Nyhetsbulletin – del 1

Det är tungt för tillfället, det har tagit lite tid att sätta ihop det här inlägget. Stora, allvarliga händelser behöver tid för att förstå och försöka sammanfatta. Inlägget är ganska långt så brygg en kopp kaffe och luta dig tillbaka!

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Det som händer överallt i världen som mord, misshandel, drogbeslag, inbrott, trafikolyckor med mera tas inte upp såvida de inte på något sätt utmärker sig. Förra nyhetsbulletinen hittar du här, men jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.

I Nyhetsbulletin del 2 senare i veckan kommer nyheter om flyktingsituationen.

Mord
Förra fredagen upplevde Ierapetra en tragisk händelse. På morgonen körde en man till utkanten av sta’n och högg ihjäl sin fd fru. Ambulans kom till platsen, men kvinnan var död. Polis anlände, men kunde inte gripa mannen. Dels hade han kniven, dels hotade han att begå självmord. Han ställde sig längst ut på en klippa och hotade att kasta sig ner. Speciell förhandlare från polisen och parets son tillkallades. Först sent på eftermiddagen gav mannen upp, transporterades till sjukhuset för att hans sår skulle ses om och sedan i förvar. Han angav som skäl svartsjuka vilket förvånat en del eftersom de hade varit skilda sedan ”en längre tid”. Utvecklingen under dagen kunde följas på nättidningar och i tv-kanaler (även över hela landet).
Med anledning av mordet publicerade neakriti en fyllig artikel om de mord på kvinnor på Kreta som hänt i år och andra uppseendeväckande mord (både på Kreta och i Grekland). Läs gärna artikeln! (i Chrome klicka på de tre prickarna i höger hörn och välj ”Översätt”)
Tro nu inte att det bara begås mord på kvinnor i Grekland och på Kreta. Mord är något av det grövsta brott som finns, tycker jag. Att ta livet ifrån en annan människa och liv är liv – oavsett kön. Det är också ett brott som så hårt och skoningslöst drabbar alla inblandade: gärningsman, offret, deras familjer och alla anhöriga.

Corona – smittan, vaccinering, inlagda, regler
När det gäller antal vaccinerade hänvisar jag till websidan emvolio och när det gäller smittade hänvisar jag till websidan covidmap. Då får du aktuell information.
De senaste veckorna rapporterats de högsta antalen smittfall/dag sedan pandemin började! Under två veckor har tre rekord satts. Jag tycker att man kan spekulera kring ökningen. Samtidigt görs massor med tester eftersom anställda måste rapportera in 1-2 testresultat varje vecka. Så har smittan verkligen ökat eller är det så att det ökade antalet tester avslöjar en del av mörkertalet? Om det är det sistnämnda så har vi levt farligare och mer utsatta än vi trodde.
Sedan 1 september har vi regel om att uppvisa covid-certifikat (covid-pass) vid inomhusaktiviteter som taverna, café, idrott, konserter osv. Regeln gäller till 31 mars 2022. Reglerna har i veckan som gått skärpts ytterligare och gäller nu överallt utom livsmedelsbutik, apotek och bageri. Den som inte är vaccinerad måste visa upp testresultat som inte är äldre än 48 timmar. Butiker, tavernor osv gnäller över att ”nu ska vi vara poliser!” och ”vi tvingas nyanställa för kontrollerna!” vilket bara är trams. Skon klämmer över att de tappar kunder och gäster. Syftet är givetvis att få fler att vaccinera sig. För tillfället cirkulerar lite olika siffror, men den som oftast återkommer är att Grekland har runt 64 % fullvaccinerade. Länge lång Grekland före Sverige med antal vaccinerade, men plötsligen tog det stopp. Den brytpunkt jag kan se var när regeringen öppnade för turister. Det gick så snabbt efter vår lockdown (ifjol tog det 7 veckor att återöppna samhället) så vi hann knappt bli utsläppta förrän turisterna var insläppta. Jag tror att det skickade en signal till många att så himla allvarligt är inte läget och viruset inte så farligt.
Kyrkorna skulle vara undantagna från regel om uppvisande av vaccinationsintyg/testresultat, men Heliga synoden för den grekisk-ortodoxa kyrkan gick ut med uttalanden om att alla bör vaccinera sig och att munskydd och avstånd ska gälla i kyrkorna. Jag har inte sett något uttalande från den kretensiska kyrkan, men de har legat före den grekisk-ortodoxa under pandemin. Samtidigt rapporteras om en präst på Lesvos som utreds om han visste att han var smittad eller inte när han delade ut nattvarden. Biskopen på Lesvos tog i med hårdhandskarna när han gjorde klart för prästerna att vaccinera sig eller bli avstängda utan lön. Klostret Sankt Nektarios på Egina stängdes efter att 9 nunnor konstaterats smittade.
Det där med att resa skulle vara så ”säkert” kan diskuteras, men i veckan exporterade vi 23 smittade turister till Italien. Jag antar att italienarna inte blev överlyckliga…
Det jäser bland de icke vaccinerade, bl a genomförde vårdpersonal en demonstration i veckan i Aten. De protesterar i och för sig inte mot vaccinet som sådant utan att vaccinering för dem är obligatoriskt. Samtidigt fylls sängarna på sjukhusen och antalet patienter som är ovaccinerade pendlar mellan 85 % och 97 %. I dagarna rapporterades om en 27-åring som dog av covid i Thessaloniki, hon hade tagit första vaccindosen. Varje svårt sjuk och varje dödsfall är sorgligt för alla inblandade, extra sorgligt eftersom det är så onödigt.
Det finns en uppgivenhet bland många vaccinerade och jag hoppas att det börjar jäsa där också. För hur länge ska en minoritet hålla en majoritet som gisslan? Mitt munskydd skyddar andra från min eventuella smitta – hur länge ska ovaccinerade skyddas?
Regeringen har gått ut med att vaccinering inte ska bli obligatorisk för alla medborgare och att någon ny lockdown är utesluten. Jag förstår inte hur de kan vara så korkade att de målar in sig i ett hörn. Om vaccineringarna inte tar fart (och det finns inga tecken på det – snarare tvärtom) kan obligatoriskt kanske vara enda alternativet. Och ny lockdown – om inlagda fortsätter att öka och vårdpersonal är avstängd så kan vården behöva avlastning via en lockdown som lugnar ner läget.
Det är i stort sett omöjligt att i en blogg följa vad som händer just nu i Grekland när det gäller viruset, det kommer artiklar dagligen. Den som är intresserad kan följa någon nättidning, t ex ekathimerini.com som skriver på engelska.

I korthet
Fotini ”Fofi” Gennimata, partledare för Pasok fram till partiets upplösning 2017 då det gick in i ett nytt parti: Movement för Change som hon också var partiledare för, avled 57 år gammal den 25 oktober av ett återfall av bröstcancer. Evenemang den 27 oktober, bl a i Thessaloniki, ställdes in i respekt för hennes bortgång. Nu ska man rösta fram ny partiledare och gissa vem som är en av kandidaterna? Just det, Georgos Papandreou.

14 personer (brandmän, volontärer osv) krävdes för att hämta en turist som trampat fel i Richtis-ravinen. Det regnade mycket dagarna före händelsen, men tydligen tyckte hon och hennes sällskap att ravinen var en lämplig utflykt. Kan man göra annat än skaka på huv’et!?

Jag berättade från mitt besök på västra Kreta om allt klotter och att jag tyckte att hus behöver rustas upp innan de går förlorade. I förra veckan kom rapporter om balkongincidenter i Rethymno och översyn av förfallna byggnader i Ierapetra (man hittade 12 st). Nu får vi hoppas att det blir några åtgärder.

Rivningen av utomhuskonstruktioner längs med strandpromenaden (från Astron hotell till borgen) i Ierapetra har skjutits upp ännu en gång. Finansieringen av projektet, dvs återuppbyggnaden, är inte klar. Första rivningsstart sattes till den siste frebruari vilket efter protester från företagen skjöts till slutet av oktober och är alltså återigen uppskjutet.

Turistsäsongen i Ierapetra blev bra efter en svag och nervös början. Jag tror att många väntade med att resa tills de blivit vaccinerade och därför liksom förskjöts säsongen.

Sjukhuset i Ierapetra klamrar sig fast och har gjort i många år. Då och då kommer donationer och senast i raden var sängar från Tyskland.

Ja, det här blev långt så det kommer en del 2 senare i veckan!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

PS. Källor: hxonews.gr, ekathimerini.com, radiolasithi.gr, neakriti.gr

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

6 tankar på “Nyhetsbulletin – del 1

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ja, jag vet inte hur regeringen tänkte där. Väldigt många kyrkobesökare är äldre och därmed mer sårbara. Relationen kyrka – stat är komplicerad och känslig här i Grekland…

   Gillad av 1 person

   Svara
 1. Agneta Flodström

  Man undrar ju om vå någonsin blir av med Covid-19 om folk fortsätter att vägra vaccination. Vill inte ALLA att det ska bli lättare att leva igen? Jag ska ta min tredje covidspruta snart OCH även mot säsongsinfluensan. Vi hjälper ju sjukhusen och personalen om vi gör detta. Mvh Agneta Flodström

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag tror inte att vi blir av med corona helt t vi måstetygla viruset och sedan kommer det att bli en av våra säsongsinfluensor. Hur de som vägrar vaccinering tänker förstår inte jag för som du säger: vill inte alla att det ska bli lättare att leva igen. Jag tror att gruppen som inte vaccinerar sig har olika skäl och det som skrämmer mig mest är de som inte tror att viruset finns över huvud taget och de som inte tror att det är farligt utan dödstal osv är överdrivna eller felaktiga.
   Vaccination mot säsongsinfluensan fick jag för en vecka sedan och dos 3 mot covid blir i december.

   Gilla

   Svara
 2. Pingback: Nyhetsbulletin – del 2 | ia mitt i livet

 3. Pingback: Nyhetsbulletin – den sista 2021 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s