Nyhetsbulletin

Det här blir nå’n sorts korta notiser. Jag har inte så mycket tid eftersom jag ska iväg på en miniminisemester (en natt) imorgon bitti. Miljöombyte står högt på listan efter den långa lockdown, men mer om det senare i veckan.

Vi börjar med pandemin!
Vaccinationsläget GR / SE
Totalt antal vaccinationer 6 901 533 / 6 151 465
Färdigvaccinerade 2 755 333 / 2 066 677
(siffrorna hämtade från emvolio.gov.gr och folkhalsomyndigheten.se. De grekiska siffrorna är t o m 13 juni, de svenska t o m 11 juni. Oklart om de som fått Johnson, dvs 1 dos, räknas i svenska gruppen gruppen för ”fått en dos” eller ”fått två doser” samt om de räknas i den grekiska gruppen ”fullständiga vaccineringar”)
Antalet fall minskar här i Grekland, likaså inlagda på sjukhus, intuberade och avlidna. Det betyder dock inte att pandemin är över eller att man är ”säker” som många turister uttrycker det. En nyligen gjord undersökning visade dels att grekernas inställning till att vaccinera sig blivit mer positiv, dels att de ser vaccinet som det som ger framtidshopp: ”vi har det värsta bakom oss”.
Antal fall sedan pandemin började GR / SE
414 933 / 1 083 456
Avlidna 12 419 / 14 574
(hämtat från John Hopkins University)
Anledningarna till den höga antalet avlidna i Grekland får vi nog veta i framtida utvärderingar, men två orsaker kan finnas (egna funderingar): Grekland har en av de största andelarna av äldre befolkning i EU samt att många greker av olika orsaker är i sämre kondition än svenskar.

Vidare om vaccinering:
Den första gruppen där vaccinering är obligatorisk är brandmän.
Diskussioner förs om nästa grupp ska vara vårdpersonal.
Åtgärder till hösten kommer inte att gälla alla utan riktas till de som är ovaccinerade. Vidare tas obligatorisk självtest bort 1 juli för de som slutfört sin vaccinering. (enligt A Skertsor, samordningsminister)
Vidare diskuteras just nu rättsläget för att avstänga eller avskeda anställda som valt att inte vaccinera sig. En professor i konstitutionell rätt menar att det vore lagligt eftersom konstitutionen anger att alla åtgärder som anses nödvändiga för att skydda folkhälsan är lagliga. Motståndssidan menar att arbetsgivare bör kunna skilja vaccinerade och ovaccinerade åt. Vaccination kan, lagligt, krävas som ett anställningsvillkor.

Turismen
En hotellägare till en anläggning utanför Ierapetra uppskattade 7 juni att 15 % av hotellen på Kreta öppnat. Det finns hopp i branschen om en ökning så att man 20 juli ska kunna ligga på relativt bra nivå. Det är ju stora turistgrupper som fortfarande inte kan resa vilket givetvis märks tydligt.
En turist ligger intuberad på sjukhus i Thessaloniki. Han hade rest in i landet med negativt pcr-test.
TÄNK PÅ att testet mäter vid en specifik tidpunkt! Du kan bli smittad på väg ut från testplatsen – det krävs bara att du möter en (1) smittad person. Här i Ierapetra ser vi alltför många turister som struntar i reglerna, framför allt de om munskydd. Om du inte tycker om reglerna i ett land så föreslår jag att du reser någon annanstans eller stannar hemma. Var försiktig för både din egen och alla andras skull!!! Det är inte över än!

Ierapetra är utan blåflaggade stränder i år. Det betyder inte att vi har smutsiga stränder och otjänligt vatten utan att kommunen inte ansökt. Det är nämligen inte så att några typer reser runt och provar alla stränder utan kommuner ansöker, så kontrolleras det om krav uppfylls och om de gör det får man certifiering. Som mest har Ierapetra haft 14 blåflaggade stränder.

En hyrbil på väg upp till Thripti började brinna! Passagerarna lyckades stanna, ta sig ur bilen och larma. Brandkår och polis var snabbt på plats så elden spred sig inte. (foto: radiolasithi.gr)

Ekonomiskt stöd
Hittills har sju stödprogram satts i sjön och de består av en blandning av bidrag och kortfristiga lån. Nu ligger en skrivelse hos ansvarig minister som begär regionalt stöd till specifika sektorer inom detaljhandel, som t ex skor, kläder, små säsongsföretag, vilka drabbats hårdast av lockdown.
Några dagar senare kom nyheten att EU-kommissionen beviljat 800 miljoner euro till Grekland som stöd till turistföretag.

Blandat
Diskussionerna kring nya djurskyddslagen ledde för ett par veckor sedan till att veterinärerna stängde sina mottagningar en dag i protest mot vissa delar.

Temperaturen i maj var över det normala i hela landet för maj månad. För Kreta var det den varmaste maj sedan 2010 (jo tack, det kändes!).

En förskräcklig mordhistoria rullas upp på Zakynthos. Det är dags att fastställa straffen för 10 delaktiga i mordförsök på en affärsman och mordet på hans hustru i juni 2020. Affärsmannen mördades för övrigt för en månad sedan. En av de anklagade sa vid rättegången att ”allt är gjort”. Bland de delaktiga finns en polis och en skeppsägares livvakt!

Två utländska arbetare klämdes i slutet av maj fast under en vältande traktor. De fördes till sjukhus och den ene klarade sig medan den andre (19 år) avled.

Tomatodlarna fortsätter att kasta tomater eftersom det pris de får är under produktionskostnaden. Så i sommar när turisterna njuter av ”de underbara kretensiska tomaterna” så kan de vara från Polen eller någon av de mindre länderna på Balkan. Enligt tomatodlarna på Kreta är de importerade tomaterna av mycket lägre kvalité och ingen vet hur mycket bekämpningsmedel som är kvar i dem.

National Road – nya, flashiga planer har presenterats! Breddning, tunnlar, flerplanskorsningar, broar. Sträcka? Chania – Agios Nikolaos givetvis! Att få en stor väg som binder samman nordkusten, dvs Chania – Sitia, var meningen. Från början, för sisådär drygt 30 år sedan. Men se, nu finns det inte pengar till det!

Sist men absolut icke minst
Kan och ska en sexåring fundera på självmord istället för vilka lekar som står på dagens program? Läs mer här (kort artikel på engelska).

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Källor: ekathimerini.com, neakriti.gr, radiolasithi.gr, hxonews.gr

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

6 tankar på “Nyhetsbulletin

 1. Lena i Wales

  Här i UK har man också allvarligt debatterat om att alla inom vården måste vacciner sig för att behålla jobbet.
  Bra om turismen kommer igång för landets ekonomi, men som du säjer det är inte över än och man bör fortfarande iakttaga försiktighet.
  Utan stöd är det säkert inte lätt för många att överleva denna pandemin, så många som haft det besvärligt, både med ekonomi och med hälsa.
  Så hemskt med dessa tomater. Har alltid haft svårt för att slänga mat.
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vården, brandmän osv tycker jag det borde vara obligatoriskt. Däremot så är frågan om avskedande knepigare. Kan personalen skiljas åt? Innebär det stora merkostnader för arbetsgivaren?
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 2. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s