Nyhetsbulletin

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Det som händer överallt i världen som mord, misshandel, drogbeslag, inbrott, trafikolyckor med mera tas inte upp såvida de inte på något sätt utmärker sig. Förra nyhetsbulletinen hittar du här, men jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.

Denna gången är nyheterna på nationell nivå och huvudkälla ekathimerini.com.

När det gäller antal vaccinerade hänvisar jag till websidan emvolio och när det gäller smittade hänvisar jag till websidan covidmap. Då får du aktuell information.
Sedan 1 september har vi regel om att uppvisa covid-certifikat (covid-pass) vid inomhusaktiviteter som taverna, café, idrott, konserter osv. Regeln gäller till 31 mars 2022. Detta är givetvis en åtgärd för att få fler att vaccinera sig. Exempel på andra åtgärder är inriktning på yrkesgrupper. En artikel tar upp att cirka 65 % av poliskåren är vaccinerad vilket naturligtvis är lågt. Skribenten menade att det blir lite extra udd med tanke på att det är polisen som ska kontrollera oss andra så vi följer regler.
Jag var idag hos en av mina läkare (nej, jag är inte döende – har två läkare pga att grekiska läkare inte har allmän förskrivningsrätt). Hennes mottagning var stängd av regeringen eftersom hon inte är vaccinerad. Och, nu kom överraskningen, hon vet inte när hon får öppna för hon vill inte vaccinera sig. Den läkaren måste jag byta ut, som patient måste man känna förtroende för sin läkare.

Grekland har nått sitt mål för turism i år vilket är 50 % av resultatet för 2019. Personligen tycker jag det är märkligt att jämföra med 2019 som var ett rekordår. Det är som om man tror och hoppas att det ska bli nå’n sorts normalläge. Med tanke på att året inte är slut ser det väldigt lovande ut. Säsongen verkar förskjuten och senare i höst tar Aten över som toppdestination och den tyska delen av TUI har meddelat att de har mycket bra bokningsläge lång in i november. Regeringen och intresseorganisation är överens om att bl a arbeta för att avlasta populära destinationer. Jag hoppas att det inte betyder att turismen ska bre ut sig överallt – här ett grekiskt, orört hörn.
Smolk i bägaren: en av de största turistgrupperna har i stort sett uteblivit och det är så klart britterna. Små hotell på Kreta meddelar att de är bekymrade eftersom de som bäst haft 70 % beläggning.
Några platser har rapporterat problem med logistik osv då de nästan blivit invaderade av turister. Jag misstänker att det är ett resultat av att resebolag haft ett smalare utbud där de koncentrerat sig på vissa resmål och hotell.

Pandemin har givetvis kostat pengar för staten. Vad jag vet har sju stödprogram (med blandning av bidrag och kortfristiga lån) genomförts. Det slår hårt på ett land som fortfarande befinner sig i ekonomisk kris. Precis när kurvorna började peka försiktigt uppåt efter åren med stödlån så slog corona till. Grekland kommer att vara det land som får mest pengar från den EU-fond som skapats för att hjälpa behövande länder efter pandemin och minst två ansökningar från Grekland är beviljade. Så långt tror jag att de flesta av oss hänger med! Men se’n blir det svårt: Grekland har tidigare lagt en order hos Frankrike på 18 plan till sitt flygvapen. Denna order har man nu utökat med sex plan, alltså totalt 24 plan. Varifrån kommer pengarna till detta? Just det, jag glömde att det alltid finns pengar till militär verksamhet!
Det har kommit ktitik från flera håll, bl a att pengarna istället behövs inom brandkåren som en del menar är underbemannad och behöver mer utrustning. Efter sommarens över 600 bränder var Mitsotakis och regeringen tvungna att gå ut och lova förbättringar. Mer utgifter….

Tsipras och hans parti Syriza för fram sina synpunkter när det gäller ekonomin. Tsipras är inne på lite samma linje som jag hört från England. Där säger man att det måste bli slut på att ”Eton-elit” styr landet och Tsipras är inne på samma retorik om ”elit som styr”.

I juni 2018 skrev jag ett inlägg här i bloggen: Ett land i spännande förändring. Det handlade bl a om byar som dör ut och omställning av hela samhället i nya tider. Jag trodde dock inte att det så illa som det är. På 10 år har Greklands befolkning minskat med 405 000 personer. Det föds för få barn. Artikeln har en sorgligt passande rubrik: Population falls in a rapidly aging country.

Den nya lagen angående husdjur har debatterats och röstats om. Den gick igenom. I samma veva uppmärksammades att två utrotningshotade djur dödats – en brunbjörnshona och en ung fläckig örn (sköts på Kreta). Enligt artikeln inget ovanligt vilket får mig att tänka på de som kämpar för djur och natur på olika sätt. Hur orkar de? Vi är dem stort tack skyldiga!

Grekland ska nu använda mediakanaler av olika slag för att få afghanska flyktingar att förstå att de inte ska sätta kurs mot Grekland. Nya anläggningar (läger) byggs på några av de grekiska öarna. Antalet flyktingar till de grekiska öarna har på ett år sjunkit med 81 % enligt det ansvariga ministeriet. Låter bra? Läget är allt annat än bra. För ett par år sedan beslutade Grekland om hårdare tag mot flyktingar, de skulle avvisas direkt. Det som sker är s k ”push-backs”. EU, dvs du och jag, tittar på medan grekiska kustbevakningen trycker tillbaka båtar genom att hindra dem från att lägga till. Samma EU ger både Turkiet och Grekland ekonomisk hjälp till ”flyktingfrågan”. Men ingen gör något, ingen reagerar på det som händer i Egeiska havet.
Jo, en person kämpar på, det finns ett ljus i mörkret! En som försöker få ut information om vad som pågår. Norrmannen Tommy Olsen arbetade som volontär på Lesvos 2015/2016 och tyckte att det var svårt att få information om läget och vad som egentligen hände. Det räcker inte att lyssna på bara den grekiska rapporteringen och/eller den turkiska dito. Olsen knöt till sig olika organisationer och andra volontärer och driver nu Aegean Boat Report som även finns på facebook. Ta del av hans information om läget på de grekiska öarna och i Egeiska havet. Han sammanställer vecko- , månads- och årsrapporter.

Till sist – lite perspektiv på flyktingläget kan man skaffa sig genom olika källor, bl a genom migrationsinfo.se som på en sida sammanfattat uppgifter från UNHCR m fl. Några saker som kan ge något att fundera över:
– tre av fem flyktingar är internflyktingar (på flykt i sitt eget land)
– 2020 var antal människor på flykt, enligt UNHCR, 82,4 miljoner människor. Det är den högsta siffran sedan andra världskriget.
– Turkiet var 2020 det största ”värdlandet” för flyktingar (3,7 milj) och Colombia nummer två (1,7 milj)
Det säger sig själv att flyktingströmmar inte är en fråga för enskilda länder utan en fråga för oss alla. Och vi kan inte låtsas att det som sker i världen inte sker.

Hoppas du får en fin vecka! Jag ser fram emot vandring senare i veckan när luftfuktighet och temperatur sjunkit. Nu ska jag rengöra kameran för nya äventyr!
Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

12 tankar på “Nyhetsbulletin

 1. Monika M Ringborg

  Tack för länkar om smitta och vaccination, mm. Planerar att vistas i Kavala i november och det är bra att veta om smittläget, samt att covidpass gäller. Något som jag efterlyser i Sverige, men som vanligt velar de fram och tillbaka. Att de ger ovaccinerade speciella rekommendationer är absurt i nuläget. För hur ska det kunna garantera att de följer dessa, om det inte finns covidpass. Sverige släpper så gott som alla restriktioner alldeles för tidigt, med tanke på att 30% av de som är mest ute och är aktiva i samhället är ovaccinerade. Hur tänker man då?

  Men, tänket finns visst även i Grekland med tanke på att 35% poliser, som skall kontrollera andra, är ovaccinerade. Undrar hur det ser ut i Sverige? Ska kolla upp det.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Hårdare pix här än i Sverige. Jag tycker det är märkligt att Sverige släpper alla restriktioner nu när skolor börjat, folk går mer och mer tillbaka till sina arbetsplatser och en tredje dos diskuteras världen över. De som fick vaccin tidigt verkar behöva tredje dos nu – framför allt innan de blir sjuka. Här har man börjat ge tredje dos.

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. Monika M Ringborg

    De har inte börjat med den tredje dosen till de som fick första dosen i början av januari.
    Det är alldeles för tidigt att ta bort hålla avstånd överallt. Och det märks redan nu att många tror att pandemin är över. I söndags då folk inte gick in ensamma utan i sällskap och med hela familjen på ICA Maxi, sa jag till på skarpen för första gången under hela pandemin, när jag bad en man hålla avstånd, så jag kunde betala, fast han inte gjorde det. ”Är det så ”pip” svårt att backa en halv meter” och så viftade jag åt honom. Då backade han och såg förvånad ut. ? Ibland undrar jag var vissa har befunnit sig.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Jag vet att Sverige inte börjat med tredje dos, men jag har förstått att det börjat diskuteras. Hörde nå’t om att ”det tar tid att planera”. Ibland undrar man – det är väl inte mycket att planera! Ta det som fick i första omgången och använd de vaccinationsrutiner som redan gång.

     Gillad av 1 person

     Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag tycker det är märkligt att Sverige släpper på allt, pandemin är ju långt ifrån över. Och överallt annars i världen fasar man för de ovaccinerade som nu är de som är inlagda och väldigt sjuka. Och det finns de länder, bl a Grekland, som pratar om en eventuell femte våg. Vi kan bara sitta och titta på, som i ett väntrum. Känns inte bra att vara så maktlös…

   Gilla

   Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Varför skulle inte det gå? Vi har lyckats få bukt med betydligt värre sjukdomar och epidemier och pandemier. Vårt största problem denna gången är inte viruset i sig utan alla de egocentrerade som inte förstår att man vaccinerar sig för gruppen, det är inte en individuell sak.

     Gillad av 1 person

     Svara
      1. iamittilivet Inläggets författare

       Det är det som är problemet! Och att vaccin måste ut till alla på hela klotet. Jag kan bli heligt förbannad över att det finns de som inte vill el likn ta vaccin. Som en läkare uttryckte det: det handlar inte om dig som person utan du tar vaccin för gruppen. Ju starkare antimur desto tryggare blir vi.

       Gillad av 1 person

 2. Pingback: Nyhetsbulletin – del 1 | ia mitt i livet

 3. Pingback: Nyhetsbulletin – del 2 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s