Minisemester del 1

Ja, det blev ju ingen Englands-resa så den här lilla 6-dagars semestern fick bli plåster på Englands-såret och uppiggning efter handledsfrakturen! På grund av den sist nämnda gjorde jag ett annat upplägg än vanligt. Istället för att göra olika dagsturer från basen beslutade jag att lägga min tid i städerna: Rethymno och Iraklio. Och jag började med tre nätter i Rethymno!

(klicka på foton för större storlek)

Söndag – körde samma väg upp till Zaros som vi körde den 26 maj. Körde genom Zaros och följde sedan vägen på Psiloritis sluttningar som är något karga. Ganska mycket snö på de högsta topparna. Så in i Amari-området och då får man en stor, grön fetsmäll! Där är så grönskande och frodigt! Det var ett kärt återseende, det är ett par år sedan sist. Passerade Potamon damm (Amari Dam) och körde över vackra venetianska bron (Kretas högsta i sitt slag; ursprungligen akvedukt).

Måndag – började med att leta upp Germanos eftersom laddkontakten till mobilen satt hemma i väggen… Se’n strosade jag västerut på mindre gator och upp till dagens mål: kullen som gäckat min nyfikenhet så länge!

Och jodå, jag blev inte besviken på vyerna! I väster snöfläckiga Vita bergen, rakt fram Kretensiska havet-fortet-hamnen, österut sta’n med berg i fjärran.

Uppe på kullen finns bl a biskopens säte, fastighet som inrymmer diakoner/ vandrarhem/Föreningen Kärlek (tycks ägna sig åt handikappade), en kyrka och två kapell. Vidare en gymnasieskola och fyra pastellfärgade radhus (som såg ganska nya ut!).
Ner (brant!) för fika i Stadsparken och sedan in i gränderna och dags för lunch på strandpromenaden!

Jag tillhör de som anser att vi ska vara glada och tacksamma för att vi har mat och inte säga t ex att mat är äcklig. En Club Sandwich kunde väl vara lagom lunch! Jag fick in det här: fyra (4) Club Sandwich omringade ett berg av pommes frites. Till en person. Genom min hjärna flög ”Fy så motbjudande och äckligt”.

Tisdag – dags för fotosafari! Tanke: välj gränder utan skyltar och turister. Tro mig, de gränderna finns, men man måste stiga av de lite större, kasta sig ut i det okända och tysta. I en gränd fanns en butik med en äldre man som sålde lite av varje och nog gjorde småreparationer. Där köpte jag en stol! En så’n där typisk grekisk tavernastol fast storleken mindre. Perfekt innanför dörren när jag tar på och av skor eller behöver ställa ifrån mig något.
Rethymno är den bäst bevarade renässanstaden på Kreta (kanske i Grekland – det vet jag inte). Troligen klarade den sig bra vid Slaget om Kreta då t ex Iraklio bombades sönder och samman. Venetiansk byggstil är så frekvent och vanlig att det stundtals känns som om man är i Italien – inte en otrevlig känsla! Det är valv och porticos och verandor och figurer och pelare…ja, en mängd detaljer och hus.

Men man måste vårda det man har! För 1-2 år sedan rasade en balkong i Rethymno, ingen skadades. Nu har man byggt provisoriska ”tak” över en del gränder (fotot till höger) för att skydda oss från nedfallande delar från fastigheter. Det är hög tid att börja bevara det historiska arvet!

Rethymno är (precis som Chania i mitt tycke) väldigt nerklottrade vilket förtar mycket av charm och skönhet. Bland allt klotter går det att, om man är lite observant, hitta en del tankekorn som det här:

Så gick jag en bit på ”Memory Lane”! År 1994 var jag, min syster och systerdotter i Rethymno en vecka på Ibiscus Garden. Jag visste att det fanns kvar, men hur såg det ut idag? Jag travade iväg, hittade hotellet, tittade in och tog foton. Det ser i stort sett likadant ut som det gjorde för 28 år sedan! Och du kan tro att eposten gått varm sedan jag mailade fotona till syster! Minnen, minnen….

Onsdag – dags att resa vidare, men först ett besök på Moderna muséet (Museum of Contemporary Art of Crete). Jag vet aldrig vad som väntar och det är roligt. Denna gång var det ett gäng konstnärer som genom att använda saker och material som redan finns men manipulera dem för att uttrycka ”the present of our past”. De menar också att pandemin med lockdowns mm fått oss att gå mer inåt till tankar, drömmar och funderingar. Jag hängde inte riktigt med vad de ville ha sagt och det var inte många verk som grep mig, men som helhet fick jag en känsla av lekfullhet, kreativitet och fantasi.

Och den här kunde jag inte stå emot! Blommor som spirar ur tegelstenar – hur omtumlande är inte det!?

Boende och matintag:

Pension Rethymno House – här brukar jag bo. Centralt läge, väldigt trevlig ägare, hus med charm och karaktär. Dock märks pandemiåren då en uppfräschning behövs, men jag är säker på att efter årets säsong åker målarburkarna fram!

Frukost äter man hos Stella efter en kort promenad genom en liten gränd.

Middag och lunch intogs på Petite Fleur, Nostos och Nereas. Alla ligger utmed gatan längs havet, alla kan rekommenderas! Väldigt god mat, utmärkt service.

Fler foton finns på min flickr-sida! Misströsta inte, Iraklio-dagarna kommer i nästa blogginlägg.

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!
OBS! Vandringar och biltur inställda fram till 15 juni pga sjukdom.

5 tankar på “Minisemester del 1

 1. Thalassa

  Min favoritstad på Kreta! Jag har visserligen bara övernattat där några enstaka nätter, eftersom vi ”bor” rätt nära, men tillbringat mycket tid där under årens lopp. Rethymnon är ju en riktig, fungerande stad även utanför turistsäsong och det är så trevligt att ”driva omkring” där i november. Mycket är visserligen stängt, men DÅ kan man promenera även längs hamnen utan att kryssa mellan restaurangernas inkastare. Och öppna tavernor och caféer råder det ingen brist på!

  Så synd med din englandsresa, men en fin alternativsemester verkar du ha fixat! Även min rutin m årliga besök i New Forest har rubbats – men det känns rätt skönt att slippa stressen och osäkerheten på flygplatserna just nu.
  Ha det fint!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ja, jag föredrar de stora turistorterna från slutet av säsongen till början av säsongen – där emellan får de trängas på egen hand! Jag tycker om Rethymno, men sta’n är givetvis mycket förändrad sedan mitt första besök 1991. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om det är positivt eller negativt….
   Jag är, mitt i eländet, tacksam att jag inte kom iväg. Heathrow och Frankfurt hör till de drabbade flygplatserna (vilket de flesta gör, i alla fall de större)!

   Gilla

   Svara
 2. Pingback: Minisemester del 2 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s