I huvet på en överhettad tant

Värmeböljan mår bra, den håller hög och stadig kvalité med höga temperaturer. Det är väl ungefär tvärtom med oss människor. Jag har inte bloggat på en vecka och frågan är om jag bör göra det idag. Strunt samma. Det här blir en inblick i en söndertrasad, trött och förvirrad hjärna som snart inte klarar av mer hetta.

Idag masade jag mig till frissan. En kille kom in med kaffe till oss och sa: ”Det är som en drakes andedräkt där ute!”. Lite senare, ungefär mitt på da’n, ryckte frissan till (utan att klippa fel i mitt hår) när en kvinna passerade utanför med ett litet barn. Min frissa var ganska upprörd över att någon över huvud taget kunde tänka sig att gå ut med ett barn i hettan.
Så släntrade jag till apoteket där innehavaren undrade varför jag var kvar: ”Har inte du rest hem?”. Jag orkade inte skämtförklara att jag redan är hemma utan bara stönade fram att jag åker nästa torsdag.
Panda tog mig upp till killarna på verksta’n som kollade olja, vatten, ringtryck mm och gav Panda en tvätt. Jag undrade hur de har det i värmen och han svarade att ”vi gör bara det absolut nödvändigaste!”.
På hemvägen stannade vi vid supermarket som brann förra fredagen, men nu var öppet. Där lyckades min dimmiga hjärna be om fel antal salamiskivor och killen i delikatessen såg närmast chockad ut när jag bad om en skiva ost istället för en bit….
Hemma igen och jag var helt slut! Man ska då betänka att jag egentligen inte gjort något mer än att ta mig mellan olika punkter – det var andra stackare som gjorde jobben!

Nu börjar tankarna poppa omkring! Trist med OS på TV, men jag har sett en del på engelsk TV. Såg du Tamberi? Det var bara tvunget att skratta och glädjas med killen. Vilken lycka han gav uttryck för!! Och se’n var han bara tvungen att springa bort och glädjekasta sig över italienaren som vann 100 m. De scenerna är värda att se om och om igen, t ex när man känner sig lite nere.

På tal om OS som ju går i Japan – vet du att det finns aircon-jackor? Jo minsann, japanerna har konstruerat dem. Det finns också en liten enhet som man kan flytta runt, t ex ha under skjortan, klänningen. Tänk att ha en så’n! Får nog bli en investering nästa år.

Jag skulle kunna tänka mig att ha en liten aircon-enhet i solstolen under dessa värmeböljande dagar. Då och då ser vi fartyg en bit ut och nyfiken som jag är vill jag veta vad det är för nå’t. Eller nå’n. Då googlar man på vesselfinder! Det här fartyget har legat och drivit några dagar utanför min badvik. Det visade sig att det är ett boskapsfartyg (Livestock carrrier). Om jag hade varit PK hade jag väl genast börjat fundera över djurmisshandel och köttberg, men nu är jag ju inte PK. Jag funderade en stund över om djuren är levande och om djur kan bli sjösjuka!? Och se’n funderade jag över om djuren fraktas levande – vilka djur handlas det med världen över? jag menar, svenska mjölkkor till Egypten (där fartyget bland annat varit) eller grekiska getter till Indien? Det verkar liksom…inte troligt.

En dag fick jag ett tips om bloggämne: kavlaner. Jag gick in på deras facebook-sida och websidan. Ja…vad kan man säga om det? Blogga om det kan jag inte för det skulle inte vara hälsosamt för min redan överhettade kropp och knopp. Jag kan bara säga att jag börjar luta åt att alla som vänder forskning och vetenskap ryggen ska uteslutas från sjukvården eftersom man ändå bara spottar på den och dess personal. Och att det är propaganda och missinformation av makt, media och några typer. Att det inte är så ”farligt” som makt och media framställer viruset. Kan man vara grymmare och elakare mot drabbade och deras anhöriga? Jag blir helt mållös av hur egocentrerade människor kan vara. Det är JAG, JAG och JAG. Att leva i ett samhälle innebär väl fortfarande att man lever tillsammans med andra människor i en form av kollektiv där man har rättigheter och skyldigheter i förhållande till andra (annars fungerar det dåligt) eller har jag missat något?

På tal om att blogga (du märker att här far vi från det ena till det tredje!) så blir det troligen några blogginlägg ganska tätt från mig fram till dess att jag reser. Under besöket i Sverige kopplar jag i stort sett helt ner digitalt.

Resa, ja. På söndag smäller det för då måste jag bestämma mig. Ska hotellrum, hyrbil och flyg avbokas eller reser jag den 12 augusti!? Som det ser ut just nu så reser jag, men mycket kan hända i veckan. Jag måste hålla koll på Sverige, transit Danmark och Grekland (våga inte stänga förrän jag är hemma igen!) – smitta, inreseregler sov. Om det bara inte var så förbannat hett…. Ovanpå det är det ett pussel att försöka träffa så många som möjligt, tiden räcker aldrig till.
Jag har länge varit förvånad över, och ännu mer nu när jag måste hålla koll, de som litar mer på att fråga om inreseregler på sociala media än att ta reda på via officiella sidor vad som gäller. Svaren är ju dessutom ibland komiska men ack så felaktiga som t ex de som berättar hur det var för en månad sedan eller de som menar att det är inte så viktigt med dokument osv för deras blev minsann inte kontrollerade.

Premiärminister Mitsotakis har varit hemma på Kreta (han är ju härifrån). Jag vet inte riktigt vad syftet var, men han passade på att besöka några platser och argumentera för vaccinering. Jag vet inte om det var under besöket eller i nå’t annat sammanhang som han höll ett tal om National Road här på Kreta (den ska förbinda Sitia – Chania). Han berättade bl a att han diskuterat projektet många gånger med sin far, Konstantinos Mitsotakis. För fadern var det ett betydelsefullt projekt för Kretas utveckling och han påverkade det och satte sin prägel på det ”när förutsättningarna tillät”. Jag antar att ”förutsättningarna” var när han var premiärminister 1990-1993. Men snälla nå’n, det är en hel del år sedan. Och den är fortfarande inte färdiganlagd. Och nu finns inga pengar mer än till breddning mellan Chania-Iraklio. Varför inte stänga ner östra Kreta med en gång, kan man tänka i sina mörka stunder.

På tal om hetta (nästan det enda min hjärna är sysselsatt med…) har jag som en liten tröst att jag slipper jobba vilket du förstod ovan. Jag läste en artikel idag om vakterna vid parlamentet i Aten och plötsligen var jag tacksam över att bara vara en liten svettig tant på en av de vackraste platserna på jorden.
Vänster foto under normala förhållanden (från nätet) och till höger (foto från vima.gr) svettfläckar när man tjänstgör i 48,9. Grader, alltså. Bara 40,4 i skuggan.

Jag tog en paus och gick ut på balkongen. Där blåser det rejält – varm vind. Vattnade mina blommor med det varma vattnet i vattenslangen. Blommorna kämpar allt vad de kan i hettan, men det blir nog till att köpa nya. Och varmt vatten i vattenslangen – jag har också varmt vatten i kranarna inomhus! Hepp!

Planer de närmaste dagarna…nja, det blir nog strand imorgon och biltur på torsdag, men vart den ska gå är ännu så länge öppet. Tar nog hela da’n imorgon att få hjärnan att plocka fram en plan…

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!
PS. Och ja, rubriken på blogginlägget är en travesti på Hasse&Tages ”I huvet på en gammal gubbe”.

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

8 tankar på “I huvet på en överhettad tant

 1. Thalassa

  Trots värmeböljan skriver den överhettade tanten trevliga (och rätt vettiga 😃) inlägg! Håller med dig om frågorna på diverse sidor på FB – många är helt obegripliga. ”Hur tror ni det ser ut i september…?”. Jag håller tummarna hårt för att du ska kunna komma till Sverige – och tillbaka hem till Kreta.
  Jadå, jag såg Tamburi och idag Duplantis. Yessss – det var kul!
  Håll ut i hettan och välkommen till Sverige!

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Och hon som slog världsrekord i tresteg – oj, så glad hon blev!
   Jag biter ihop till fredag, se’n ska värmeböljan tackla av. Fast vi har ju högsommar så mycket svalka blir det inte…
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 2. Evy Knoph

  Härligt inlägg ändå :-). Kan relatera, efter mina 2 juli-resor till Palma o Split, o till viss del hemma i Sverige oxå. I Split konstaterade jag att jag nog inte är skapt för 35 C.. Skönt komma hem till ca 20..
  Klart du kommer iväg! Fattar inte heller varför man frågor om inreseregler på FB, bara att gå in på UD resklar e.d o leta fram respektive land..
  Ha en fortsatt härlig sommar!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det är visserligen skillnad på värme och värme, men över 30 är inget vidare. Och ligger vi här i Ierapetra på 38-40….lyckligtvis inte så hög luftfuktighet, i alla fall inte dagtid.
   Tack detsamma!

   Gilla

   Svara
 3. stadsmadam

  Herregud vad varmt det är på dina breddgrader! Det hade jag haft svårt att uthärda, men har man inget val så måste man reda ut det. Så såsig i hjärnan verkar du inte vara och jag applåderar varmt det du skriver om vaccination och diverse konspirationsteorier 👍.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s