Storleken har betydelse

Bloggdags igår, men det finns inte mycket att skriva om när ett knä ska kureras. Det är vila, värme och lite rörelse som gäller så dagarna spenderas mestadels på elfilten. Men det har effekt! Knät är mycket bättre och nu finns plan på kort vandring på tisdag. Härligt att se fram emot.
Och jag kan meddela att Panda är hemma igen efter några dagar hos grabbarna på verksta’n. Roligt att han är kry igen, mindre roligt att skiljas från pengarna det kostade…

En del internetsurfande blir det så klart och på sociala media har jag sett att det börjar komma frågor inför semesterresor. År 2021 bloggade jag om hur svårt det är att hjälpa till med tips och råd på frågor som ”Vad får vi inte missa?”, ”Var finns fin strand?” osv. Sedan dess har jag lärt mig att rulla förbi de där omöjliga frågorna. Jag har också tröttnat på att upplysa folk om att Kreta är en stor ö som man inte ”gör” på en vecka eller två. En sak som jag funderat över är varför så många inte använder karta – digital eller fysisk. Själv tycker jag att det är både praktiskt och roligt att veta vart jag ska resa. Jag har samlat på mig några bilder för kanske bilder gör det lite lättare att förstå hur stort Kreta är. Här är två stycken som jämför öar. Den till höger visar också hur ensamt och långt ner Kreta ligger.

Att transportera sig är också ett problem. Jag ser ibland märkliga och fantasifulla tidsangivelser på vilken tid det tar att köra en sträcka. Visst borde alla förstå att det tar längre tid på en bergig ö samt att vägarnas skick spelar in? För att inte tala om att ta sig tid och uppleva saker på vägen istället för att jäkta. Det är ju trots allt semester. Litet varningens ord till den som använder Google maps: den ger glädjetider! Google maps tycks utgå ifrån att man kan hålla jämn och hög hastighet, att vägar är raka och landskapet platt.
Här en bild med avstånd och tid som alltså ska tas med en stor nypa salt:

I förra veckan hittade jag en väldigt bra bild! Regeringen har gått ut med att nu ska minsann National Road (BOAK) breddas och justeras från väst till öst. Det lät ju jättebra tills man började lägga ihop de delsträckor som räknades upp. Då visade det sig att ”öst” slutar vid Agios Nikolaos vilket ger Kreta ett nytt utseende:

Och vi ska bara inte tala om alla frågor om temperatur och om det är ”varmt”. Som om det är så enkelt. Luftfuktighet, vindstyrka, vindriktning och annat spelar in. Plus att Kreta har väldigt olika väder beroende på var på ön, kust/inland, hur högt upp i bergen samt olika zoner. Här i Ierapetra har vi ju eget mikroklimat med högsta medeltemperatur i Grekland så vårt ”väder” skiljer sig ganska mycket från t ex Agios Nikolaos som inte ligger så långt bort fågelvägen.

På tal om att resa har jag idag lyckats boka hyrbil till min Skåne-resa i april och jag fick bara ett mindre hysteriskt anfall. Att jämföra hyrbilspriser är nog något av det värsta jag vet i samband med resa. Det ingår olika saker vilket man måste hålla reda på vid jämförelser, hur mycket reserveras som då är låsta, inte glömma lägga till brobizzkostnaden när jag tittar på priser osv. Till slut hade jag bestämt mig och då fungerade givetvis inte kreditkortet på den sidan. Suck. Fick bokat till samma pris med samma innehåll i ”paketet” på en annan sida.

Nu är det dags för nytt lopp i världscupen i skidskytte så nu drar jag mig tillbaka!

Ha en skön och fridfull helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

4 tankar på “Storleken har betydelse

 1. Thalassa

  Hallå där nere! Ja, det gick ju rätt bra i skidskyttet även om det inte blev något guld, och i morgon ser vi stafetten! Kul! Men handbollsmatchen mot Island – vilken rysare!
  Jag förvånas också över många – återkommande – frågor i kreta-/greklandsgrupperna. Undrar hur många gånger frågor om vädret kommit upp. Vi tycker ju dessutom så olika: medan jag svarar att det är härligt i april och oktober tycker någon annan att det är alldeles för kallt…

  Skönt att ditt knä blivit bättre! Själv kämpar jag med min överarm/axel som blev betydligt besvärligare än handledsbrottet, och som tydligen hänger ihop med detta.
  Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Damerna är duktiga i skidskyttet, blir spännande i VM. Herrarna…nja. Och imorgon stafett – alltid roligt!
   Ja, alla dessa frågor. Som inte går att besvara.
   Oj, så du har fått en ”följdskada” – trist! Hoppas det ordnar sig!

   Gilla

   Svara
 2. Lena i Wales

  Skönt att knät är bättre.
  Bra och förklarande jämförelsebilder ang öarna.
  Känner igen det där med optimisttider för olika transporter. Många människor verkar vara tidsoptimister och glömmer bort att man också t ex ska äta ibland.
  Förstår ditt dilemma med bilhyra, så svårt att jämföra.
  Krya på dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Dessutom måste man ju tanka bilen, gå på toaletten och den som åker buss måste köpa biljett, hoppas att bussen avgår när den ska….nej, de flesta tänker inte ens på det mest grundläggande.
   Knät är nu så bra att jag var ute och vandrade igår och känner inget ont idag!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s