Resan norrut – del 1

Då var det jag igen! Jag tycker inte det är så längesen jag skrev inlägget Tack och ajö…och på återseende. Och emellanåt känns det väldigt längesen. Det har varit härliga dagar i Skåne! Här kommer några tankar och tips. Jag fick möjlighet att vandra några dagar, men det kommer i nästa inlägg.

Resa är inte längre något jag tycker om. Alltså resdagarna. Jag vill bara att allt ska flyta på och helst inga andra människor i närheten. Och så är det ju inte. Bara att bita ihop.
Sov en natt på Hotel Evans i Iraklio (väldigt enkelt men billigt) där jag åt middag på Al’a Cream – gott!
Kontroll av dokument vid incheckning, boarding gick ganska bra, avstigning i Aten inte så bra, jag hann dock med mitt anslutningsflyg. På Kastrup mycket noggrann kontroll och en uppföljare vid bagageutlämningen. Väskan kvar i Aten – suck. Hämtade hyrbil som inte blev en liten cabbe utan en Opel Astra, ett slagskepp som jag inte uppskattade mer än på landsväg.
Så över bron till Skåne! Och tydligen till ”Landet som glömt pandemin” (eller om pandemin glömt landet). Kontroll vid inresa? Nä. Stod en Nisse som tittade snabbt på passet, det var allt. Mycket märklig känsla!

Väskan skulle komma på fredagen och efter lunch ringde jag.
”Din väska har kommit, men vi kör ut väskor till Sverige på onsdagar och söndagar.”
När jag anmälde min väska som försenad fick jag besked att den skulle komma på fredagen så nu gick min hjärna in på två spår samtidigt. Det ena spåret förklarade för damen i luren att jag bor på Kreta, har inget i Sverige osv. Det andra spåret började planera hur och var jag skulle skaffa lite kläder och annat. SAS-damen sa till slut att hon skulle ringa firman som kör ut väskor, en stund senare ringde de och meddelade att väskan skulle komma. Lite senare på eftermiddagen kom den, jag gav killen en kram och han berättade att SAS sagt att väskan skulle levereras ”express”. Så SAS-damen skulle haft en stor kram!

Sedan rann dagarna iväg med vänner och familj, utflykter och god mat, vandringar och bilturer. För mig var det först märkligt att inte märka av pandemin. Avstånd? Munskydd? Handsprit fanns på de flesta ställena, men ganska ofta var flaskan tom. Efter ett tag gled jag in i nå’n sorts semester eller paus från virus, pandemi och covid. Ett skönt men konstigt uppehåll.

Vädret – några dagar kom det nå’n skur. Jag bara njöt av ljudet! En dag tänkte jag mig en promenad längs havet nere vid Ribersborg i Malmö, men det blev till att stanna i bilen pga regn och rejäl vind. Flera fina dagar med temperatur runt 20 gr – ljuvligt efter vår hemska värmebölja i Grekland!

Förra gången jag var i Sverige var 27 dec 2019 – 9 jan 2020, bl a för min mors begravning. Senast jag var i Sverige på sommaren var 2019. Ingenting slår svensk sommar! Grönskande, grönt, frodigt, behagligt, ängsmark, kor i hagar…. Jag har aldrig rest utomlands på sommaren (förutom en vecka 2011). Och det ångrar jag inte! Tycker det är synd att så många kommer till Kreta på sommaren då ön är som ovackrast. Naturen har gått in i sommaride, det är torrt och hett.

Jag lyckades täcka nästan hela vackra Skåne! Bara nordost som fick klara sig utan besök. Började i Skanör, därefter Smyge, Lund, Malmö, Kivik och Ystad. Plus bilturer.
Skåne bjuder på så varierat landskap och natur. Utom berg. Jag kan inte med bästa vilja i världen kalla Stenshuvud för ”berg”. Men det är det närmaste berg som Skåne har. Och syster och jag tog oss upp till södra och norra topparna och njöt av vyerna.

Givetvis har jag stoppat i mig allt som jag saknar här på Kreta så det slank ner crème fraiche, kräftstjärtar, ishavsräkor, spätta med remoulad, hembakt kladdkaka och en massa annat. Mumsiga, njutningsfulla dagar! Jag är ju skåning och måste leva upp till go mad, myed mad och mad i rettan tid.

Några måsten klarades av: tandläkaren (jo, det finns tandläkare här också, men…), mammografi (jo, det finns här också, men min journal efter bröstcancer finns i Sverige) och farbror polisen. Det sistnämnda är en lång historia, men jag lämnade in ett plomberat gevär för destruktion. Kändes lite komiskt och obekvämt att traska i Malmö med ett gevär under armen, men det gick bra. Förutom att den stackars polisen på andra sidan disken tog ett steg tillbaka när jag svängde upp geväret på disken. Jag tänkte inte på att hon inte visste att det var plomberat….
Och så har jag alltid en lista med några saker som jag inte hittat här eller inte orkar leta upp utan handlar snabbt och enkelt i Skåne. Och jag hittade nästan allt! Och lite till.

Lite nervöst var det att följa smittutvecklingen hemma på Kreta. Den är ju allt annat än bra och det är i princip fullt på sjukhusen. Men det kändes ändå skönt att komma hem. Jag känner mig tryggare här än i Sverige vilket troligen beror på de två ländernas olika hantering av pandemin. Jag trodde att jag skulle få fler frågor om hur det är att leva i lockdown osv eftersom Sverige inte haft det, men det lilla vi pratade om pandemin var vaccinering och vaccineringstakt. Och det är ju det som är aktuellt just nu. Pandemin pågår så den kan vi prata om när den är över.

Allt roligt har ett slut och det var dags att resa hem. Det var med blandade känslor för vem vet i dessa konstiga tider när vi kan ses nästa gång…!? Digital kontakt i all ära – det slår inte det personliga mötet.
Resans enda katastrof var på Kastrup: Le Sommelier hade inte råbiff på menyn! Jag överlevde. Knappt. Hemresan gick bra, bara en försening i Aten på 45 minuter, men jag fick väskan med mig hem.
Några saker som jag funderade över:
– varför blir folk som yra höns vid boarding och avstigning? Instruktionerna var enkla att förstå eller vad sägs om ”Sit down, please.”?
– sätten att boarda var lite olika, men inget av dem fungerade fullt ut pga att folk inte lyssnar, inte förstår. Som sagt: yra höns.
– först betonas vikten av avstånd med lappar på golven i terminalerna, utrop i högtalaranläggningen samt att alla ska ha munskydd på sig i terminaler och flygplan. Se’n lastades vi in i bussar där det inte gick att hålla avstånd! Visserligen hade alla munskydd, men avstånd+munskydd hänger ihop.

Några tips från mina Skåne-dagar:
Rest Millenium, Höllviken – mycket god mat, bra service
Astoria Hotel, Malmö – jo minsann, jag kostade på mig en hotellnatt! Superbra läge, bra pris, rent och snyggt.
Mello Yello, Malmö – ok, ligger på Lilla Torg som är lite av ett ”inneställe”, trevlig och bra service.
H&G:s Kök, Tomelilla Golfklubb – smaskig lunch (husmanskost – härligt!), vackert läge.
Kiviks Hamnkrog & Pizzeria – ett favoritställe! Mycket god mat, familjär stämning, bra service.
Le petit bistro, Ystad – mycket god mat, bra service.
Saluhallen, Ystad – mycket god mat, bra service. fräscha lokaler (nyöppnat).
Olof Viktors, Glemmingebro – oj, oj, deras kräftstjärtsmackor! Och allt annat gott… Finns också en butik.
Rest Marinan, Ystad – mycket god mat, bra service.
Och passerar du Höör så kör in till torget och fika på Konditori& – så otroligt gott bröd!

Ha en vacker och fridfull helg! Var rädd om dig och andra!

PS. Foton finns i Skåne-album på min flickr-sida och manual till flickr ute i högermarginalen här på bloggen.

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

16 tankar på “Resan norrut – del 1

 1. Thalassa

  Vad roligt att du haft en fin sverigevistelse! Ja, det är så vackert överallt (nästan) i vårt land på sommaren, så det vill jag aldrig missa. Som jag skrivit tidigare åker vi aldrig till Kreta under perioden maj-mitten av oktober. Ett undantag: vi reste ner för ett bröllop i början av september en gång. Puuuh – det var hett! Men förstås: många är väl hänvisade till semesterperioden och barnens sommarlov.
  Men oj vad det börjar dra mot Kreta när senhöstens mörker, regn, blåst, dimma m m drabbar oss! För att inte tala om att få möta våren där.
  Ha det fint!

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vi får hålla tummarna att vaccinationerna tar fart så mutationerna avstannar och viruset får lugna ner sig så ni kan komma till Kreta! Hösten är ju så vacker då naturen vaknar efter de första regnen och ön blir så grön, så grön… Håller tummarna!!

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s