika sätt mildra smällen för hushållen. Jag går inte in i detalj utan hänvisar till de här artiklarna: sanktionerat byte av vitvaror, bidrag till elräkning och bidrag till bensinkostnader. Till dessa ökade kostnader ska läggas att Grekland inte har något högt löneläge och de ökade levnadsomkostnaderna slår därför väldigt hårt.

En märklig historia har rullats upp i Larisa. En 76-åring hittades död på tröskeln till sitt hus efter att ha varit och handlat. I huset fann man hennes 51-åriga dotter som inte lämnat hemmet sedan hon var 9 år! Vid en första utfrågning verkar dottern helt klar över sin situation, men ska nu få stöd och hjälp av bl a socialhjälpen. Hur blir nu tillvaron och livet för henne? Måste ju bli chockartat! Och var ska hon bo, hur ska hon klara sig? Det är svårt att föreställa sig vad hon går igenom, hur hon har det och får det. Läs mer

Flygplatsen på Skiathos är tydligen något av en sevärdhet, en märklig sådan om du frågar mig. En del tycker tydligen att det är en upplevelse av något slag att stå precis under flygplanen när de ska landa/lyfta. En man träffades av ett flygplans jetexplosion och slogs till marken. Han hade tur och fick bara skrapsår och blåmärken. Myndigheterna varnar folk för att uppehålla sig nära flygplatsen, men det hjälper tydligen inte. Läs mer

En historia som bara blir värre och värre är den om syskonen i Patras (som jag bloggat om tidigare). De tre barnen dog av naturliga orsaker och föräldrarna gick ut i media och bad att bli lämnade ifred. Så upptäcktes det att den äldsta, 9 år gammal, hade bedövningsmedel i vävnadsprover och modern arresterades. Nu visar en rapport att de två yngre syskonen dog av kvävning och inte hjärtsjukdom respektive leversjukdom. Så nu blir det troligen fler åtalspunkter. Läs mer

Dumpa kattungar i soptunna är alltid en dum idé, men ännu dummare i och med den nya djurskyddslagen. En man i Iraklio här på Kreta dumpade 5 kattungar, men blev iakttagen. Han ska nu böta 250 000 euro. Vidare kommer han att åtalas för ”grovt brott” och riskerar 5 år bakom lås och bom. Läs mer

En flygrutt, opererad av Sky Express, mellan Grekland (Chania på Kreta) och Libyen (Benghazi) är på gång. Dock uppfyller inte Benghazis flygplats alla krav och av säkerhetsskäl ska grekisk personal följa med på varje flight. Läs mer

Turisterna är verkligen igång! Hittills känner jag till fyra drunkningsolyckor varav tre här i Lasithi län. Den senaste, en bit utanför Ierapetra, har vi ännu inte fått besked om. Det var en kvinna som försvann sent söndag eftermiddag och man startade söka då och ut på kvällen samt fortsatte igår morse. Jag höll på att sätta frukostyoghurten i halsen när helikoptern svepte över vårt hus på väg ut över strand och hav. Finns mer information i fonien.gr, cretalive.gr, radiolasithi.gr.
Man kan också drunkna i alkohol! Lördags natt var en riktig partynatt i Malia, Hersonissos, Rethymno och Chania. EKAB (ambulans) larmades i sju fall varav en 15-åring fick föras till sjukhus. Läs mer
Det konstateras att turister betalar ofta och gärna med kort vilket givetvis är väldans bra för statskassan. Något som jag dock finner märkligt är att det ökar att turister vill checka in via mobil. I undersökning framförs önskemål om fler tekniska lösningar. Det får mig att undra: vill man inte träffa folk? Få personlig service? Är vi så förstörda av de där mobilerna och den digitala världen? Vart är vi i så fall på väg? Och hur många arbetstillfällen går förlorade? Läs mer

En ny guideutmaning: sightseeing på Akropolis för blinda! I artikeln berättar bl a guiden om hur hon fick tänka nytt och annorlunda. Väldigt intressant, tycker jag!

Jag har tidigare skrivit att jag inte tar upp konflikten mellan Grekland och Turkiet som eskalerar nästan varje dag. Den som är intresserad får följa utspel o likn i någon nättidning. Men jag måste helt kort nämna några saker:
Några ledare, från bl a Frankrike och Tyskland, har försökt få parterna att prata med varandra, att lugna ner läget. Jens Stoltenberg framförde att parterna (båda är NATO-länder) bör prata med varandra. Det passade inte alls Grekland som ju gärna spelar offer och har all rätt på sin sida. Det är Turkiet som ska straffas, som ska sluta, som ska…ja, så där håller det på. En fd diplomat skrev ett öppet brev till Stoltenberg där han helt enkelt uppmanar Stoltenberg att hålla klaffen.
Turkiet har pekat på de pushbacks som utförs av Grekland som givetvis svarat att man inte alls utför några sådana trots att de finns dokumenterade av bl a aegeanboatreport.com, utländska journalister (t ex i Der Spiegel) och hjälporganisationer. Att migranter drunknar i Egeiska havet efter att ha pushats tillbaka från Grekland är Turkiets fel. Det råder stor brist på logik på båda sidor… Läs mer här och här
Du kan också hitta information i mina tidigare Nyhetsbulletin (finns uppe i meny-raden).

Nu ska jag köra AC så huset skakar! Och samla kraft inför mitt fjärde försök imorgon att få sjukgymnastik till min handled. Håll tummarna!

Ha en bra vecka! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

2 tankar på “Nyhetsbulletin

 1. Thalassa

  Jag kan bara hålla EN tumme, för rörligheten i den andra näven är långt ifrån OK. Jag har fått ett träningsprogram och jobbar med det men har så förbaskat ont. Ska tillbaka t sjukgymnast direkt efter helgen.
  Lämnar våra handleder. Ditt inlägg är varierat och intressant som alltid. Uppskattar länkar för eget val om man vill ha extrainfo om någon punkt.
  Ditt förra inlägg har jag naturligtvis läst, fast jag nog missat att kommentera. I Iraklio har jag bara varit på snabbvisit för jättelänge sedan – och det gav inte mersmak. Men med tanke på att jag gillar stökiga Aten (till min stora förvåning) så vore det nog läge att ge stan en andra chans.
  Hoppas du får tid hos sjukgymnast! Och – nu håller vi oss på benen!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag tyckte inte alls om Iraklio de första gångerna, men sta’n har liksom växt in på mig, nu tycker jag väldigt mycket om den.
   Ja, nu håller vi oss på benen! Det här med att vara ”enhänt” är inget att eftersträva! Lycka till med din träning!!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s