Minisemester del 2

Onsdag – dags att åka vidare från del 1 i Rethymno till Iraklio! Jag är inte så förtjust i rena transportsträckor utan lägger hellre på lite extra tid, letar upp mindre vägar, stannar här och där. Det var inte aktuellt denna gången pga min handled så jag körde National Road till Iraklio. Inte alldeles tråkig väg, men det finns betydligt finare som dessutom är roligare att köra och har mindre trafik.

(klicka på foton för större storlek)

Kom fram till hotellet, ingen parkeringsficka på gatan så jag fick köra bort till stora gratis-parkeringen vid Venetianska porten. Upptäckte till min stora glädje att i andra änden av den stora parkeringen finns en trappa upp till Georgiadi-parken vilket kortade vägen tillbaka till hotellet. Tänk, vad mycket glädje det kan finnas i små saker när värmen pressar och svetten lackar!

Ut på en kort promenad i sta’n, fick i mig lite mat och vin. Slappade med bok och folkglo. Firade min födelsedag igen på kvällen med god middag!

Torsdag – sneddade genom Georgiadi-parken (finns planer på att riva den för att bygga p-hus…) för att strosa på utsidan av gamla stadsmuren. Jag är oftast innanför muren så några nya vyer skadade inte. Det fanns också en baktanke: lite rekognoscering inför en idé som ska genomföras i höst, mer säger jag inte om det!
Vid Chania-porten gick jag in i centrum igen och letade mig fram på smågator. Iraklios gamla stad är en salig blandning av olika tidsåldrar och stilar på husen. Det finns inte många gamla hus kvar. Iraklio bombades ju sönder och samman under Slaget om Kreta, tyskarna var givetvis ute efter flygplatsen.
Vilade en stund på Minas-basilikans trappa innan jag fortsatte västerut i gränderna, men drog mig så sakteliga mot havet och piren.

Kretensare är otroligt skickliga chaufförer! Hur han lyckats få in den stora cementbilen i gränderna övergick mitt förstånd.
Titta på texten på plåtplanket till höger om bilen: ”All cops are targets” – det är inte bara i Sverige det riktas ilska direkt mot polisen.

Här höll jag på att stå på näsan! En skylt med ett svenskt Ö?! Ett svenskt namn?! Inte ett ord på grekiska?! Hittade på nätet och det är tydligen en svensk firma som tillverkar och/eller säljer specifika delar till motorcyklar och racerbilar (jag förstod inte så mycket mer än så…).

Mini markets (små livsmedelsbutiker) finns lite varstans i byar och städer och de ser ungefär likadana ut. Mycket glas, stora moderna skyltar osv. Mitt inne bland gränderna hittade jag en liten, gammal butik! (finns större foto på min flickr-sida)

Så kom jag ner till piren med det vackra fortet! Det renoverades för ett par år sedan och är väl värt att besöka!

På väg ut passerade jag den här killen. Jag blir upprörd över vad vi vuxna gör mot barn. De ska vara i skolan, inte sitta på gatan eller vakta getter eller liknande. Dessutom kunde han inte spela dragspel utan bara drog fram och tillbaka så det var tomt i mössan.

I hamnen låg tre kryssningsfartyg varav ett var så högt att hamnkranarna bleknade. Ett av de mindre lämnade hamnen med hjälp av ”pilot”-båt (gissar att det är lots) och skillnaden i storlek på de två var komisk. Man ska aldrig underskatta någon för att den är liten eller mindre! Utan ”piloten” hade det större fartyget varit hjälplöst.

Ute på piren finns dekorationer i form av målningar, metallfigurer osv.

Och det gäller att ge sig tid att titta för det finns fina detaljer! Jag fastnade speciellt för den söta blåsfisken med glasögon och undrade varifrån den inspirationen kom. Några dagar senare fladdrade ett inlägg förbi i mitt flöde på facebook: den är en figur hos en dockteater i Iraklio!

Så var det dags för smarrig fika på favoritcafét Indigo som ligger mitt emot Titus-basilikan. När man behöver en paus i bokläsandet kan man roa sig med att notera hur många icke läskunniga människor det finns. I Titus-basilikans port finns en tydlig skylt om att visa respekt genom att vara passande klädd. Jag noterade samma fenomen i Rom 2019 och där hade de försökt byta ut text mot tydliga bilder, men det hjälpte inte. Visst är det konstigt att en del tror att det är bara att klampa på överallt!?

Många drömmer väl om ett litet hus i en by nå’nstans, men om jag hade pengar (vilket jag inte har) och om jag var beredd att satsa dem i Grekland (alldeles för skakigt och osäkert land) så skulle jag köpa och renovera en vacker villa, t ex som denna! Högt i tak, stora fönster, blandning av italiensk och grekisk stil. Ha en del för mig själv och en del som BnB.

Avslutade min stadspromenad med basaren! Man kan ju inte besöka Iraklio utan att gå en sväng på basaren (1866 heter gatan).

I ena änden av basaren finns Bembo-fontänen som byggdes av den venetianske guvernören i Iraklio i mitten av 1500-talet. Viktig fontän – rinnande vatten inne i sta’n! Skulpturen i mitten hittade han i Ierapetra, tyckte om den och tog den med sig till Iraklio! Så vi finns minsann här också.

Fredag – nu började de tröttande varma dagarna kännas ordentligt. Jag beslutade att titta in på Markus-basilikan som oftast har någon utställning på gång. Där var stängt så troligen höll de på att hänga nå’t nytt.
Traskade till min nya hovleverantör: Mountainclub Goufas butik. Nya vandrarskor och ny ryggsäck gjorde hål i börsen, men utslaget på 6-8 år så blir det inte mycket i månaden. Butiken har stort sortiment och personalen är mycket kunniga!
Checkade ut och styrde österut, men ett stopp hos Praktiker är nödvändigt! Praktiker fungerar som IKEA – du ska köpa två saker och kommer ut med fem varav en som du inte visste att du behövde.

Så transport igen hemåt via National Road! Jag kör den oftast i mörker så det var fint att se den i dagsljus. Det har alltid varit och är fortfarande något speciellt att komma till Pachia Ammos och se Thripti-bergen med Ha-ravinen. Då är jag snart hemma! Ska bara svänga höger och söderut.

Boende och matintag:

Athinaikon Hotel – enkelt att köra till, mycket bra läge.

Middag intogs på Via Pastarella och Curry Park. Båda ligger väldigt centralt och kan rekommenderas! Väldigt god mat, väldigt bra service.

Fler foton finns på min flickr-sida

Nöjd med min minisemester. Det rullade lite pengar – är ju dyrare uppe på nordkusten. Rethymno dyrare än Iraklio märkligt nog, men det beror nog på att Iraklio inte är en utpräglad turiststad.
Nästa gång blir det dagsturer. Det finns ju så mycket att se och uppleva på den här ön. Jag satte min fot här första gången 1986 och flyttade hit på heltid 2014 – jag har massor kvar! Det är nog fördelen med en stor ö och en så strategiskt placerad ö. Fast det som ligger mig närmast om hjärtat är givetvis Kretas landskap och natur! Och igår vandrade jag för första gången efter min olycka i slutet av april – så härligt uppe i bergen!

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

4 tankar på “Minisemester del 2

 1. Lena i Wales

  MInisemester? Tycker att den är en hel del. Vad mycket du gjort, men ändå inte verkat stressa, utan hinna insupa miljöerna och äta och dricka lite gott emellan. Så som det ska vara att resa.
  Härliga bilder.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tror att jag kallade dagarna ”minisem” eftersom det var en liten kort ”nödlösning” istället för de planerade dagarna i Cotswolds och Oxford. Jättenöjd med mina dagar!

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag tycker också om lite tankenötter och snygg graffiti, men klotter har jag väldigt svårt för. Framför allt när det tar bort charm och sablar ner det som är vackert.

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s