Nyhetsbulletin

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Det som händer överallt i världen som mord, misshandel, drogbeslag, inbrott, trafikolyckor med mera tas inte upp såvida de inte på något sätt utmärker sig. Förra nyhetsbulletinen hittar du här, men jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.

Denna nyhetsbulletin kommer att koncentrera sig på Kreta. Det händer mycket på riksnivå, men jag har inte läst in mig tillräckligt på konflikten i östra Medelhavet för att kunna skriva om den. Det senaste jag sett är att det dels varit skottlossning (dvs det påstås att Turkiet avlossat skott) vid Cypern enligt vissa källor, dels att Turkiets plan att öppna Varocha på Cypern röstats ner i FN:s säkeretsråd.

När det gäller antal vaccinerade hänvisar jag till websidan emvolio.
Regeringen har flera förslag och åtgärder igång för att höja vaccinationsgraden. Mer än 90 % av de som är inlagda på sjukhus är ovaccinerade. Anställda inom vårdsektorn som vägrar vaccinera sig kan bli friställda ett halvår utan lön. I augusti öppnas för vaccinering i åldersgruppen 12-15 år. Premiärministern och presidenten understryker vikten av vaccinering och hänvisar bl a till konstitutionen och texterna:
the state “has the right to demand from all citizens that they fulfill the debt of social and national solidarity.”
och
“the Constitution does not recognize anyone’s right, in the context of their own freedom, to endanger the life and health of their fellow human beings.”

När det gäller smittade hänvisar jag till websidan covidmap. Där kan man klicka på län och få veta antal fall, vaccinerade osv. Lasithi, länet där jag bor, har i stort sett hela tiden varit grönt, men nu är hela Kreta gult (och på ECDC:s karta djuprött). 95 % av de smittade på Kreta bär på delta-varianten.
Problemet med de unga som nu driver smittan, främst delta, är att de lever inte i en bubbla. De går hem och träffar familj och släkt samt de finns ute i samhället. Vi måste alla fortsätta att vara försiktiga! Här på Kreta har vi de senaste veckorna sett en ökning av antalet smittade. Utvecklingen går på fel håll. Sjukhusen är fulla eller har mycket hög beläggning. Minskningen av intensivvårdade och intuberade har stannat av. Jag har personligen hela sommaren reagerat på kommentarer på sociala media som ”det är mycket säkrare här än hemma” och ”här känner jag mig trygg” o likn. Ingen är ”säker” eller ”trygg” någonstans, corona finns överallt.

Kustbevakningen kallades in för att kontrollera båtresenärer och på en vecka stoppades 4 500 turister från att gå ombord då de inte hade nödvändiga dokument.
Samtidigt som det rapporteras att 2,3 miljoner turister fram till 19 juli rest in i Grekland (varav Tyskar svarar för 17 %, sedan kommer polacker och amerikaner) varnar Italiens utrikesministeriet ett italienskt bolag som ordnat resa för 400 ungdomar från att resa till Grekland.
Mykonos fick strängare regler under en period pga stor ökning av smittade. På Zakynthos greps en hotellägare sedan han anordnat en fest. Han fick betala böter och lokalen stängdes ett antal dagar.
Och det händer en mängd andra saker i form av nya åtgärder, uttalanden osv. Det går inte att återge allt här utan mitt råd är att den som är intresserad av händelseutvecklingen i Grekland regelbundet följer någon nättidning, framför allt den som planerar att resa hit.
En turist fick 5 000 euro i böter när han bröt sin karantän. Böter har också gått ut till anställda som inte gjort ålagd självtest, det gällde vårdhem och en bordell (stängdes i 15 dagar). I Chania har bl a en offentliganställd på ett kontor öppet för allmänheten fått böter pga inget munskydd.
Det händer då och då att taverna eller café får stänga några dagar pga att någon i personalen fått positivt test. Här i sta’n och kringliggande byar har det än så länge skett på frivillig basis. Det är bra och god marknadsföring att visa ansvar!
På Kreta finns ett problem med tillgång på karantänrum och det skulle inte förvåna mig om vi hamnar där vi var ifjol, dvs att regeringen helt enkelt tvångsrekvirerar rum.

För övrigt har det rapporterats att man på Zakynthos sett en ökning av maffiarelaterade brott, s k ”organized crime”, och har infört samma metod som varit framgångsrik på Mykonos mot samma typ av brott. Man pumpar helt enkelt in en mängd poliser.

Alla länder drabbas hårt av pandemin och de flesta regeringar gör vad de kan för att dämpa effekterna. Regeringen i Grekland har infört (minst) sju stödprogram med blandat bidrag och kortfristiga lån. Fler åtgärder är på väg och landet har beviljats stora summor från EU:s pandemifond. I dagarna har Grekland tilldelats 100 miljoner ur ett annat program och de pengarna ska gå till att reformera den offentliga sektorn (jag antar att detta bottnar i stödlånstiden). Grekland avser att använda pengarna till att förbättra sjukvården, bl a genom att göra den mer tillgänglig. Och samtidigt är det protester i Lasithi län där det planeras att slå samman sjukhusen och vi i Ierapetra riskerar återigen att bli utan en stor del eller hela vårt sjukhus – det enda på sydkusten. Så skvätt gärna lite av de där EU-pengarna i vår riktning!

Tom Hanks och hans fru Rita Wilson har ju producerat båda Mamma Mia-filmerna varav den första spelades in i Grekland och den andra i Kroatien. Paret har nu lovat premiärministern att film nr 3 ska spelas in i Grekland. Ett rykte nämner Kreta och att inspelning ska börja i oktober nästa år. Den som lever får se!

Jordbävningar händer då och då, men under en följd av dagar har det varit flera skalv runt Arkalochori – Archanes, några så starka att de påverkat stora områden. I Iraklio krossades fönsterglas och befolkningen är givetvis nu oroliga, men har lugnats av experter som menar att sådan här ”serier” kan uppstå utan att det behöver resultera i en stor jordbävning. Dock har ingen någon spåkula som kan avslöja när ”serien” tar slut.

I Ierapetra avslutades förra veckan med händelserika dagar!
Tidigt fredag morgon brann det i en frys i super market S.YNKA och butiken är givetvis stängd för reparationer.

Flyktingar räddades från en båt utanför Ierapetra. 32 personer testades och kördes sedan till tillfälligt förvar i en idrottshall. Genast satte frivilligorganisationer igång och organiserade mat, kläder osv. På båten fanns fler passagerare varav fem med detsamma flögs till Karpathos och resterande, åtta st, saknas. Tre personer av de 32 har gripits som ansvariga för transporten.

Sommartid är brandtid vid Medelhavet och så ock i Grekland. Problemet är dels värmen som hjälper elden, dels att det är torrt så spridning går blixtsnabbt eftersom det finns gott om material som branden får fäste i. Idag uppgav premiärministern att 50 bränder varit igång i landet under de senaste 24 timmarna.
Vi fick vår del av eländet i torsdags-fredags. Kl 18:30 upptäcker en passerande att det brinner nära vägen mellan Meseleri och Prina, han larmar. Alla tillgängliga brandbilar i Lasithi län plus brandbilar från Iraklio kom till platsen (totalt cirka 15 bilar) och frivilliga krafter anslöt. Helikopter kom, men kunde inte jobba så länge pga mörkret. Den återvände tidigt fredag morgon. Under fredag förmiddag fick man elden under kontroll. Brandvakter stannade kvar eftersom vi ovanpå allt annat elände dessutom hade mycket hård vind. Alltså kunde minsta gnista starta en ny storbrand. Jag körde förbi i söndags, då fanns fortfarande två brandbilar på plats med utdragna slangar (full beredskap) och en brandkårsjeep var också på plats.
Brandorsak är okänd, men misstanke finns om cigarrettfimp utkastad från bil.
(klicka på foton för större storlek)

Utsikt från min balkong 20:30 respektive 21:30:

Foto från pågående brand (foto jag lånat från facebook) och ungefär samma sluttning på söndagen:

Förstörelsen i bild där vänstra fotot visar en klar gräns mellan brand och räddat område. Jag antar att helikoptern hjälpte till med att begränsa elden genom att slå en ring av havsvatten runt om den.

Man lyckades hålla elden borta från byarna runt omkring och de som hade en fasansfull natt var invånarna i lilla Prina. De hade branden strax utanför sin tröskel, man kan säga att de satt på första parkett. De blåste snett från byn mot havet så om vinden vänt hade vi inte längre haft fina Prina.
Perspektivet blir något fel i läge ”panorama” – branden och byn är närmare varandra än vad det ser ut på fotot nedan.

Vid bränder tänker man först på människor, hus och andra ägodelar. Vi ska inte glömma den stora skadan på flora och fauna samt något många inte tänker på: olivlundar. Det tar fem år innan ett olivträd bär frukt och några år till innan det levererar optimalt. Det är stora värden som förstörs i en brand och det kan ta lång tid att återställa.
Jag (och en del av mina vandringskunder) har vandrat mellan Meseleri och Prina. Den sträckan är nu till en tredjedel borta. Det är ingen katastrof för mig givetvis, men det var en underlig känsla i söndags att stå där och titta på det svarta berget, se för min inre blick hur jag vandrade där och nu är det bara borta. På bara en natt.

Källor: creta24.gr, ekathimerini.com, radiolasithi.gr, neakriti.gr

Nu har vi en ny värmebölja på väg, men för oss så här mitt i heta högsommaren gör det inte så stor skillnad här nere på Kreta. Vi pustar och stönar oss genom juli och augusti i alla fall.

Ha ne bra vecka! Var rädd om dig och andra!

PS, Fler foton på min flickr-sida!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

8 tankar på “Nyhetsbulletin

  1. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

  2. Pingback: Nyhetsbulletin – del 1 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s