Tack och ajö…och på återseende!

Då har resan till Sverige påbörjats med att jag nu är i Iraklio, övernattar här och tar tidigt flyg imorgon bitti. När jag körde upp hit kände jag mig som en rymling. Det är väl sviter av lockdown, strikta regler och pandemi som visar sig. Känns lite som om jag är en svikare som sticker iväg mitt i smittökning, bränder, jordbävningsserie, högsommarhetta, problem med flyktinginströmningen, konflikten i östra Medelhavet olöst och striktare regler runt knuten.

Jag har alltså beslutat mig för att resa trots pandemin. Beslutet tog jag i lördags efter att ha studerat smittspridning den senaste tiden i Skåne och på Kreta, varit i kontakt med Danmark och Aegean airline. Känns inte helt bekvämt, men jag tror att det blir en fjärde våg i höst och att vi får lockdown i Grekland så det var lite ”nu eller aldrig”. Eller rättare sagt ”nu eller nästa år”. Ska bli så roligt att träffa familj och vänner, men alla hinns inte med som vanligt. Det är ett tag sedan jag var i Sverige, närmare bestämt runt nyår 2019/2020 då vi hade begravning efter mor.

Det märktes tidigare idag att jag inte är van vid att resa. Jag fick blackout när jag skulle packa! Svensk sommar är i och för sig inte det enklaste att packa för. I förra eller förrförra veckan haglade det i Trelleborg så…ja, kan man ta med sig hela garderoben? Så när jag renbäddat, diskat, tömt balkongen på lösa föremål (kan bli starka vindar mellan husen), utackorderat blommorna, kastat en del i frysen (i händelse av elavbrott) och varit ute med soporna så kom jag inte undan längre. Vojne, vojne! Och givetvis var både bagage och handbagage packat och klart på en halvtimme.

När jag kom till stranden igår var röklukt det första som mötte mig när jag steg ur bilen. Genast startade fjärilarna i magen och jag såg mig omkring åt alla håll. Ingen rök någonstans. Det visade sig att tavernan startade grillen! Under extra stor försiktighet givetvis. När jag lämnade för dagen berättade jag att jag skulle resa till Sverige och att där är ungefär 20 grader. ”Bring back some cold!” blev svaret. Alla har fått nog med värme för ett bra tag.

Det är allvarligt läge i hela Grekland, larm-sms har gått ut och man får inte vistas i skogspartier, naturreservat, Natura2000-områden osv. Givetvis får man inte elda och man ska vara mycket försiktig med bilparkering och annat som kan ge gnistor. Lägg därtill att vi har högsommar vilket betyder temperaturer en bra bit över 30 grader.
I söndags får tre personer den ljusa idéen att gå Richtis-ravinen. Står luften stilla i en ravin, blir där extra varmt? Ravinen är dessutom väldigt stenig och inte så enkel bitvis. Det är ju trots allt ute i naturen. En av dem skadade sin fot så illa att de fick ringa efter hjälp. Det tog en timme för ambulanspersonal och frivilliga att ta sig fram till personerna. Sedan tog det två och en halvtimme att bära ut personen på specialbår från ravinen. Hört uttrycket ”siste idioten är inte född”?
Ponera nu att det börjat brinna nå’nstans. Frivilliga och personal av olika slag är i beredskap mest hela tiden. Under rådande omständigheter ska de väl inte behöva ägna sig åt en så’n här sak? Jag blir både mållös och full av starka uttryck på samma gång.

Alla måste förstå allvaret! Som turist kan du kanske inte göra de utflykter du planerat. Glöm inte bort att de som är i ett eldhav eller lyckats ta sig därifrån i dessa dagar skulle ge vad som helst för att byta med dig.
På åtta (8) dagar hade Grekland 586 bränder. Människor mister sina hem, djur och natur skadas, försörjning går upp i rök (det tar 5 år för ett olivträd att börja bära frukt). Brandmän från ordinarie brandkåren, frivilligbrandkåren och från en rad länder kämpar och kämpar. Överallt i landet har det startats insamlingar av mat, kläder, pengar och annat till de som drabbats. Så snälla turist – njut av din semester, men gör det i ditt närområde. Var försiktig!

Rubriken på detta blogginlägg kanske verkar motsägelsefull. Under mitt besök i Skåne kopplar jag ur digitalt så något bloggande blir det inte. Jag är hemma igen den 25 augusti så därefter väcks bloggen igen.
Fast helt kopplar jag inte ur om jag ska vara riktigt ärlig. Mina grekiska vänner vill att jag lägger ut några foton på facebook under min vistelse. Sverige är nog mer charmigt och exotiskt för dem än vad Grekland är för svenskar.

Tidig middag ikväll, tidigt i säng i förhoppning om att få några timmars sömn!
Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

PS. Håll tummarna för att jag och min danskregistrerade hyrbil inte blir stenkastarnas nästa måltavla!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

4 tankar på “Tack och ajö…och på återseende!

  1. Pingback: Resan norrut – del 1 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s