Boktips

Som du kanske vet slutade min eReader att fungera och medan jag väntade på att en ny skulle levereras fick jag förlita mig på andra bokkällor, dels plastkasse från ett hotell, dels lån av en vän. På sätt och vi spännande för jag kunde inte välja fritt och ibland är det bra att tvingas utanför det invanda. Du vet väl att du hittar alla boktips uppe i menyraden under Boktips (läs kommentarerna också)? Lämna gärna boktips i kommentar nere på denna sida!
Min hjärna är väldigt trött efter hemska värmeböljan, men jag ska skärpa mig och inte snurra alltför mycket. Nu kör vi!

Lättklätt i tryckkammaren (Karin Brunk Holmqvist)
Jag har tidigare tipsat om hennes böcker. Hon skriver själv i ett förord:
Som vanligt är det en lantlig idyll jag skriver om, där ett par udda figurer rör om i vardagslunken.
och
Ibland berättar läsare att de känner igen personerna i mina böcker. Då ler jag stolt och tror att det kan bero på att jag skriver om vanliga, enkla människor som är lätta att identifiera sig med.
Och precis så är det! Österleningar möter österlenbor – den där sprickan mellan infödda och inflyttade som nog finns lite varstans. Jag känner igen mitt Österlen och österleningarna i hennes böcker. De pensionerade grannarna finner varandra efter att det ena paret flyttat in, men vad har tysken och dansken för sig egentligen?
Om du inte läst någon av hennes böcker så börja med Rapsbaggarna!

Den franska fotografen (Natasha Lester)
En intressant och spännande historia: en ung australiensiska ska ta om hand en mängd fotografier och finner då sanningar om sin familj. Fotografierna är tagna av Jessica May som är krigskorrespondent i Frankrike under andra världskriget. Sist i boken redovisas olika källor som karaktärer och händelser i boken inspirerats av och ibland bygger på. Så grunden är lovande, men tyvärr förmår hon inte förvalta berättelsen. Det blir lite ”kioskroman” bitvis och alltför mycket feminism/könskrig (kvinnor är offer och karlar svin) för min smak.
Detta är hennes fjärde historiska roman, jag avstår de andra.

Central Park (Guillaume Musso)
”En tidig morgon i Central Park vaknar Alice och Gabriel på en bänk, fastlåsta i varandra med handbojor. De kan inte minnas att de någonsin har träffats. Och kvällen innan var Alice hemma i Paris med sina väninnor och Gabriel spelade piano på en jazzbar i Dublin. Hur hamnade de i den här situationen? ”. Vad sägs om det? Spännande och bra tempo. Och när man tror att det står klart vilka de är och varför de var fastlåsta i varandra så är det inte riktigt så utan….
Svår att lägga ifrån sig!

Och här lämnade eReader in så nu fick jag hoppa ner i platskassen!

Människohamn (John Ajvide Lindqvist)
Maja, sex år, ska gå och titta på en sak och är plötsligen försvunnen. Hennes pappa reser tillbaka till ön några år senare och det händer märkliga saker. Kanske Maja ändå finns någonstans. En bok som var så lovande och fängslande tills jag kom till slutet. Det var mystik, blandat med verkliga händelser så man kände sig lite utmanad. Så utmynnar det i flum och oförklarligheter som inte ger svar eller manar till fortsatta funderingar. Eller så var det bara jag som inte begrep.
Läs den – lita inte på mig!

Hot över Östersjön (Tom Clancy-bok av Mark Greaney)
Jag läser aldrig spionromaner och böcker om dubbelagenter eftersom det för mig är en så främmande värld och jag kan aldrig hålla reda på vilken sida de egentligen står. Så en bok om spänningar mellan USA och Ryssland med krig och elände? Nja…men jag greps med en gång av de händelser som utspelar sig på olika platser. De är skrämmande trovärdiga. Jag nästan streckläste för hur ska det här vävas ihop, vad ska hända? Så långt kan jag tänka mig att läsa fler Tom Clancy om jag bortser från den förenklade världsbilden av god guys (USA, givetvis) och bad guys (Ryssland så klart). Det finns en del passager med beskrivningar av vapen osv som jag bara skummade och den grundligt militära beskrivningen av kriget på slutet var lite svårsmält för en fredsälskande själ.
Clancy dog 2013, men hade sedan en tid skrivit böcker tillsammans med Greaney som fortsätter i Clancys anda.
Klart läsvärd!

Linda – som i Lindamordet (Leif GW Persson)
Jag läste de första böckerna av Persson, de som kom i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Jag tyckte de var väldigt bra så här hade jag hittat en skatt i kassen! Stor besvikelse! Boken är skriven av en bitter, elak Persson som gör allt för att få hela polisväsendet att framstå som idioter och poliserna som osympatiska individer. Här finns inga bottnar, inga mångfacetterade personligheter. Det är pinsamt och otroligt dåligt.
Hoppa över!

Nirvanaprojektet och Den felande länken (Stefan Tegenfalk)
Nirvanaprojektet låg i kassen, den är nr 2 i en trilogi. Nåja, man kan väl hoppa in. Den var så bra att jag, när nya eReader anlände, lånade nr 3: Den felande länken. Detta är en berättelse i flera nivåer. Olika brott och händelser blir uppklarade fast ändå inte. Det finns något bakom alltihop, det duger inte att gripa några busar. För över alltihop finns en hjärna, någon som drar i alla trådar men vem är han eller de? Vad är syftet? Och jakten på denna ”dirigent” går som ett tema igenom trilogin. Spännande med intressanta personligheter, bra språk och framför allt den intelligenta intrigväven.
Jag kommer att läsa fler böcker av Tegenfalk!

Så behövde jag en paus från kassen och lånade böcker på engelska av en vän.

I’ll walk alone (Mary Higgins Clark) och The loving husband (Christobel Kent)
Bra intriger, man kan nog kalla dem thriller fast inte gastkramande.
I I’ll walk alone har jag något svårt för huvudpersonen. Tycker hon är så där amerikanskt halvhysterisk den mesta tiden. Jag blev lite irriterad på henne. Berättelsen handlar om id-stöld vilket är fascinerande i sig.
The loving husband bjuder på den ena överraskningen efter den andra – speciellt slutet. Precis när jag hade klart för mig vilken jäkla typ den där maken var så satt jag med hakan nere vid knäna!
Jag tycker det är enklare att läsa engelska böcker än amerikanska, även språkligt vilket troligen påverkar mitt omdöme. Jag vet inte om dessa går att få tag på, men läs dem!

Så kom nya eReader!

Paris försvunna döttrar (Pam Jenoff)
Jag trodde att boken skulle handla om franska motståndsrörelsen under andra världskriget, men det var intressantare än så. Av en händelse får Grace 1946 syn på en resväska på Grand Central station i New York. Den innehåller bl a 12 fotografier på kvinnor. De leder Grace vidare och oss läsare in i ett brittiskt spionnätverk där kvinnor skickades över till Frankrike en tid före invasionen. Grace är lite småfånig och en alltför svag karaktär i sammanhanget. Jag blev mest fascinerad av de kvinnor som träder fram: Eleanor, Marie, Josie. Och tanken för en vidare till alla de andra. Så modiga, så mycket de offrade. Och så mycket som aldrig kommer upp i dagsljus…
Läs!

Transient desires (Donna Leon)
Min abstinens efter Brunetti och de andra var så stor att jag var tvungen att lösa in en del av ett presentkort. Och vilken tur jag hade – de hade precis fått in Leons senaste. Den har jag igång nu och njuter! Maten, miljön, karaktärerna (o, vad jag vill träffa Signorina Elettra!) och Leons underbara ironi över olika inslag i samhället. Så nu har jag inte tid med att skriva blogginlägg om boktips, nu måste jag läsa vidare!

Ha en skön söndagkväll! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

3 tankar på “Boktips

 1. Thalassa

  Åh, vad bra! Toppen med boktips, där de flesta är nya för mig. Ajvide Lindqvist går dock bort. Honom klarar jag inte! Clancy … hmm, kanske trots allt ska ge den en chans efter din recension. Annars läser ju inte jag heller spion/agentromaner av samma orsak som du.
  Pam Jenoff – läser just nu Cirkusflickan!

  Efter regn nästan hela dagen har vi nu en härligt solig och frisk eftermiddag. Välkommen till Sverige och pusta ut!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Regn – ljuvligt!
   Kom gärna tillbaka och skriv vad du tyckte om Cirkusflickan! jag har tittat på den och några av de andra böckerna Jenoff skrivit.

   Gilla

   Svara
 2. Pingback: Boktips med bästa boken 2021 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s