Fredag på tomgång – nästan

Ibland känner man för att prata, men det finns ingen där. Ibland känner man för att ringa någon, men alla är upptagna. Ibland känner jag för att skriva och varför inte ett blogginlägg, fast egentligen har jag inget speciellt att skriva om.

Igår vandrade jag och två vandringskunder från Skåne (väldigt trevliga, givetvis). Vi fick ett fantastiskt och dramatiskt himlaspel med oss. Molnen låg i olika lager med olika fart. De mörka molnen var lägst mot de vita molnens fond. Vem vill ha en blå, klar himmel när något så vackert serveras? Solen tittade fram då och då, nästan som om den trodde att vi behövde lite ljus och värme. Den sken genom molnen så sluttningarna och bergen fick extra liv när solfläckar och skuggor lekte tafatt. Luften var fuktig av droppar, vi kunde se att det regnade uppe på topparna på Dikti-massivet. Så nådde de svarta molnen oss och de hade regn kvar. Jag och naturen njöt i fulla drag, inte så säker på att skåningarna njöt lika mycket som vi torra kretainvånare av olika slag.
När vi kom fram till byn var tavernan stängd, men go’a Irini bjöd in oss på sin förstubro och trollade fram dolmades (både vinbladsdito och i succhiniblommor), sallad, omelett, xigalo, bröd, rödvin, vatten, vindruvor. Det fick gärna regna där utanför vår lilla vilsamma och gastronomiska bubbla.

Fler vandrarkunder är på väg in – roligt att det rör på sig! Jag kommer dock att ha stängt 15-21 oktober då jag är på ”minisemester”. Englandsresan inställd både ifjol och i år, en tur här på ön försvann i oktober ifjol i andra vågen. Sverige-resa blev inte av förrän i augusti i år så nu ska fjolårets ö-turen bli av i år istället! Ingen tur runt hela ön utan jag ska ge Chania en sista chans (vi har inte klickat…än) och så blir det en vända till Rethymno. Hotell bokat och klart, ska ge Panda lite service innan vi ger oss av.

Idag har jag haft lite fixardag. Kamerorna är rengjorda. Jag har lyckats registrera mig för elektroniska recept. Betalt en skuld till en taverna. Varit i bok- och pappershandeln. Städat badrummet. Räddat möblerna på balkongen undan den friska, svala, syrerika nordanvinden. Klistrat ihop en skånsk gås. Skrivit några email och betalt en räkning. För många är Kreta semester, för mig är det som att bo var som helst: en blandning av fest och vardag.
Sorterat mina smycken. Det sistnämnda kan låta överdådigt, men det är bara som det låter. En hel del åkte i soporna. Jag har några smycken (silver) som är väldigt missfärgade och jag tänker inte sitta och fibbla med putsduken utan undrar om någon har ett tips? Enkel rengöring, gärna utan någon större arbetsinsats.

Jag har inga nyheter heller. Premiärminister Mitsotakis är i New York för FN-mötet, berget Olympus på fastlandet (där gudarna bodde…eller kanske fortfarande bor…) har fått status som nationalpark (vilket jag trodde att det varit länge, länge). Och lärare som blir stämda av föräldrar som inte vill att deras barn ska vaccineras eller bära mask ska inte längre frihetsberövas. Ja, du hör hur tokigt det är, läs mer här.

Så tänkte jag att om det nu kliar i skrivarnerven kan jag kanske få ihop en dikt om Kreta! Fram med ett vitt pappersark och en penna. Jag kan berätta att när man glott på ett vitt papper ett tag börjar svarta prickar dansa runt…
Nätet är en trogen källa så jag gav mig ut och letade. Hittade en limerick, s k dubbel limerick:
There was an old lady from Crete
Who had a goat that continued to bleat
So she took it up the road
For her neighbours to goad
Who in turn kicked it out on the street

Now to this, the bleating goat took offence
So on another neighbour, jumped their fence
Ate all their veggies, to boot
Until the neighbour did, scoot
Back to the first neighbour for recompense
(Indiana Shaw, https://www.poetrysoup.com/)

Och även om sinnet och själen flyger över bergen när man vandrar uppe i bergen ska man ta lärdom av Ikaros och stå stadigt på marken:
With wax and feathers
Strapped to his arms,
Icarus took flight like a bird,
Escaping Crete,
The labyrinth far below.

Forgetting his father’s advice,
Feeling freedom,
Like a moth to a light,
He soared towards the sun.

The wax melted and he moulted,
Then down he plummeted,
To the ocean below,
Where the waves washed over his corpse.
(Jack Horne, https://www.poetrysoup.com/)

Detta inlägget berikade knappast ditt liv och du har nu spenderat några minuter på att läsa det. Minuter som du tråkigt nog aldrig får tillbaka.

Nu ska jag inte uppehålla dig mer utan önskar en skön och fridfull helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

Tillfälligt stängt 15-21 oktober 2021!

7 tankar på “Fredag på tomgång – nästan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s