Seismologiska vågor

Ja, verkligheten kullkastar planer ibland. Idag skulle jag skriva ett inlägg med boktips, men så talade jorden igår och har inte tystnat än. Så det vore väl konstigt om jag inte skrev om jordbävning.

Några allmänna snabbfakta
Först ska vi reda ut att ”jordbävning” och ”jordskalv” är två ord för samma sak. Här några andra snabbfakta:
– stora jordbävningar har efterskalv som kan pågå i månader och det finns också förskalv.
– jordbävning beror på att de spänningar som byggts upp pga rörelser i jordskorpan utlöses.
– Richterskalan används av seismologer och den mäter den energi som frigörs. Finns andra skalor som mäter annat, t ex intensitet.
– mest drabbat är ”eldringen” runt Stilla havet (utom Antarktisregionen) med en sväng inom indonesiska öarna. I ringen registreras drygt 75 % av jordens jordbävningar.
– de flesta jordbävningar i Sverige (och Norden utom Island) beror på den landhöjning som fortfarande pågår efter senaste istiden. År 2008 var det jordbävning i Skåne på land, 12 km djup, 4,3 på Richterskalan (och jodå, den kändes!)
– jordbävning kan även uppstå där jorden inte är i rörelse. Då byggs spänning upp under lång, lång tid för att plötsligt utlösas och resulterar då i s k mega-thrust-jordbävning. Den senaste är jordbävningen i Chile 1960: 9,5. Styrka över 10 kan uppnås vid jordbävning orsakad av komet- eller asteroidnedslag (senast kända i Mexiko för 65 milj år se’n då dinosaurierna försvann) eller i samband med utbrott från ”supervulkan” (senast kända Sumatra för 70 000 år se’n). Styrka över 12 innebär att jordklotet slits i sönder.
– hur en jordbävning ”känns” beror inte bara på styrkan utan på geologin, dvs jordarter, jordlager, bergarter osv. Och givetvis var man själv befinner sig i förhållande till jordbävningens epicentrum. För att kännas ordentligt bör styrkan överstiga 3,0 och för att orsaka omfattande skador överstiga 6,0. MEN det är inte jordbävningen i sig som är skadlig utan effekterna. Alltså har byggnadskonstruktion, material osv väldigt stor betydelse även vid låg styrka på själva jordbävningen. Effekter som väggar som rasar, broar som knäcks, eldsvådor, jordskred osv är det som skadar och, i värsta fall, dödar.

Hur ser det ut kring Kreta?
Vi ska beskriva scenen: östra Medelhavet ligger på en axel där jordbävningar är vanliga, Det beror på att tre kontinentalplattor möts där och stökar med varandra: Euroasiatiska, Afrikanska och Arabiska. De spänningar som uppstår resulterar i jordbävningar och det land i Europa som har flest jordbävningar är faktiskt Grekland. Här på Kreta är det jordbävningar i stort sett varje dygn, men oftast ute till havs på större djup och inte så starka, dvs vi känner inte av de flesta. Och när vi känner av dem är det oftast en darrning eller lätt skakning. Efter ett tag som boende vänjer man sig och tänker ibland att ”jaha, där var nog en liten jordbävning” och inte bryr man sig om att rusa ut på nätet eller titta på appar för styrka osv. Det är bara nå’t som passerar.

Gårdagen och idag
Kl 09:17 skakade jag, soffan, möbler, allt porslin i skåpen av jordbävning en bit söder om Iraklio/norr om kustbyn Arvi. Styrkan var 5,8 och djup 8 km. Den kändes över nästan hela Kreta, men ibland med märkliga undantag. Kustbyarna en bit österut från Ierapetra (t ex Makri Gialos) märkte inget medan Sitia uppe i nordost märkte jordbävningen. Det är ett exempel på hur vågorna färdas i jorden och bergen.

Under em, kvällen och natten märkte jag fyra ”darrningar” av efterskalv och kvart i åtta i morse skakade min säng vilket visade sig vara ett starkt efterskalv på 5,3, djup 7 km. Men jag klagar absolut inte! I området har de cirka tre (3) efterskalv i timmen! Jag har sammanställt lite siffror mellan 9:22 – 23:10 igår (det slutade inte 23:10 – jag kastade in handduken och kröp ner i sängen):
Under 9:22 – 23:10 hade området 49 efterskalv varav
– 12 skalv var på 2 km djup
– största djup var 11 km (1 skalv) och 12 km (2 skalv)
– 7 skalv var på 10 km djup
– lika med och över 3,0 i styrka var 26 skalv varav 6 st var 4,0 eller mer
– inget skalv var under 2,3 i styrka

Och det bara fortsatte och fortsätter i samma stil! Tydligen kan det göra det i veckor och t o m månader. Stackars människor!

Åtgärder
Tält slogs upp igår i byn Arkalochori (värst drabbat) som har plats för 2 500 personer. Hotellens förening i Iraklio ställde 90 rum till förfogande för behövande. Och här är det viktigt att påtala några saker:
– hus byggda före 1970 är inte byggda ”jordbävningssäkra”. Det började man med 1985.
– området har i sommar drabbats av en ”jordbävningsserie” (läste en artikel där en seismolog kallade fenomenet det), dvs de har haft flera små och mindre jordbävningar under en längre tid. Sådana serier vet man inte varför de uppstår, hur länge de ska pågå eller om de förebådar en större jordbävning. Det orsakar givetvis sprickor i byggnader osv som väl fick sin sista knuff av den stora jordbävningen igår. Stora sprickor, raserade väggar osv gör att människor inte kan bo i sina hus – därför tält och hotellrum.

En hel kommun sattes i katastrofläge. I min stad sattes brandkåren i högsta beredskap, barnen samlades på skolgårdarna (i Iraklio stängdes alla skolor) och på kvällen startade en frivilligorganisation insamling av mat och kläder som idag levererats till området.

Här ses kommunen Minoa Pediada. Obs! Google har markerat fel plats för stora jordbävningens epicentrum!

På youtube finns massor av videos, men var lite observant. Jag har sett en video filmad med drönare och i den finns obebodda ruiner som rasat samman. Tråkigt, men de var troligen på väg att rasa i alla fall och som sagt: obebodda.
Precis när så’nt här händer går media och tidningar amok och det cirkulerar en mängd olika information. Sociala media hakar på med inlägg som är mer eller mindre väl underbyggda eller bara nå’t man ”hört”. Det verkar fastställt att en person dog i en kyrka som rasade samman. Han utförde renoveringsarbete tillsammans med sin son som kunde dras ut ur rasmassorna med en fraktur och föras till sjukhus. Ytterligare 9 eller 11 skadade varav 2 rapporterats förda till sjukhus, övriga till vårdcentral. Ingen fara för livet hos någon av de skadade.

Vad ska man göra?
Ja, man bör ju vara lite förberedd på att jordbävning kan hända i östra Medelhavet (eller vart man reser). Om det händer och du är inomhus så stanna inomhus! Kryp ihop – ta betäckning – håll fast är det du ska tänka på. Kryp in under en stadig möbel, t ex har jag ett rejält köksbord, och följ med möbeln om den börjar röra på sig. Skydda nacken med händerna och ansiktet med en ärm eller tygstycke för det blir dammigt efteråt. Gå INTE ut på balkong, ta hissen eller gå ner i trapphuset – alla tre är en byggnads svagaste punkter.

Är du utomhus så leta snabbt upp en stor, öppen plats. Ta INTE skydd vid en vägg el likn. Tänk på att ras, saker som kan komma flygande osv är det som är farligt.

Mer utförliga tips och råd finns hos Röda korset, Svenska nationella seismiska nätet och reseinformation på Sweden abroad.

För min del….
…så blev gårdagen en lite förvirrad och inaktiv dag. Jag hade svårt att fokusera på nå’nting. Jordbävningen tidig förmiddag var den värsta jag varit med om sedan jag flyttade ner för 7,5 år sedan. Den intar plats ett på en lista som nu är uppe i tre obehagliga händelser. Alla de andra ”darrningarna” och småskakningarna håller jag inte reda på, de kommer och går. De flesta är till havs på ganska stora djup och en bra bit från land.
Det kändes så skakigt (ha, ha) att jag ställde in mitt biobesök som får bli imorgon istället. Ja, det är en glad nyhet: vår lilla biograf har överlevt pandemin och öppnat igen efter två års stängning!
Jag blev lite ställd när det började ramla in email från Sverige igår om att en stor jordbävning drabbat Kreta. Tydligen brydde man sig inte så noga om att berätta var på ön så familj och vänner undrade om jag stod på benen. Så’nt värmer, men samtidigt vill jag inte att någon ska vara orolig i onödan så det gick mail tillbaka och blev inlägg på sociala media till de som finns där.

Här är två videos:

Nu vill vi alla tillbaka till vardagen vilket givetvis inte är möjligt för de i det drabbade området. För min del innebär det en tävling med tiden. Håll tummarna för att jag lyckas få ihop alla dokument på rätt sätt som skattekontoret vill ha in till min deklaration. de har visserligen redan fått den för ett bra tag sedan, men kom på för ett par veckor sedan att det behövdes apostille-stämpel och lite annat så dokumenten fick skickas till Sverige med nagelbitning för min del över om postgången skulle fungera…..puh! Ikväll ska jag få den sista översättningen och imorgon förmiddag styr Panda och jag till Agios Nikolaos. Hoppas de inte kommer med några nya idéer imorgon….

Och de där boktipsen jag skulle skrivit om idag får komma nästa gång så misströsta icke!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Länkar
Om jordbävning på wikipedia
Bevakning och rapportering av jordbävningar i Grekland, Atens universitet

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

Tillfälligt stängt 15-21 oktober 2021!


9 tankar på “Seismologiska vågor

 1. Pingback: 10 av de bästa blogginläggen om resor i september 2021 – Halloj världen!

 2. Lena i Wales

  Tänkte naturligtvis på dig när jag hörde om jordbävningen, men såg snart på fb att du var okej. Hittade dock inte hur jag kunde göra ett gilla.
  Naturen är stark och har sin egen gång. Ibland blir det hemskt.
  Känner lite småskakningar i Spanien ibland, men inget man riktigt bryr sig om. Hos dig var det av en helt annan kaliber.
  Tack för uppdateringen!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ja, det var några konstiga dagar i denna veckan med först den stora och sedan skakningar lite då och då! Borta i området skakar det fortfarande – stackars människor!
   Tack för tanken!

   Gilla

   Svara
 3. Helena

  En fråga , jag var på stranden när det första kraftigare skalvet var på Kreta förra veckan vi var på Rethymnon . Visste inget då , men jag reagerade på att vågorna eller havet såg konstigt ut. Vet inte hur jag ska förklara. Sen kom min man ner till stranden , som varit på hotellrummet där sången ,golvet hela rummet skakat. Så han var ganska skärrad. Kan det jag upplevde med havet ha ett samband?

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Inge aning. Jag tänker ibland när jag är på stranden och det plötsligen kommer vågor att nu passerade ett stort fartyg (svallvågor) eller där finns ett oväder därute som oroat havet eller att det kanske varit en jordbävning ute i havet. Det verker märkligt att en jordbävning på land en bra bit sydost om Iraklio skulle påverka havet utanför Rethymno. Men vem vet vilka rörelser som fanns samtidigt, men så små att de inte registrerades av seismografen. Kreta är ju omgärdat av sprickor.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s