Info om och till turist

Jag har vid olika tillfällen skrivit i bloggen om fotografering. Kanske jag skulle sammanfatta tipsen i ett inlägg – vad tycker du? Anledningen till att tanken dök upp var en turist här i gamla sta’n i söndags. Personen stod nästan inne på en uteplats och fotograferade, tydligen utan en tanke på att det bor en människa i huset. Hur fina blommor än är, hur charmiga hus än är så är det inget ”levande folklivsmuseum”. Finns det inte zoom-funktion på mobilkameror? Ge människor en privat sfär, gå en bit bakåt och zooma in det du vill fotografera.

Det dyker upp fler och fler turister, hos oss är en del dagsbesökare. Vi har en härlig blandning av olika nationaliteter. Eftersom Ierapetra inte i första hand är en turistort så tänker sta’n inte riktigt på det där med informationstavlor o likn. Här i gamla sta’n ser vi ofta turister som är vilsna och rådvilla. Var ligger Napoleons hus? Vilket håll ska vi gå för att komma till moskéen? Var finns fiskehamnen? Jag hjälper till ibland, men ofta undrar jag: varför frågar ni inte?? Varför yra runt i onödan? Nu kanske du invänder att det kan vara så att de bara strosar i gränderna, men de som bara strosar och de som är vilse har totalt olika ansiktsuttryck – tro mig!

På sociala medier ser jag inlägg där det önskas tips om tavernor o likn. Jag rekommenderar aldrig någon taverna, berättar bara vilka jag inte går på och varför samt beskriver andra. Mat och service är subjektivt och väldigt olika. Detsamma gäller TripAdvisor. Ta tips med en nypa salt! De är inga garantier.
Och var är lusten att utforska, att prova, att vara lite äventyrlig! Du hittar dina favoriter, dina egna pärlor.

När jag nu själv ska resa och söker information på nätet samt har varit ute på hotell med informationsblad så funderar jag över hur vi söker och finner information. Det verkar som om TripAdvisor och sociala medier blivit allenarådande. Googla, fånga hemsidor, titta på youtube, läs bloggar, njut på fotosidor. På plats – fråga tavernaägaren, receptionisten, turistbyrån! För min del förväntar jag mig att kunna få aktuella tips av min värdinna i Rom, t ex vad som är på gång just de dagarna jag är där.

När det gäller bloggar så är här några tips:
– gillar du en blogg? Prenumerera på den via mail eller RSS!
– har du inte tid att läsa bloggar? Du måste så klart inte läsa alla inlägg och du har säkert en halvtimme här eller där. Om inte så blir jag orolig för du läser väl böcker!?
– kommentera gärna på blogginlägg! Det uppskattas mycket av oss som bloggar och våra läsare. Oftast måste du registrera dig för att kunna kommentera, det tar väl en minut eller två. En del bloggar saknar ”Gilla”-knapp och det är synd. Ibland tycker jag mycket om ett inlägg utan att ha någon kommentar, men då kan jag inte visa det.
– resebloggar (både de som är skrivna av människor som reser och de som bor på en plats) kan innehålla oväntade tips. Alla bloggar jag följer har sökfunktion så man behöver inte plöja igenom en massa inlägg för att hitta det man söker.
Jag har skummat en hel del inlägg om Rom och alla som tar upp de allmänna sevärdheterna som man kan hitta i vilken guidebok som helst sorterar jag bort.

När det gäller inspiration via foto så finns flera fotosajter. Som du förstår ligger flickr.com mig närmast om hjärtat:
– sökfunktion finns så skriv in ditt resmål, stämning, tingest…ja, vad du är ute efter. Sökresultatet beror på hur bra taggade fotona är och tyvärr så är en del knapphändiga, men mängden du får upp räcker säkert mer än väl.
– du kan följa fotografer som du tycker om. Då måste du registrera dig (precis som på sociala media).
– det finna massor av information på varje foto. De flesta av oss lägger in en bildtext och var fotot är taget (finns också karta att titta på). Det finns ingående information om kamera, bländare osv på varje foto för den fotointresserade. Osv, osv.
– de som lägger ut foton representerar hela spektrat från glada amatörer till riktiga proffs. Det gör att variationen på motiv är spännande! Du kan få se din hemtrakt eller ditt resmål i oväntade perspektiv och tolkningar.

Detta var några tankar från mig. Nu ska jag fortsätta surfa om Rom och pricka av saker på min ”att-göra-dagarna-före-avresa”-lista. Fick förresten igår några riktigt fina tips av en italienska som bor här, men som precis varit på ett längre besök i Rom – toppen!
Imorgon struntar jag i alltihop och ger mig ut på platåvandring!

Ha det gott!


Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Kontakta mig för frågor och bokning. Berätta vid bokning att du läser bloggen så får du 15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

9 tankar på “Info om och till turist

 1. Jan-Erik

  Att rekommendera vad andra ska göra, ska man undvika! Utforskandet på egen hand verkar försvinna. Förbereda sig genom att läsa och själv fantisera om framtida äventyr är en stor del av reseupplevelsen.
  Olika uppfattningar om bästa matstället dyker ju ständigt upp för oss också, Ia. Vi har så olika smakuppfattningar, så det är bäst att gå på nästan alla!
  Kram / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Resan börjar med förberedelser och slutar en stund efter hemkomst när man går igenom foton!
   Bara roligt att vi har olika uppfattningar – hur skulle man annars upptäcka nya saker? Och tänk vad man skulle gå miste om!!
   Kram

   Gilla

   Svara
 2. Skogsnäringens Mediarevy

  Håller med Jan-Erik ovan. När det gäller Rom har jag ett par boktips (men det är väl så dags nu): ER Gummerus har skrivit ‘Svalorna i Rom’ och ‘Roms ansikten’. De kom ut i början av 80-talet så det är inga guideböcker precis utan såna där trevliga strövtågsböcker av denne finlandssvensk som bott stora delar av sitt liv i staden.
  Hälsar Tomas Nilsson även om jag är inloggad som något annat. Jag ska lära mej det där vid tillfälle. Ha det gott i Rom.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det blir fler besök i Rom så tack för tips! Jag läste på 90-talet en bok om Paris skriven av en som bott där under längre tid och det gav många tips som inte fanns i någon guidebok.
   Tack!

   Gilla

   Svara
 3. Lena i Wales

  Jag är tudelad till att rekommendera. Vet man att t ex en pub är bra, har varit där nyss, varför inte rekommendera den istället för att någon går in på en pub med riktigt dålig mat, vilket det finns en del i UK.
  Vet jag ett fint hus att hyra, där jag själv bott eller varit, naturligtvis rekommenderar jag det. Det finns så gott om fällor att falla i och det är lätt att man hamnar lite fel när man inte känner till stället eller kulturen.
  Ha det skönt i Rom!

  Gilla

  Svara
 4. stadsmadam

  Jag tycker att det kan vara bra med rekommendationer, men man får vara beredd på att man kanske inte alltid håller med. Bäst, för min del, är en kombination av tips, rekommendationer, lästips och eget strosande för att upptäcka det helt oväntade. Just det sistnämnda brukar ge god och minnesvärd utdelning.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Håller med. Det är bara det att jag tycker mig märka att rekommendationer och tips tas som någon sorts garanti och att de efterfrågas så mycket att jag undrar var upptäckslusten tagit vägen!

   Gillad av 1 person

   Svara
 5. Pingback: Jag vill så gärna tipsa och hjälpa till, men… | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s