Barbara kom, såg och segrade

I lördags var vi två som gav oss ut på vandring. Vi hade sett väderprognosen och lördag var sista fina dagen före ovädret Barbara. Vi fick en väldigt fin dag! Solsken, lite moln, nästan ingen vind. En dag att minnas när Barbara drog in på söndagen!

Allra först vill jag göra klart att vårt oväder är en västanfläkt mot vad som just nu pågår i Turkiet och Syrien! Mina tankar går främst till flyktingarna i snöiga läger som nu blivit omskakade. Igen. Som om det inte var nog med 12 års krig och covid. Människor som redan förlorat allt och som ingen vill ta emot – när ska de få frid och en framtid?

Hon kom norrifrån med regn, hagel och snö, vindstyrka på ”halv storm” med ”storm” i byarna och isande kyla. Det sas att Attika, Evia och Kreta skulle drabbas värst. Jag vet inte hur det blev med det, men gott om snö finns det nu uppe i bergen. Eftersom det blivit så kallt har snö fallit en bra bit ner på sluttningarna. Och det är bara på vår del av ön. På centrala och västra delarna finns högre bergsmassiv. Jag tror också att nordkusten drabbats värre än vi på sydkusten eftersom ovädret kom därifrån och bergsmassiven tar en del innan det når oss.
Jag fick som vanligt lägga handdukar på golvet vid skjutdörrarna till balkongen när Barbara tryckte på med hela sin kraft i form av stormvind och regn/hagel.

Det uppstår problem givetvis. Uppe i Selakano (cirka 3,5 mil nordväst om Ierapetra) visste man att en bonde befann sig vid sina stallar. Ingen täckning så det gick inte att nå honom. Till slut lyckades räddningstjänsten tillsammans med 4×4-klubben och kunde hjälpa honom därifrån. Vägen stängdes av pga ras och man befarade nya ras.

Det finns också de som blev glada! Lasithi-platån konstaterade i söndags att de gärna tog emot mer snö. Är de galna? Nej, precis tvärtom. Vintern har varit extremt nederbördsfattig och det är nu i dec-febr som vi har chans att få nederbörd i mängder som ska ner i dammar, källor, jorden osv för att göra nytta resten av året.
Vår varma vinter har satt igång en del växter lång före deras egentliga tid och en del insekter och djur har inte funnit vila. För 1,5 vecka sedan såg jag blommande mandelträd uppe i bergen vilka ska blomma i början av mars när våren når dit upp. Nu har allt som var för tidigt fått sig en riktigt fetsmäll av Barbara så våren kommer att bli väldigt märklig och fattig i naturen. De blommande mandelträden jag såg har troligen tappat alla sina blommor dessa dagar.

Vid oväder går det ut anvisningar från räddningstjänst/civilskydd. De senaste kom igår måndag och kan läsas här (använd ”översätt” i din webbläsare). Problemen som uppstår är mestadels länkade till att bönder behöver komma upp till sina djur. Och så finns det väl alltid (precis som i Skåne) nå’t slughuvud som ska ge sig ut helt i onödan. Här används inga vinterdäck utan det går ut bestämmelser om att snökedjor är obligatoriska. Även uppmaningar om att köra långsamt och försiktigt – vi har ju bergsvägar så avåkning är definitivt inte att rekommendera.

Inomhus blir det väldigt kallt, men det tänker jag inte skriva så mycket om. Det går nämligen inte att få skandinaver att förstå hur kallt det blir i hus som inte har ventilation, isolering och centralvärme. Att man ofta måste ha mer kläder på sig inomhus än utomhus. Det finns också den konstiga uppfattningen att husen här nere ”lagrar” värme i väggarna under sommaren. Jag tror att de som kan komma närmast att förstå är skåningar. Tänk er en skånsk vinter. Fuktigt, rått. Det går igenom alla kläder in i märgen. Ungefär så är det här – inomhus!

Fartyg söker ibland lä i vår bukt och i söndags hade två stora fartyg lagt sig till ro, igår låg där 4-5 st och idag 1 st. Barbara har nu lugnat ner sig så jag antar att de kan ge sig iväg igen. Hon ska nu dra vidare på nya äventyr eller så upplöses hon österut. Hennes arv är inte så roligt – kölden stannar kvar. Jag gissar att en del växthusodlare är nervösa för frost. Och som om det inte räcker med ovädersdagar så ska det strejkas på sjön 8-10 febr vilket betyder att växthusodlarna inte får iväg sina produkter.
Strejken till havs vänder sig mot redarna som gynnas på olika sätt (bl a är deras sjöfart skattefri!), men vägrar skriva kollektivavtal. Bland en del annat, läs mer här.

Det finns massor av foton och videos på nätet i olika nättidningar som t ex hxonews.gr, neakriti.gr och radiolasithi.gr.
Jag väljer en bild av morgon i Ierapetra med dagens prognos (foto: Sammy Ando):

Nu ska jag uppsöka el-filten i soffan och dra fleecefilten över mig medan jag fortfarande kan räta ut mina fingrar!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

9 tankar på “Barbara kom, såg och segrade

 1. stadsmadam

  Vad härligt att det blev en fin vandring i lördags! Vintern har, i alla fall hittills, varit mycket mild här i Skåne också. Såg i dag att blåbärsbuskarna på terrassen har svällande knoppar. Mm… känns lite tidigt.

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Thalassa

  Det är väldigt stora – och ovanliga – variationer i vädret här hemma nu. Uppe iNorrbotten, i makens hemby, har temperaturen vid ett par tillfällen gått från -30 grader på kvällen till plusgrader dagen därpå. Helt klart är det också att medeltemperaturerna har stigit ”på sistone” . I Rapport nu i kväll pratades det om hur t ex halkbekämpning numera måste göras på vägar där det ”normalt” inte brukat vara halt under vintermånaderna.

  Ja, vi har upplevt den råa inomhusluften på Kreta då och då under våra novembervistelser. Inte mysigt alls! Det värsta var, tyckte jag, att ta kläderna i garderoben kändes fuktiga och kalla. Innan man fick in rutinen att plocka fram dem långt i förväg och hänga dem vid luftvärmepumpen.
  Ha det gott – inlindad i dina filtar!

  Gilla

  Svara
 3. Lena i Wales

  Skönt att ni hade bra väder på er vandring innan ovädret drog in.
  Ja, hemskt med det som händer i Turkiet och Syrien. Alla dessa jä..a män som sätter igång krig, trakasserar sin befolkning och kämpen för sin religion. Många länder är så dåligt skötta på olika sätt, även korruption för egen vinning. De som får lida för detta är oskyldiga människor. Nu har jag agerat ut min ilska, förlåt.
  Hoppas du får en trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jo, krig och konflikter är ett elände, men jordbävning kan ingen lastas för. Östra Medelhavet är mötesplats för tre kontinentalplattor så inte konstigt att det smäller. Grekland har flest jordbävningar i Europa, det är varje dygn fast de flesta är små och till havs. Det sägs att det är bra för då lättar trycket!
   Ha en skön helg!

   Gilla

   Svara
   1. Lena i Wales

    Det man kan lasta de styrande för är att de tillåter att bygga så dåliga bostäder, fast de lovat, i alla fall i Turkiet enl svenska media, att sätta in åtgärder för bättre byggda hus som står mot jordbävningar bättre. Kanske vi fått fel information i Sverige enl vad de lovat i Turkiet!?

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Ingen aning om vilken information som är korrekt. Det surrar så mycket just nu. Om det stämmer är det givetvis förfärligt, speciellt med tanke på att man känner till var förkastningarna går.

     Gilla

     Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s