Nu börjar det hända saker

Ierapetra är Europas sydligaste stad och kallas Libyska havets brud. Den ligger i ett område med eget mikroklimat vilket ger högst medeltemperatur i Grekland. Huvudnäringen för de flesta orter och kommuner på Kreta är turism, men i Ierapetra är det jordbruk i form av växthusodling. Här finns stränder, hotell/lägenheter/rum, tavernor, sevärdheter, fina byar, berg, natur, biluthyrning, dykarklubb osv – kort sagt samma utbud som ön i övrigt.
Jag och Panda tog en tur igår och en stad kan knappast ligga vackrare:

Vårt arkeologiska museum har öppnat igen efter renovering och ett digitalt museum har öppnats i gamla kommunhuset. Borgen renoveras och kommer troligen inte att vara öppen för besök i sommar. Napoleons hus är renoverat och t o m öppet vissa tider under sommarhalvåret.

Jag kom till Ierapetra första gången 1987. Då var inte västra Kreta det stora resmålet för skandinaver, svängningen kom 1990-1991. Fram till svängningen var det nordkusten norr om Iraklio och östra Kreta som gällde. Eftersom Ierapetra inte är beroende av turism har kommunen inte varit så bra på att marknadsföra sig. För cirka 6 år se’n drog en kille på TEI (universitetsfilial som vi då hade i Ierapetra) igång hemsida och facebook. Det har sedan legat i malpåse. De som arbetar och verkar inom turism har länge efterlyst att kommunen ska vara mer aktiv. Och nu kanske det händer nå’t! En turismansvarig har utsetts och han har börjat med att skaka liv i Ierapetra på nätet:
https://www.facebook.com/VisitIerapetra
https://www.instagram.com/visitierapetraofficial
https://www.tiktok.com/@visitierapetraofficial

Jag hoppas att han också har en hemsida på gång. Och jag hoppas att vi får en turistbyrå/turistinformation värd namnet. Satsningen kommer troligen och förhoppningsvis inte att bli megastor. Vår styrka är blandningen av turister både när det gäller nationaliteter och reseupplägg. Och att sta’ns befolkning fortfarande är i majoritet. Vi är inte invaderade utan har en skön, avslappnad stämning.
Det finns de som påstår efter att ha besökt oss att vänligare människor finns inte på Kreta. Jag tror att det bottnar dels i att människor här inte är trötta på turister, dels i att de inte har nå’n sorts ”servicemask”.

Killen på TEI satte också ihop en snygg skrift om byarna väster om Ierapetra. Han hann inte med de andra byarna så jag gjorde egna sammanställningar. All den informationen hittar du i min blogg under Byarna kring Ierapetra.

Fler bilder på vår fina stad:

Vill du se fler foton från Ierapetra så ta en titt i mitt album Ierapetra.

I Lasithi län pågår ett projekt där vandringsslingor ska markeras på karta. Glädjande tycker jag, framför allt att man avser att prata med äldre personer om stigar och gamla vägar. Däremot tror jag inte på tidsplanen. De planerar att ha grunden klar till påsk och den ska sedan kompletteras efter hand. Jag hoppas att de också tänker markera slingorna och lederna på plats och inte bara på karta. Slingorna och lederna ska ha tema och det är väl bra, men jag önskar att kretensare ville förstå och lita på att det är fullt tillräckligt med natur- och landskapsupplevelse. Krångla inte till det alltför mycket!

Så till sist lite marknadsföring av mig! Jag erbjuder stadspromenad och biltur året om. Stadspromenaden är gratis, biltur planerar vi tillsammans och dina önskningar avgör priset som består av bensin + omkostnader (lunch och fika) + min tid och kunskap.
Vandringar erbjuder jag från september till juni. Högsommaren (juli-augusti) är alltför het för fysisk ansträngning i flera timmar. Utifrån dina önskemål och förmåga väljer jag vandring. Du kan boka en dag eller flera. Vandring tar minst fyra timmar, lägst pris 85 euro per person (ingår transporter, lunch och vandringsledare). Grupprabatt diskuteras.
Mer information på min hemsida: inspirewiz.com
Frågor? Kontakta mig på epost ia.lofquist@iamittilivet
Välkommen!

Vi har fortfarande stark vind och spridda skurar uppe i bergen. Ovädret Barbara har dragit vidare, men glömde ta med sig kylan. Det ser ut att vända i nästa vecka! Kanske jag kan slippa lyss till AC:arnas susande melodi….

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

2 tankar på “Nu börjar det hända saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s