Jag vill så gärna tipsa och hjälpa till, men…

Hur planera en semester, en resa? Jag har under de senaste åren mer och mer reagerat på att det tycks vara få som googlar, surfar, läser offentliga turismsidor, tittar på kartor osv. Ett tag tycktes TripAdvisor ha blivit den stora informationskällan, men det verkar ha minskat. Skönt är det för det är ju personliga omdömen samt vi har större benägenhet att skriva för att klaga än för att ge rosor. Ofta slängs det ut frågor på sociala media och jag får ibland en känsla av att det är en genväg. Man slipper lägga ner tid och energi själv, men den information man får är snäv och, återigen, personlig. Det som passar den ena passar inte alltid den andra.
Ännu viktigare att vända sig till officiella sidor är det i dessa pandemitider. Det är där den korrekta, aktuella reseinformationen ska finnas utan människors olika tolkningar.

Jag vill givetvis gärna vara en kugge i att marknadsföra den del av Kreta där jag bor och har tidigare varit ganska aktiv med att kommentera inlägg på facebook. Denna aktivitet har dock minskat mer och mer för att nu nästan upphöra. Jag vet helt enkelt inte vad jag ska svara på många frågor! Hört talas om ”som man ropar får man svar”? Här kommer några exempel:

”Var finns fin strand?” och ”Vi vill ha en bra strand!”
– vad är fin och bra? Sand eller klappersten? Stor strand eller liten? Med eller utan solstolar och annan service? Nås med buss, bil, till fots? Mycket folk eller lite folk? Jag kan inte gärna svara utifrån mina preferenser för det är inte det som efterfrågas – men vad är det som efterfrågas!?
Alltså: ge mer information för säkrare tips! Och lita inte bara på andra människors tyckande.

”Var är det genuint?” och ”Vi vill uppleva det äkta grekiska!”
– återigen så är det oklart vad som avses. Är det ”vykortsgrekland” med vita sockerbitshus och blå fönsterluckor eller är det ett områdes speciella prägel man vill uppleva? Ordet genuint betyder bl a ursprunglig och då inställer sig frågan: hur långt tillbaka? Kanske det kan hjälpa att tänka omvänt. Om någon frågade dig vad som är genuint eller äkta svenskt – vad skulle du svara? Kanske röda stugor med vita knutar? Det skulle inte jag svara. Det finns ingen ensamrätt på vad som är ”typiskt grekiskt” eller genuint eller äkta. Det skiftar! Ge dig ut, upptäck och upplev!
Alltså: ge mer information för säkrare tips!

”Var finns det bra shopping?”
– det här kan jag inte besvara av två skäl: jag vet inte vad som är bra shopping och jag är ingen shoppare så här behövs verkligen klargörande!
Alltså: ge mer information för säkrare tips! Varierat utbud, kända märken, billigt, kläder, keramik – vad?

”Var hittar vi autentisk mat?” och ”Var finns traditionell mat?”
– det här är lite som genuint och äkta (se ovan). Vad avses? Är svensk husmanskost likadan över hela Sverige? Nej. Den grekiska maten skiftar mellan olika delar, den skiftar t o m på Kreta. Det finns de som räknar in gyros i autentisk och traditionell när det egentligen är grekisk snabbmat. Det är generellt skillnad på maten på en bytaverna och en stadstaverna. Och varför inte prova de nya strömningarna där unga greker tar maten till nya höjder med nya idéer? Eller betyder traditionell nödvändigtvis likartad, gammaldags?
Jag rekommenderar inte tavernor och caféer, det är så vanskligt. Vi har alla så olika smak, service och stämning betyder olika för oss. Jag kan däremot beskriva olika mat- och fikaställen.
Alltså – kasta dig ut och prova olika matställen! Fråga på hotellet! Visst, du kommer att gå på pumpen nå’n gång, men det blir i alla fall ett roligt minne! Om du väljer att se det med en glimt i ögat, vill säga…

”Tips på sevärdheter och utflykter!” och ”Vad finns det för måsten? och ”Vad får vi inte missa?”
– vad är du intresserad av? Det finns ingen anledning att besöka Knossos och Arkeologiska muséet om du inte är intresserad av historia, arkitektur eller konst- och bruksföremål. Samma gäller för Forum Romanum i Rom eller Invaliddomen i Paris eller… Det finns inga måsten och du kan missa allt du inte är intresserad av!
Se’n är det en annan sak att man kan vinna på att vara nyfiken och gå utanför sina vanliga intressen för att upptäcka något nytt.
Alltså: vänd på frågeställningen! ”Jag är intresserad av historia” eller ”Jag är intresserad av grottor” eller….ja, vad du nu är intresserad av.

”Vi tänkte hyra bil och köra runt Kreta. Vi är där en vecka!”
– grekiska öar är små. De flesta. Inte Kreta. Kartböcker finns väl inte längre, men ta fram Google Maps el likn. Då upptäcker du att Kreta är en stor ö. Jag har massor av platser kvar att besöka och uppleva trots att jag rest hit många, många gånger och nu bott här i sju år. Man avverkar inte Kreta på en vecka. Inte på två veckor heller.
Samma tips gäller för frågor om avstånd som ”Hur långt är det från A till B?”. Google Maps har utmärkt funktion för att mäta avstånd, snabbt och enkelt. Däremot ska man inte ha så stor tillit till deras körtider för de är optimistiska – de verkar grunda sig på platt landskap+rak väg+ingen trafik.
När du bokar efter information på charterbolags beskrivningar så ta också fram en karta. Jag vet geografiska tokigheter där folk tror att de ska bo i Ierapetra, men de ska bo i en by en bit ifrån sta’n. Sök på hotellets namn så ser du var det ligger.
Alltså: köp en papperskarta för överblick, planera en rutt i stora drag, sitt inte med näsan i mobilen hela tiden. Kört fel? Där kan gömma sig en positiv upplevelse! Och du har ju semester så ta det som det kommer!

När du frågar på sociala media o likn så tänk på att få aktuella tips – inte tips som har ett par år på nacken!

Återigen – glöm inte att surfa, läsa artiklar, officiella sidor på nätet osv. Om du funderar på att leta i bloggar kan jag ge ett tips. När jag skulle resa till Rom plöjde jag en del resebloggar. Jag var ute efter det där personliga, de där pärlorna som inte är så kända eller omtalade. Tyvärr gav det inte så mycket eftersom de flesta innehöll samma information som staden Roms egen sida. Men håll ut – plötsligen snubblar du över en blogg som ger värdefull ”sidoinformation”.
I denna bloggen hittar du en del tips, förslag och inspiration uppe i menyn under TTT – Tips Till Turist.
Glöm inte att fråga folk på plats! Kyparen, hotellreceptionen, butiksbiträdet!

Och var inte rädd för att skapa dina egna pärlor. Man får lov att tycka att en känd plats som alla tycker att man ska besöka för den är så underbar i själva verket för dig var…inget vidare (som mitt korta besök på Vai strand 1987 – det var ”jaha, det var det, vart ska vi nu?”). Jag har t ex mina favoritbyar och favoritstäder, mina vackra bilturer, mina favoritstränder. Jag delar gärna med mig, men behåller några för mig själv.

Ska du bila på Kreta så var inte rädd för att lämna kusten! Belöningen är stor: milsvida vyer, bergformationer som får dig att tappa andan, skiftande växtlighet beroende på område och plats, getter som tvingar dig att sakta ner. Stanna ofta, njut av vår vackra ö!

Och varför inte koppla av med en aktivitet, få möjlighet att se andra delar av resmålet? Sök på nätet, prova t ex getyourguide som har lokala guider, aktiviteter, turer osv.

Jag skulle kunna hålla på ett bra tag med tips och råd utifrån en önskan att du ska få så många härliga och underbara upplevelser som möjligt. Temperaturen ligger runt 30 gr så jag slutar innan jag börjar svamla.

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Tidigare blogginlägg med semestertips:
Semesterplaneringsdags!?
Semesterdags – funderingar och tips
Info om och till turist

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

24 tankar på “Jag vill så gärna tipsa och hjälpa till, men…

 1. Thalassa

  Så sant och så bra skrivet! Håller med om allt (inklusive Vai-besöket …). Vänner och bekanta frågade efter våra första sex-sju kretaresor om det inte blev trist att åka till samma ställe varje år. ”Man vill väl se nya saker och omgivningar”. Men efter att ha bilat kors och tvärs sedan ca 35 år hittar vi fortfarande nya smultronställen. Sedan finns det ju sådana som jag alltid längtar efter att återse, och dessutom har ju en hel del förändrats under årens lopp.
  Ha det så bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag är inte en så’n som absolut vill se nya saker utan mer en som gärna grottar ner mig. Och då är Kreta perfekt! En mindre ö hade jag nog utforskat klart och kanske känt att….jaha, och nu då? Men på en stor ö finns så mycket och när man rest hit en längre period så vill man gärna tillbaka för som du säger: det förändras.

   Gilla

   Svara
 2. Inger Hansson

  Kloka tankar. Själv försöker jag lära mig att sluta googla åt personer jag inte känner som i olika Facebookgrupper slänger ut en fråga om det ena eller det andra. Jag vill också gärna vara hjälpsam. Men det måste finnas gränser… 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Bella

  Tusen takk for tipset om nettstedet getyourguide! Nå har jeg sittet og drømt meg bort i Portugal. Skal sjekke ut de andre tipsene du har. Setter stor pris på bloggen din. Er relativt ny på å reise alene. Håper på tur i år til mitt lille sted i Hellas. Øyhopping som var planlagt utgår på grunn av pandemien.

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. Carola Finnäs

  Så sant du skriver. Jag tycker att halva nöjet med att resa är att planera, googla, titta på kartor osv. De gånger jag frågat tips på grupper har jag nästan alltid blivit besviken, man kan inte veta vad andra söker på sin resa. Därför är jag också försiktig med att tipsa själv, då min uppkevelse kan vara en helt annan än en annans. Då resandet tar fart igen har jag färdigtplanerat ett par resor som inte blivit av. Ganska skönt, för även om planerandet är roligt, så tar det mycket tid.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ibland är det svårt att sätta stopp när man planerar, man vill ju inte planera ”sönder” heller. Planerandet är för mig en tredjedel, resan en tredjedel och den sista tredjedelen är att efter en tid sortera foton och minnas!

   Gilla

   Svara
 5. Eva Udd

  Ja, så kloka ord! Jag blir alldeles matt av alla frågor som ”jag ska bila från Stockholm till Malmö, vad får jag inte missa på vägen?” För mig är förarbetet inför en resa ett nöje, att hitta sådant som intresserar mig. Sedan är efterstudierna en annan dimension, intresset väcks att veta mer om exempelvis historien efter en resa.

  Gillad av 1 person

  Svara
 6. tomnil01

  Helt riktigt.
  Den bästa stranden är den jag befinner mej på för tillfället (fast just nu ingen alls). Den bästa maten är den som står på bordet framför mej. Det bästa med en resa är att man finns på plats.
  Man ska naturligtvis vara förberedd, officiell information som du rekommenderar är viktigt, däremot har jag rysligt svårt för reseguidernas sevärdhetskataloger. Lite äldre böcker läser jag gärna, det finns t o m äldre reseguider som är trevliga, t ex Ove Linds ”Kreta” från 1967 som blir ett slags reseskildring med hotellpriser utgiven av Generalstabens litografiska anstalt (det var ordning på militären förr). Mycket fin liksom ett gammalt slitet och pärmlöst ex av Natan Valmins ”Att resa i Grekland” från 50-talet som jag har i en låda någonstans. I min nedpackade boksamling finns förstås Göran Schildt men också Staffan Stolpe, Bertil Kumlien, Åke Ohlmarks, Sture Linnér, Emil Zilliacus med flera resenärer. Det är inte så att jag nödvändigtvis måste ränna omkring och se om något har förändrats genom decennierna men goda böcker skänker en fin stämning inför resan och en känsla av att man givetvis ska se intressanta saker och platser men också ta dagen och resan som den kommer.
  Därmed vill jag önska dej en fin sommar och en höst med många vandrare.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Rseskildringa o likn är givetvis också en källa! För många år sedan läste jag en bok om Paris som en svensk skrivit och han hade bott där länge. Genom den boken upplevde vi några udda platser i sta’n – roligt!
   Önskar dig också fin sommar och höst!

   Gilla

   Svara
 7. Jan-Erik Öhlund

  Delar helt dina och kommentatorernas eniga synpunkter! Jag förstår t.ex inte, när någon frågar: ”Vi ska flytta till Kreta. Var tycker du att vi ska bo”? Hur dum får man vara?
  / Jannis, klok(?) Ierapetrabo.

  Gillad av 1 person

  Svara
 8. Monika M Ringborg

  Jag brukar tipsa, om någon frågar, Sök dig till bakgatorna. Det är där livet finns 🙂 Men det är ju precis som du säger något jag gillar när jag reser, att upptäcka det som finns bortom turiststråken. Men vissa ställen måste man besöka, t.ex. Akropolis i Aten! Första gången var 2004, och jag blev helt tagen över hur annorlunda Aten såg ut uppifrån. Lugn, fin, harmonisk, vit och glittrade i solen som ett smycke. Total kontrast till folklivet när man är där. Men jag älskade Aten, men nu har atmosfären förändrats så mycket, så jag håller mig till norra Grekland sen sju år tillbaka.
  Google är bra, och även google gps? när man är på plats.
  Här har vi i vissa delar i Sverige regnrusk, översvämningar mm, men det har du säkert koll på.
  Allt gott i värmen.
  Avundsjuk, nej inte ett dugg!!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Koll på vädret i Sverige har jag inte, men jag har hört att det regnar och att det hållt på ett tag.
   Där har vi ett typexempel på hur olika det kan vara – Aten. Sta’n har aldrig lockat mig, hade en natt där 1991 och tog mig givetvis upp till Akropolis. Visst, stort och magnifikt, men vackra Delfi slår Akropolis för mig. Det jag minns som en positiv upplevelse var en utställning i nå’t som hette Attalos Stoa – intressant och annorlunda. Och efter min rundresa bland olika platser var det roligt att få se Hefaistos tempel som lär vara det enda i Grekland som har tak kvar.
   Var i norra Grekland håller du till? Jag vill vandra i norra Grekland, men det blir inte än på ett tag, har några andra resor på gång först.

   Gilla

   Svara
   1. Monika M Ringborg

    Delphi är fantastisk, men vägen dit är inte så rolig för en (läs: jag) som är rädd för höjder. Jag har under de senast sju åren vistats i Kavala, mest under sommarmånaderna, men även jul- och nyår de sista tre åren i Salonik och några veckor på våren i Kavala.
    Vet inte så mycket om vandring där, men naturen. Kan inte riktigt beskriva den, men den känsla, den harmoni och magi som den ger mig har nog ingen plats lyckats få mig att uppleva.

    Gillad av 1 person

    Svara
 9. Lena i Wales

  Känner igen många av frågorna som reseledare. Inte alltid lätta att svara på.
  Många svenskar verkar ha fastnat på genuint, fast meny ska finnas på engelska och servicen ska var upp till svensk standard. Ibland blir jag bara så trött.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
 10. stadsmadam

  Jag blir lätt anti när det kommer till sevärdheter eller upplevelser av annat slag som anses vara ett ”måste”. Precis som du skriver Ia vill jag utgå från mina egna intressen och också från vilken håg och lust jag har just då. De allra bästa upplevelserna har jag haft på promenerande fot i nya miljöer – jag/vi har snubblat på så många intressanta saker då; små, nischade museer, fantastiska fotoutställningar, bakgator bortom turiststråken, restauranger som överraskat, hisnande naturupplevelser m m. Detta betyder inte att jag inte tar del av omtalade och berömda sevärdheter också, men min erfarenhet är att det oftast är det oplanerade och spontana som ger mest.

  Gillad av 1 person

  Svara
 11. Pingback: Midsommar i förskingringen | ia mitt i livet

 12. Pingback: Storleken har betydelse | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s