Nyhetsbulletin

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Det som händer överallt i världen som mord, misshandel, drogbeslag, inbrott, trafikolyckor med mera tas inte upp såvida de inte på något sätt utmärker sig. Förra nyhetsbulletinen hittar du här, men jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.

Värmeböljan har lämnat oss och vi har ”normalt” juliväder. I värmeböljans spår har det här i Ierapetra varit blåsigt några dagar – så skönt! Här i gamla sta’n har det varit ”AC-musik” både dag och natt under värmeböljan. Så’nt kan givetvis leda till problem på elnätet, men borta på Mesara fick de elavbrott av en annan anledning: fukt! Vi hade två-tre dagar med hög luftfuktighet uppblandad med Sahara-damm – inte hälsosamt för någon!
Chania vann temperaturligan en av dagarna med högsta notering i hela landet: 44,3!

Virusläget
Just nu har vi en ny situation för oss här på Kreta. Vi har aggressiv spridning av delta-mutationen och har för första gången under hela pandemin gått över 200 fall/dag! Det är så oroväckande att Kreta är ett av de tre områden som sysselsätter expertgruppen och regeringen. De andra två är Attika och öarna i östra Egeiska havet. Man funderar på ytterligare åtgärder och kommer att meddela beslut i nästa vecka, troligen måndag. Hur man ska nå ut med information till alla förstår inte jag. Turister rör sig på ön och de kan anse att de tagit semester från pandemin också så de håller sig inte uppdaterade. Regeringen vill inte störa turismen, men jag anser att det är helt fel sätt att tänka. Det kan straffa Grekland betydligt värre på lång sikt om man inte visar ansvar och tar tag i situationen.

Här på Kreta är de två orosområdena Rethymno län och Iraklio län (främst stadskommunerna). Utöver den explosion som framför allt skett i Rethymno så har läger för barn i Chania drabbats vilket fick avbrytas. Många barn och deras familjer testade positivt. Ett problem är att lägerdeltagare kom från ett större område och har alltså tagit smitta med sig hem. I Sitia hölls ett party för en vecka se’n med resultat 18 positiva i åldern 20-30. Sitia arbetar nu hårt med tester mm för att slippa kommunal lockdown.
Graferna, som jag lånat från ”Coronavirus news crete” på facebook, talar för sig själv:(observera att de senaste två dagarna inte är med)

För landet i stort såg vi en stadig minskning men för drygt en vecka sedan vände det upp igen snabbt. Igår gick antal smittade fall över 2 000. Medianåldern på de smittade är 23 år (har sjunkit med 10 år på bara två veckor!).
De unga är mumma för delta eftersom många är ovaccinerade. Men innan du ropar att du är säker för du är vaccinerad så tänk efter. Vi som är vaccinerade kan fortfarande smittas och smitta. Så även om de flesta delta-fall är unga personer måste vi alla fortsätta vara försiktiga och följa alla åtgärder och uppmaningar.

ECDC ger områden och länder olika färger beroende på bedömning av smittläget (plus att de har en massa andra kartor). Kreta ändrades i torsdags från grönt till gult.

Vaccineringsläget
Vaccineringar t o m 9 juli enligt emvolio.gov.gr och folkhalsomyndigheten.se:
SE / GR
Totalt 9 086 607 / 9 226 164
Färdigvacc 3 562 731 / 4 251 787
(obs! siffran för GR kan vara högre – det är nämligen oklart om de som fått Johnson redovisas i ”fått minst 1 dos” eller ”fullständiga vaccinationer”. De får ju bara en dos och är då färdigvaccinerade, dvs bör ligga i ” fullständiga vaccinationer ”.)

Regeringen försöker nu på olika sätt öka vaccinationstakten. De som är 18-25 år kan få 150 euro när de fått sin första dos. I höst kan en del åtgärder införas som innebär att inomhusaktiviteter (t ex serveringar, badhus, sportaktiviteter, biografer) endast är öppna för de som kan visa vaccinationsintyg. Restaurangföreningar har skrivit och protesterat, minst en taverna här i Ierapetra var snabb att gå ut med att ”vi kommer aldrig att göra skillnad på våra gäster”. Med tanke på att detta redan är en realitet på en del platser, bl a i Tyskland, och troligen ett desperat försök att få fler att vaccinera sig bör man kanske ta och lugna ner sig lite. Avviserade eventuella åtgärder betyder inte att de kommer att träda ikraft. Personligen är jag mest förvånad över att föräldrar inte ser till så att de unga vaccinerar sig. För de drar ju hem smitta, även till gamla släktingar.
Mobila enheter ska ge sig ut i byarna för att se till så att alla oavsett åldersgrupp blir vaccinerade. En del äldre har t ex haft svårt för att ta sig till vaccinationscentra.
Man har också börjat skissa på vilka yrkesgrupper där det ska bli obligatoriskt att vaccinera sig.
Det har också beslutats att lantarbetare ska få tillfälligt AMKA (sjukförsäkringsnummer) så de kan vaccinera sig. Många i den här gruppen är inte registrerade utan lever och jobbar ”under radarn”.
Några präster i den kretensiska ortodoxa kyrkan har varnat sina församlingsbor att om de vaccinerar sig så kan de inte få ta del av nattvarden. Kyrkan gick genast ut med en dementi och underströk att man under hela pandemin agerat enligt myndigheternas riktlinjer (t ex stängde den kretensiska ortodoxa kyrkan sina kyrkor innan den grekisk-ortodoxa kyrkan gjorde det). Biskopen i Ierapetra-Sitia gick igår i neakriti.gr ut med ett brev till präster och församlingsbor, ett brev som är både skarpt och fint.

Vid en genomgång av det senaste kvartalet fann man att upp emot 99 % av de som intensivvårdades och/eller avled var ovaccinerade. Och de var 60 år eller äldre så även denna gruppen bör se till att vaccinera sig!

Regeringen har som mål att ”efter sommaren” (september-oktober) nå 70-75 % vaccinationsgrad. Lasithi län, där jag bor, har meddelat att man kommer att nå 70 % i slutet av augusti och för tillfället ligger vi högst av länen på Kreta. På denna karta kan du se Greklands egen indelning. Klicka på region för att se antal fall och vaccinationsläget.

Andra nyheter
Kabelanslutningen mellan Peloponnesos och Kreta togs i bruk den 3 juli och ska svara för en tredjedel av vår el. Som ska bli billigare vilket återstår att se!
Det är den största växelströmskabelanslutningen i världen, med en total längd på 174 km (mark- och undervattenssektioner), spänning på 150 kV och en bärkapacitet på upp till 300 MW. Det är det första steget för integrationen av ön i det nationella energisystemet som kommer att slutföras med sammankopplingen av Kreta-Attika 2023, fortsatte premiärministern.

Musikfestival Kirvia är igång här i Ierapetra, 8 juli – 27 augusti. Den åttonde Internationella dokumentärfestivalen hålls 7-21 augusti. Och det är gastronomisk festival och en annan musikfestival över en helg… På flera platser i många länder är sommaren festivaltid – fråga där du befinner dig! Kanske det är inställt pga pandemin, men du kan ha tur. Deltar du så var försiktig.

En fransyska hittades 30 juni död i en ravin på västra Kreta. Jag blir så arg och upprörd att jag väljer att inte kommentera mer än så himla onödigt, sorgligt för anhöriga och en eloge för räddningsmanskapet som satte sin säkerhet på spel.

F d hälsoministern (dvs i förra regeringen) fick sitt facebook-konto blockerat av facebook. Givetvis for han ut i pressen och anklagade anhängare till Ny Demokrati, men det var ett valhänt försök att dra uppmärksamheten bort från att det berodde på en del antivaccinationsinlägg han gjort. Finns kanske en anledning till att han är (och bör förbli) f d…

Se upp i trafiken! Pga pandemin har många inte servat och reparerat sina bilar som de brukar vilket kan bero på brist på pengar, få verkstäder öppna osv.

Tomatproblematiken, som jag skrev om i förra Nyhetsbulletin, har nu nått EU-kommissionen pga att det flödar in tomater från Marocko! Den europeiska tomatmarknaden är skakig. Det finns ett avtal mellan EU och Marocko vilket bör ses över, bl a behöver justeringar göras i och med Brexit.

Brandrisken på Kreta (och övriga Grekland, antar jag) är mycket stor. Värmen och vinden bidrar. En stor brand rasade för några dagar sedan vid Preveli så stranden är avstängd tills vidare. Var försiktig med cigaretter o likn!

Alexis Tsipras, förre premiärministern, ska besöka Iraklio län och Lasithi län. Han ska hålla tal 16 juli i Iraklio, mer har inte offentliggjorts.

Grekland stödjer Norra Makedoniens ansökan om att få bli medlem i EU – äntligen! Landet har tidigare spärrats av Grekland. Premiärminister Mitsotakis underströk dock vid ett möte med premiärminister Zoran Zaev att stödet förutsätter att landet följer Prespes-avtalet. Kan man vrida om kniven lite till så varför inte…man kunde ju bara tyst och stilla utgå ifrån att avtalet följs av båda parter.

Källor: neakriti.gr, radiolasithi.gr, hxonews.gr, ekathimerini.com, newsbomb.gr

Fundering
Och nu börjar inflation visa sina nuna lite överallt i världen. Jag tror att vi inte kan föreställa oss den baksmälla ekonomiskt som väntar oss alla efter pandemin.
En sak som jag inte förstår: under lockdown och olika åtgärder kom larmrapporter från olika länder om konkurser, arbetslöshet osv. Nu kommer rapporter om att i England har man svårt att hitta arbetskraft, från Sverige att restaurangbranschen står utan personal och här upplever man också svårigheter att få personal, främst unga som borde vara intresserade av att komma ut på arbetsmarknaden och att tjäna pengar. Hur kan det bli så konstigt? Om så många miste sina jobb borde ju arbetsgivare nu kunna välja och vraka! Det är nå’t som inte går ihop…

Min lilla värld
Utvecklingen för delta är oroväckande. Det kommer rapporter från land efter land. Delta har t o m hittat in i Athos-republiken! Sverige och Danmark nämns som två drabbade med problem. Min Sverige-resa i augusti hänger på en skör tråd. De närmaste två veckorna får bli avgörande om jag bokar flygbiljetter eller inte. Och om jag kan begripa transitreglerna mellan Danmark och Sverige. Min danska är i stort sett noll och deras två sidor på nätet väldigt röriga. Men det ger sig nog!

Ha en skön och fridfull helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

10 tankar på “Nyhetsbulletin

 1. Lena i Wales

  Här i Marbella har vi också normal julivärme.
  I Spanien ökar smittan, tyvärr.
  Kyrkans makt verkar vara stor hos er, precis som här. Gillar inte detta.
  Hemskt med dessa bränder. Händer också ofta här.
  Bristen på arbetskraft i UK är främst inom hotell- och restaurang och frukt- och grönsaksodlingar. P g a Brexit är det många som inte längre kommer dit för att arbeta och britterna själva vill inte göra detta lågavlönade jobb. Låter hemskt, men jag har bott där tillräckligt länge för att känna till läget ganska väl. Bidrag eller arbeta för lägsta lön? Tyvärr väljer många det första alternativet. Det finns en svårförklarlig mentalitet som tar tid att upptäcka. Kanske kvar från tiden som kolonialmakt där man bara tog för sig. Detta gäller naturligtvis inte alla, men tillräckligt många för att de ska märkas.
  Skön söndag!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det verkar som om smittan ökar världen över. Läste att Nederländerna hade 7 000 nya fall på en dag! Tokigt!
   Bränderna är hemska eftersom de förstör så stora värden. En nerbrunnen olivlund – ja, det tar ju lite tid att få igång den igen. Och stark vind gör ju att faran ökar för bebyggelse. Kusligt!
   Imperiet lever än…eller? 😉
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 2. Thalassa

  Gillar, som alltid, dina inlägg med såväl fakta som egna funderingar. De senare delar jag ofta. Förstår inte heller problemet med arbetskraften. Hotell- och restaurangpersonal har sugits upp av andra branscher, sägs det. Men det vi hörde var ju att många kastade sig in i nya ”pandemijobb”, att packa nätbeställningar, köra ut dessa, vara extrahjälp i vården. Jobb som väl successivt avvecklas?
  Ja, inte hade vi väl trott att även denna hösts kretavistelse skulle vara i farozonen, men nu ”vet’e sjutton”. Inte har vi bokat biljetter ännu i alla fall.
  Ha det så bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vi är kanske inne i en ”överlappning”, dvs det öppnas upp samtidigt som de nyare fenomenen inte stängs ner?
   Det där delta kan ställa till det om det får fortsätta sprida sig. Jag bävar för ny lockdown i höst….vill inte, vill inte….
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 3. Inger Hansson

  Det har blivit ett problem för södra Sverige att ”vår” flygplats ligger i utlandet. Att behöva hålla reda på även de danska regler som gäller för ögonblicket utöver de två länder man vill resa emellan gör inte precis resandet enklare. Något som inte brukade vara något som helst problem tidigare med den fria rörligheten inom EU. Vad gäller smittläget i södra Sverige är det just nu betydligt bättre än på Kreta. Köpenhamn är det nog inte riktigt lika bra med just nu. Jag räknar dock med att deltavarianten når även oss med full kraft några veckor efter att skolorna dragit igång i slutet av sommaren.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Fri rörlighet får ju stryka på foten under rådande omständigheter, det är trist men inte konstigt tycker jag. Det som gör det krångligt är att det finns dels regler för inresa till Danmark, dels transitregler. De danska websidorna är röriga och min danska mycket knapp… Har fått bra kontakt med Kastrup så det ska nog lösa sig med infon. Jag känner mer oro över att gränsen stängs igen pga deltas framfart.

   Gillad av 1 person

   Svara
 4. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s