I dessa tider…

…med värmebölja, bränder över hela Grekland (och i fler länder), Sahara-damm i luften och ökning av antal smittade av viruset tänker jag blogga om något helt annat som pågår och återkommer varje år: Marias insomnande och himmelsfärd.

Idag är det Kristi Förklaringsdag i denna del av världen (i Sverige sjunde dagen efter Trefaldighet). Det är alltså denna dag han blir förklarad som Guds son och Messias av profeterna Mose och Elias. Vad passar då bättre än att blogga om hans moder!

Jungfru Maria har en mycket stor roll både i den katolska och den ortodoxa världen medan protestantismen anser att de visar henne för stor vördnad, nästan som avgudadyrkan. På hebreiska heter hon Miriam och i Koranen Maryam där hon är ensamstående och lever avskilt samt hennes son, Isa, är profet (och alltså inte Messias).

Hon är det främsta helgonet med många namn som t ex på italienska Madonna och på grekiska Theotokos (gudföderska), Panagia (Heliga Guds moder), Faneromenis. Hennes ställning är central och stark i de apokryfiska skrifterna vilka inte kvalade in i Bibeln, men används inom katolicismen och ortodoxin. Där nämns också hennes föräldrar, Joakim och Anna, samt berättas om hennes liv. Flera högtider inom katolska kyrkan och dito ortodoxa tillägnas Maria. Bland annat överlämnade hennes föräldrar henne till templet när hon var tre år – ännu en högtid, Marias Tempelgång, som finns under kyrkoåret.

Den 15 augusti firas hennes insomnande och himmelsfärd. Inom den katolska kyrkan sägs det att hon dör, men inom ortodoxin dör man inte utan man somnar in. Att hon blir upptagen i himlen understryker ytterligare hennes betydelse. Viktigt att komma ihåg att man inte tillber helgon i sig utan att de är förmedlare, budbärare, mellan människan och Gud. Ikonen är bara ett hjälpmedel för koncentration, riktning, och är därför ingen avgudabild. Som det så fint beskrivs på hemsidan för Heliga Philothei Ortodoxa Klostret i Sverige:
”Ikonen är som en stege som leder oss till Himmelen, men som också tar ner Himmelen till jorden.​”

Marias insomnande och himmelsfärd är ortodoxa kyrkans näst största högtid (störst är påsken) och kallas ”den andra påsken” och ”sommarens påsk”. På kvällen den 14 augusti eller tidig morgon den 15 augusti vallfärdar människor till kloster och kyrkor som helgar Maria. Detta är ett firande som inte märks mycket ute i samhället.
Man lär sig alltid nå’t nytt! I år stötte jag för första gången på ”15-dagars besök”. Det handlar om människor och pilgrimer som beger sig till kloster den 1 augusti och bor där till 15 augusti. De deltar i klostrets dagliga arbete, mässor och böner samt respekterar fastan. Det har kommit en film från klostret Faneromenis (ligger i närheten av Pacheia Ammos, östra Kreta) som berättar om ”besöket” och firandet. Den är textad på engelska och varar bara en kvart.
En del av mina vandringskunder kommer att känna igen sig!

Om du vill veta mer om Mariafester, hennes ställning, Mariologi osv så börja med dessa länkar. Söker du sedan på engelska dyker det upp fler sidor.
Jungfru Maria
Mariologi
Ortodoxa kyrkor
Hemsidan för Ortodoxa kyrkan i Sverige är under ombyggnad, men hemsidan för Ortodoxa kyrkan i Stockholm fungerar

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s