Nu är det fanimej krig!

Jodå, knät har lugnat ner sig och jodå, jag vandrade i tisdags, men det är inte det som är viktigt eller som detta ska handla om. Det blev inget bloggat i början av veckan för jag är så arg. Frustrerad. Väldigt uppretad. Fruktansvärt upprörd. Jäkligt ilsk. Tänkte att jag får lugna ner mig lite innan jag bloggar, men det blev tvärtom.

Ierapetra befinner sig i ett upprört läge och jag ska försöka beskriva vad som hänt och händer. Som det ofta är i liknande situationer blir det lätt rörigt och rykten kommer i svang. Jag ska hålla mig till huvuddragen och kommer inte att lägga länkar för mängden artiklar är just nu mycket stort.

I höstas började regeringen med åtgärder inom hälsosektorn som gratis mammografi för en åldersgrupp, att invånare ska vara registrerade hos en ”husläkare”, att ytterligare hälsokontroller ska införas (bl a för barn) osv. För ungefär två veckor sedan sa hälsoministern i ett uttalande på en konferens att det är inte rimligt att Kreta har åtta sjukhus och definitivt inte att fyra av dem ligger i Lasithi län. Ett måste bort och det är Ierapetra.
Det uttalandet fungerade som en brandfackla.

Kreta har givetvis inte åtta fullgoda sjukhus utan vissa specialiteter och apparatur är koncentrerade till länssjukhusen. Ierapetras sjukhus har ett upptagningsområde på cirka 40 000 invånare, 850 kvkm och en sträcka som täcker en fjärdedel av Kretas sydkust. Ierapetra är det enda sjukhuset på sydkusten. År 2009-2010 fick sjukhuset nedläggningsbesked, men en mycket engagerad befolkning utförde manifestationer, uppvaktningar mm som efter ett par år räddade sjukhuset. Därefter har sakta men säkert sjukhuset stabiliserats, mer personal anställts och apparatur införskaffats (bl a samlade folk för 2-3 år se’n ihop pengar till en skanner). Sjukhuset har under senare tid haft interna samarbetsproblem, men den person som identifierades som orsak till det har avgått. Nu flyr givetvis läkarna åt alla håll för vem vill vara kvar på ett sjunkande skepp!
Ilskan i Ierapetra ska också ses mot bakgrund av att alltmer tagits ifrån sta’n till Agios Nikolaos under förevändning att det är länets huvudort. Det finns en uppfattning att vi inte ”räknas” (vilket gäller det mesta av sydkusten) trots att vi är Kretas fjärde största stad (större än Agios Nikolaos).
Det ska också tilläggas att i senaste folkräkningen var Lasithi län det enda län på ön som visade befolkningsökning.

I samband med uttalandet kom en artikel i neakriti.gr som berättade om en känd tavernaägare i sta’n som räddades på juldagen av sjukhuset. Manolis och jag träffades första gången 1987 och han har sedan dess varit en röd tråd i mitt Ierapetra-liv. Jag glömmer aldrig hur gränslöst glad och lycklig han var första gången han blev pappa. Jag tror att de flesta som besökt Ierapetra känner igen honom. Hans fru och söner skrev till neakriti för att berätta händelseförloppet och sjukhusets roll. Efter den artikeln har det kommit fler som berättat om och tackat för sjukhusets insatser.
Artikeln finns här.

Det kom också uttalanden från hotellföreningen, föräldraföreningar och andra organisationer som uttalade sitt stöd. Samtidigt kom kritik över att kommunledningen uppfattades som passiv och att jordbruksföreningen var tyst.

I den första röriga tiden kom det också fram att ett privat diagnoscenter ska etablera sig i Ierapetra. Tydligen råder det inte brist på ”kunder” för annars är ju inget privat företag intresserat. Någon anmärkte att ”först ska vi betala till den offentliga vården via skatten och se’n avgifter på det privata diagnoscentrat – varför ska vi betala två gånger?”. Att regeringen gärna byter sjukhuset mot ett privat diagnoscenter är inte förvånande – regeringen är trots allt en blå högerregering och de brukar vurma mer för privat än offentligt.

I början av veckan gick det ut information om att torsdagen den 2 februari kl 11 träffas vi på Frihetstorget för manifestation. Givetvis ska jag gå dit! Jag har haft glädje och hjälp av sjukhuset vid fyra tillfällen genom åren, senast i våras då jag bröt handleden.

Så plötsligen kom det ett upprop: det ryktades att biträdande hälsoministern skulle besöka sjukhuset på tisdagkvällen 17:30. Alla som hade möjlighet uppmanades att möta upp. Hon kom 18:30, efter att på dagen ha besökt sjukhusen i Chania och Rethymno, togs in via en sidoingång så hon slapp träffa de som samlats utanför (officiellt: för att inte störa ”ordningen”…). Olika representanter, som t ex borgmästaren, fanns med på ett möte inne på sjukhuset. Representanten för Sjukhusets vänner portades. Så gjorde hon några icke förpliktande uttalanden inför media där hon bl a snurrade om att sjukhuset ska nedgraderas till ”hälsocentral” (snäppet under vårdcentral om jag förstått sjukhusorganisationen korrekt) för akut och kroniskt sjuka. Inga patienter ska skickas någon annanstans (jaha, vart ska de icke kroniska patienterna ta vägen efter att ha fått ”första hjälpen” på akutmottagningen?). Det kommer flera läkare (vilket är nödvändigt på en akutmottagning, men vilka läkare vill jobba på en kraftigt reducerad och nerdragen akutmottagning?), men vi måste ha tålamod.
De kroniskt sjuka rör sig om vissa grupper som alltså inte ska läggas in på redan befintliga avdelningar för kroniskt sjuka i Agios Nikolaos (vad ska de avdelningarna användas till?).
Helt torrt konstaterades att hon egentligen inte sagt någonting av värde, inte gett något hopp och inga löften. Varför var hon över huvud taget här när hon inte ens ville träffa invånarna?

På onsdagen damp premiärminister Mitsotakis ner på Kreta med halva ministerrådet och några myndighetschefer. Det drar ju ihop sig till val i vår, gu’ bevars. Och när man valturnerar så vill man väl träffa väljarna? Nja, bara vissa utvalda. Onsdagen ägnades åt besök på arbetsplatsen på vägbygget Neapoli-Agios Nikolaos som inte startat eftersom regeringen stött på hinder när det gäller exproprieringsersättningar. Men man kan sola sig i glansen i alla fall och lovsjunga att vägaxeln längs Kretas norra kust är så viktigt och betydelsefull (även om den bara når till Agios Nikolaos). Därifrån fortsatte entouraget till flygplatsbygget vid Kastelli och nya, stora ord som att den kommer att bli den modernaste i Grekland, ja troligen i Europa. Vidare till Iraklio där vissa redan frälsta (antar jag) fick njuta av en genomgång av nya framtidsplanen för Kreta. Och där hände något intressant! Under genomdragningen fick Mitsotakis besked om att Tsipras och Syriza anmält misstroendeomröstning mot regeringen på fredagen (dvs idag). Anledning: mörkläggningen av avlyssningsskandalen. Mitsotakis höjde knappt ett ögonbryn och sa sedan till media att det var minsann på tiden för han (Mitsotakis) hade i flera veckor uppmanat Tsipras att lägga misstroendeomröstning så nu skulle minsann deras respektive 4 år vid makten jämföras.
En fackförening försökte demonstrera på kvällen i Iraklio, men de stoppades av polis och nådde inte fram.

I Ierapetra hade det gått ut ett upprop om att på torsdagen (dvs igår) skulle bussar avgå till Iraklio där protest mot nedläggningen av sjukhuset skulle framföras. Vill inte berget komma till Muhammed får Muhammed komma till berget.
Manifestationen skulle genomföras tillsammans med sjukvårdspersonal från sjukhus i Iraklio som är förbannade över en annan del i ”hälsoreformen” som jag inte går in på här.
På onsdagskvällen avblåstes manifestationen eftersom Mitsotakis med följe skulle återvända till Aten så av tvådagarsbesöket blev det bara en dag. Tydligen var misstroendeomröstningen allvarligare än han ville medge eller, hemska tanke, så ville han inte träffa de uppretade människorna från Iraklio och Ierapetra. Vad vet jag…

Idag (fredag) har jordbruksföreningen gått ut med att de stödjer manifestationen på torsdag. Jag hoppas att folk från byarna också möter upp så det blir en rejäl samling som inte bara kan viftas bort. För det är ju så att man måste titta på landskapet. Byarna på sydostsidan ska över eller runt bergsmassiv för att komma till Agos Nikolaos medan de når sjukhuset i Ierapetra mycket snabbare och enklare.
Idag pågår slutdebatten inför misstroendeomröstningen. Redan under debatten i onsdags eftermiddag sa parlamentets vice ordförande Kaklamanis: ”Skäms vi inte? Är detta ett parlament?”. Repliker har kommit ut i nättidningar och jag lägger inga länkar då de är under all kritik och värdighet. Total smutskastning från båda lägren.
För övrigt kom besked nu när jag skriver: regeringen vann misstroendeomröstningen vilket var väntat eftersom de har majoritet. Frågan jag ställer mig är varför Tsipras väntat till nu med att väcka misstroende – kan det månne bero på att valet närmar sig…

Mina funderingar:
Man ska komma ihåg att även om vården är bra så är det inte lustigt att ligga inne. Du måste ha hjälp av någon anhörig eller ”anställa” en person som hjälper dig med olika saker på avdelningen. Hur ska sjuka och gamla människor kunna ta sig till Agios Nikolaos för egen del eller för för att hjälpa anhörig? Och får sjukhuset i Agios Nikolaos utökade resurser när deras upptagningsområde utökas med vårt?

Har regeringen missbedömt sin egen planering? Varför lägga en reform med kontroversiella inslag så nära valet? Trodde de kanske att ingen skulle reagera? Var det för att gjuta olja på vågorna, blidka folk som biträdande hälsoministern plötsligen besökte vårt sjukhus i tisdagskväll?

Det har kommit kritik kring första dagens besök och i alla fall en kritik tycker jag är berättigad. När de var så nära Archanes och Arkalochori – varför besökte de inte det området? Människorna där upplevde en lång tid av jordbävningar för cirka tre år sedan och några riktigt stora. De fick vänta väldigt länge på statlig hjälp och ännu är inte alla skador åtgärdade. Det sägs att det finns människor där som fortfarande inte har ett hus att bo i. Vill Mitsotakis och hans parti vinna röster så hade det varit ett klokt besök. Jobbigt och stökigt kanske, men nyttigare än att se tillrättalagda, glassiga byggen.

Hur mycket skaver det hos folk på Kreta att Mitsotakis är kretensare? Jag tror att alla är införstådda med att som premiärminister kan och ska han inte favorisera någon del av landet, men jag tror nog att det irriterar. Hans framtoning är ofta kylig och stel och byråkratisk så det hjälper inte att han säger att besöka Kreta är att komma ”hem”.

Ska hela Kreta leva i framtiden? I projekt som nya National Road, nu i hälsoreformen samt när det pratas om Kreta så är det västra och centrala som lyfts fram. Vi skulle kunna gräva en kanal längs Ierapetra-slätten från Pachia Ammos och neråt och ingen skulle märka nå’t. De kanske t o m skulle vara lättade.

Du kanske undar vad Ierapetra är för en håla? Jag kan upplysa om att innan resebolagen i början av 90-talet började storsatsa på västra Kreta så var orterna längs nordkusten öster om Iraklio de stora turistmålen tillsammans med bl a Ierapetra. Jag kan också upplysa om att Ierapetra-området är den största producentregionen av växthusgrönsaker i Grekland och är också en nyckelleverantör till hela Balkanhalvön under vintersäsongen, vilket i hög grad bidrar till exportbalansen i Grekland. Vidare är vi något så ovanligt på Kreta som ett område som inte har turism som huvudnäring och är därför viktiga för öns ekonomi.

Fortsättning följer! Imorgon ska jag ut och vandra för att rensa skallen och ladda med ny energi. Ta inte sjuhuset ifrån oss! Rör det inte!!

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

3 tankar på “Nu är det fanimej krig!

 1. Thalassa

  Oj, här osar det svavel :-). Men det finns all anledning till det. Håller tummarna för att manifestationer och demonstrationer och – kanske – sunt förnuft ska få ansvariga att ändra sig.

  Tyvärr ser det ju ut så här lite här och där – inte minst i Sverige. BB i glesbygd läggs ner, massor av kompetens/behandlingar o undersökningar flyttas till andra enheter. Kiruna är ETT exempel – ett samhälle med enormt upptagningsområde och en gruvindustri med tufft jobb. Här får folk åka 11 mil – enkel resa – för massor av orsaker. I bästa fall. Ofta 30 mil till Luleå. Och det finns EN väg; en olycksdrabbad sådan där utländska långtradare utan vinterdäck ofta välter eller hamnar i diket på sätt som spärrar framkomligheten i timmar.

  Hoppas att ”något” kan vända på detta så att ni inte blir av med ert sjukhus. Måste det hända något riktigt allvarligt innan man ev tänker om…
  Hoppas du får en skön vandring!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vandringen var väldigt skön!
   Kanske det inte hjälper med manifestation och protester, men jag tror att svenskarna skulle höja sin röst lite mer. Man mår bättre när man försökt påverka och ändra än att sitta missnöjd i soffan med knuten hand i fickan.
   Ska bli intressant att se på torsdag hur uppslutningen blir!

   Gilla

   Svara
 2. Pingback: Idag motattack på slagfältet! | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s