Idag motattack på slagfältet!

Vintern tycks ha kommit. Igår regnskurar, hård vind och snö uppe i bergen. Mer är på väg, men de högre makterna (ovanför regeringen) såg till de sina idag och bjöd oss på solsken och nästan vindstilla. Perfekt väder för en motattack till regeringens stupida hälsoreform.
Bakgrund till dagens manifestation se blogginlägg Nu är det fanimej krig!

Hälsoministern var igång igen igår på grekisk tv och sa att i Ierapetra är det mycket ”parafilologi” igång vilket betyder rykte, skvaller. Han menade att vi har missförstått regeringens intentioner med vårt sjukhus. Hans popularitet fortsätter sjunka.

Sta’n stängde ner idag mellan 11-15! All offentlig service, tavernor, caféer, butiker, super markets (utom den tyska…), skolor osv. Folk kom från Goudouras i öster till Tsoutsouros i väster (en kuststräcka på cirka 10 mil) och byar inåt land. Läkarföreningarna i Rethymno och Iraklio var här, även representanter från grannkommunerna Sitia och Ano Viannos kom.
I Makri Gialos/Koutsouras höll skolan en egen manifestation då det var för många barn att bussa in till Ierapetra.
Här och där på sta’n, på taxibilar och på plakat hängde svarta flaggor. Sjukvårdspersonal som kunde delta (vi kan ju inte stänga sjukhuset helt några timmar – det hade varit att skjuta oss själva i foten…) hade svarta sorgeband på vänster ärm. De kom i ett tåg uppifrån sjukhuset till torget där vi andra samlats kl 11. Skolor kom från olika håll till torget.
Totalt uppskattas det till att 10 000 personer mötte upp!

Jag står ungefär mitt på torget. Omöjligt att fånga hela folkmassan som också fyllde sidogatorna.

Så var det tal, slagord osv tills de flesta av oss tågade upp till sjukhuset. Där fortsatte tal och slagord. Folk spred ut sig runt sjukhuset, grep varandras händer och bildade en skyddande ring. Vackert och kraftfullt!

Och vice chefen för sjukhuset sa i sitt tal att ”i hälsa och sjukdom är vi alla lika”, förtydligade med att politiska åsikter o likn är oviktiga i sammanhanget. Det är lätt att instämma.

Här länkar till rapportering i nättidningar, det finns gott om foton och videos. För att läsa text använd ”översätt” i din webläsare (chrome):
Historisk demonstration
Ringen runt sjukhuset
Finns också artiklar på hxonews.gr och neakriti.gr

Hörde de oss i Aten? Vi får hoppas att även rikstidningar och rikstv uppmärksammar Ierapetra. Kanske inte idag eftersom en av de två unga militärer i flygvapnet som avled i flygolyckan tidigare i veckan begravdes idag. Men kanske ikväll eller imorgon, kanske ikväll på rikstv.
Kommer protesterna att ha någon verkan? Befolkningen känner sig starka eftersom de räddat sjukhuset en gång. Och även om det inte lyckas denna gång kan alla säga: vi gjorde vad vi kunde.
Vi ska inte heller glömma att det är dags för val i vår…
Och jag tror inte att dagens manifestation var vår enda och sista attack – det kommer mera!

När jag var på väg från sjukhuset så mötte jag en bil som banade väg för en ambulans med blåljus igång. Ett tecken så gott som något på att sjukhuset behövs.

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

2 tankar på “Idag motattack på slagfältet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s