Midsommar i förskingringen

Hur firar utlandssvenskar midsommar undrar du kanske. Ja, inte vet jag. Den här svenskan firar inte alls, har inte ens kommit på tanken att fira. Midsommar är en så urtypisk svensk högtid som ska firas i den svenska sommaren med sommarblomster, sill, nubbe, groddans och nattblomster. Det går inte att återskapa eller anpassa.

Men faktum är att jag skulle fira idag! Blev i onsdags inbjuden till Klidona ikväll, men igår gick arrangörerna ut med att det är inställt pga den skenande corona-smittan. Tror att jag i alla fall går ut och sveper en drink!
Du kan läsa om Klidona på nätet (sök på Klidona) och i ett av mina blogginlägg. Du kommer nog, precis som jag, att finna paralleller med vår midsommar!

Vad har jag haft för mig medan du läst om min minisemester och Nyhetsbulletin? Jo, bland annat har jag gått en match med sjukvården, men det återkommer jag till i ett eget inlägg. Jag har varit ute på säsongens två sista vandringar. Nu har vi ju värmebölja månaden ut och därefter kommer högsommaren. Så nu ska naturen och jag vila till början av september. Tristaste tiden här, men det finns väl ingenstans där alla perioder på året är roliga eller njutbara.
Jag har varit ute på utflykt med vänner! En väldans trevlig och vacker dag. Vi körde i stort sett den biltur som jag beskrev i Alla vägar bär till Lasithi? så det drar jag inte en gång till.
Jag har varit på konsert! The Philharmonic Youth Band (65 medlemmar; 12-25 år) från Rauma i Finland med två solosångare rockade loss en fredagskväll här i Ierapetra. Jag var på deras konsert i Agios Nikolaos för några år se’n och de var lika bra denna gång.
Och så har jag haft strandpremiär! De första dagarna kryper det i kroppen, men jag brukar vänja mig vid passiviteten och kunna njuta i parasollskuggan med en bra bok. Jag brukar säga att jag önskar att jag kunde ha min vinterkropp i solstolen för min kropp sväller av värmen. I år känns det extra bittert eftersom jag faktiskt gått ner en del. Med min försvagade handled som inte får belastas rör jag mig på solstolen som en halt valross. Eller som en skadeskjuten höna. Eller som en småfet, klumpig 64-åring. Men det räcker att se sig omkring – det finns de som är större än jag! (ja, ja, jag vet att det finns de som är smalare än jag, men man väljer väl vad man tittar på…)

På tal om stranden förstår jag inte hur folk tänker som har hunden med sig. Den skulle må så mycket bättre av att få vara inomhus i lugn och ro. Döva samvetet? Oförstånd? Eller bara skickat hjärnan på semester?

På min favoritstrand får jag en extra njutning, förresten! Där är en del fransmän och det är en ynnerst att till vågors sköna brus få lyssna till världens vackraste språk.
Det påminner mig om en låt som nu verkar ”inne”: Madame. Det är Piafs Padam Padam som det satts grekisk text till och så har melodin ”hottats” upp. Rena katastrofen! Förfärligt!
Vilket får mig att fundera över varför det finns så många remix och covers av gamla låtar – kan inte folk göra egna låtar istället för att förstöra de gamla?

Du får ursäkta om det här är lite virrigt, men vi har som sagt värmebölja. Imorse kunde jag inte se Dikti-bergen från min balkong pga luftfuktighet över 90 %! Vi började förresten dagen med värmeindex på närmare 28 gr vid 7-tiden. Vad det är nu har jag ingen aning om, jag är inte så temperaturintresserad utan går på känsla. Och mängden svett. Och nu är det hett som i ett sme’helvete. Just nu kör jag AC så det sjunger om det. Det gör det förresten lite varstans här i gamla sta’n. Det är vintern och högsommaren som sta’n genljuder av AC-sång.

På tal om sång var det ett jäkla (o)väsen på cikadorna i tisdags när jag vandrade uppe i bergen. Tillhör du de som tror att cikadorna sitter och gnider benen mot varandra bara för att det är varmt? Naturen är aldrig utan ändamål, utan syfte. Det vore väl ganska korkat att sitta på en trädgren, ha kraftig motorisk aktivitet när det är varmt bara för att? Med svetten lackande (finns kanske pannband till cikador – vad vet jag). Nej, det är så att det är hannarna som kallar på partner och det gör de med en ganska avancerat konstruktion med inbyggd förstärkare – läs här Artens fortlevnad är en stark drift!

Vidare satt jag plötsligen och tittade på en liten hare (eller stor kanin – inte helt enkelt att se skillnad här) som satt och tittade på mig. Allt stod stilla en stund som kändes som en evighet. Så skuttade den iväg och jag kunde andas igen.

Jag avslutade sista vandringen med besök på bytaverna. 5:50 för en rejäl omelett (med potatis och ost), en Sprite och bröd är väl inte fy skam!? Det uppstod lite språkförbistring så gubbarna trodde att jag vandrat från Ierapetra till Meseleri, men de var fortfarande imponerade när jag redde ut att jag kört bil från Ierapetra till Meseleri och sedan vandrat där i närheten. Då kunde de också förstå att jag kom in i deras by, Kalamafka, med bil. Som det kan bli!

Ett blogginlägg från ifjol är åter aktuellt nu när frågorna i semestertider haglar på sociala media: Jag vill så gärna tipsa och hjälpa till, men… Ett tillägg skulle vara varför så många frågar andra om köerna på flygplatser. Jag menar, vad är det för nytta med att fråga ”Hur är köerna på Arlanda? Vi reser på tisdag.” och få svaret ”När vi reste i måndags var det inga problem.”. Vad är det för nytta med vad nå’n Nisse upplevde bakåt i tiden? Och vem kan se in i framtiden? Varför konsulterar man inte Svedavia eller sitt flygbolag! Går till källan, liksom. Jag bara undrar.

Jag ska förresten också blogga om min avbokade Englands-resa och ersättning. Ärendet är inte helt klart så jag väntar lite. Jag är något tacksam för att jag inte kom iväg med tanke på strul på Heathrow och Frankfurt. Började fundera på resa till Italien i höst, men så far ju nu de nya omikron-mutationerna fram som skenande ånglok så det är väl lika bra att jag stannar på min ö.

Som en liten nyhet kan jag berätta att inspelningen av Mitt stora feta grekiska bröllop 3 har börjat utanför och i Aten samt ska filmas på Korfu. För min del förstår jag inte att det blir en del 3 av en så’n förfärlig film, jag fick nog efter den första. Någonting mer fyllt av fördomar och klichéer får man leta efter. Hur som helst så har de lyckats krocka ute till sjöss! Med sig själva. Om jag förstår artikeln rätt så kolliderade teknikernas båt och skådespelarnas båt. Hm….

Nej, nu tror jag att jag behöver ett rejält vätskeintag på insidan och ett vattenfall på utsidan! Himmel, det blåser lite! Kanske det blir en drink på sta’n ikväll!

Ha en skön midsommarhelg! Var rädd om dig och andra!

5 tankar på “Midsommar i förskingringen

 1. Thalassa

  Hallå där ”valrossen” – gissa om jag känner igen mig i din beskrivning!! När midsommargästerna får baxa upp en från strandmadrass på bryggan o s v. Jag tycker att du är förvånansvärt aktiv trots värmen, fast till en del vänjer man sig kanske vid höga temperaturer? Här går luften ur mig när det blir varmare än ca 25 grader.
  Reagerar som du på frågorna i FB-grupper om köeländet. Ännu knasigare var det förra sommaren med alla frågor om vad andra trodde om covid-restriktioner så där en eller ett par månader fram i tiden.
  Sköt om dig och din hand!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag vänjer mig aldrig vid högsommarvärmen i juli-aug, skulle gärna åka till Sverige då. Jag tror dock att jag liksom hittat ett sätt att leva under den här hetaste perioden som fungerar ganska bra för mig. I år kom värmen plötsligt efter kallvinter och kylig vår så i år pustar de flesta. Se’n är det skillnad på värme och värme. I Sverige är den ofta tryckande, tycker jag, och det är det mycket sällan här. Däremot har vi en förfärlig luftfuktighet som jag inte tycker om. Det finns liksom inget syra, bara fukt, och svetten rinner mer eller mindre konstant.
   Ta hand om din hand!!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s