Nyhetsbulletin – den första 2022

Jag lovar att jag inte ska skriva om vårt ovanligt kalla vinterväder mer än att vi fick en väldigt fin och solig dag i torsdags. Jag tog en promenad till en by. Vandra får vänta tills det torkat upp lite i markerna och bergen. Mer nederbörd på väg så det lär dröja, men någon halkskada har jag inte lust med.
I dessa dagar händer inte mycket så vad ska jag blogga om? Det får bli en Nyhetsbulletin!

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Det som händer överallt i världen som mord, misshandel, drogbeslag, inbrott, trafikolyckor med mera tas inte upp såvida de inte på något sätt utmärker sig. Förra nyhetsbulletinen hittar du här, men jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.
Källor: neakriti.gr, radiolasithi.gr och ekathimerini.com.
(använd översättningsfunktionen i webbläsaren för artiklar på grekiska)

Premiärminister Mitsotakis och, antar jag, övriga regeringen är glada och lyckliga. På sin facebook-sida har Mitsotakis lagt flera inlägg om de nya planen till flygvapnet. Den första omgången har levererats, det ska totalt komma 24 st (18 st var den ursprungliga beställningen). Om jag minns rätt så planeras en beställning, eller så är den gjord, på fartyg till marinen. Det är förvånande, anser jag, att ett land som ännu inte fått ordning på sin ekonomi efter den akuta krisen, drabbats av pandemins ekonomiska problem (utbetalda stödåtgärder, minskade inkomster osv) och nu varnar för inflation anser sig ha råd med dessa stora kostnader. Utgifter saknas inte, här är två exempel: Nu måste en skuld till NATO för brandbekämpningsstöd 2011-2016 på 8,45 miljoner euro betalas. Freedom Pass och Data Pass till ungdomar som vaccinerade sig kostade 86 miljoner euro.
Det är väl märkligt att oavsett ett lands ekonomi, om det så står på ruinens brant, finns det alltid pengar till krigsmateriel.

Teckning: Ilias Makris (ekathimerini.com)

Push backs fortsätter både till land och havs. Grekland har uppmärksammat några ”olyckor” som ska utredas. Frontex efterlyser ”klarare regler” vilket väl får ses som anmärkningsvärt med tanke på att internationella lagar och överenskommelser avseende gränser, asyl, flyktingar osv gäller. Men om man tänker efter en stund så är det utmärkt att Frontex vill ha klara direktiv om vad som gäller i avvägningen mellan den internationella rätten och gränsskydd. Det är också positivt att det är en organisation inom EU som reagerar.

Regeringen har presenterat hur vården ska organiseras om och rustas upp. En del av underlaget är de brister som framkommit under pandemin. Några sjukhus, bl a universitetsjukhuset i Iraklio, ska renoveras och, om behov finns, byggas ut. Redan nästa månad ska flera vårdpersonal, läkare och administrativ personal anställas. Vi hoppas givetvis att vi får behålla vårt sjukhus här i Ierapetra även om det blir som ”sekundär anläggning”.

Nu ska sex bergsområden skyddas mot vägbyggen och annan exploatering, det blir helt enkelt förbjudet att bygga, förändra, sätta upp vindmöllor osv. De som brukar jord eller har djur i områdena ska göra det på ett sådant sätt att natur skyddas. Kreta finns med och här gäller det Vita bergen. Låter bra och ansvarsfullt, eller hur? Det är en ganska tandlös gest med tanke på att höga bergsmassiv är svåra att exploatera. Det är de lägre som behöver skydd.
Det blir nästan skrattretande när man betänker att det idag finns 53 st Natura 2000-områden på Kreta. Det är områden där det finns viktiga djur och växter som det behöver tas extra hänsyn till, sådana områden finns över hela EU:
”Member States must ensure that the sites are managed in a sustainable manner, both ecologically and economically.” (ec.europa.eu)
Utanför Ierapetra finns ett sådant område: ön Chrissi. Kommunen diskuterar att stoppa all landstigning fr o m 2023 vilket för mig verkar väldigt konstigt. Det är en del år sedan det slogs larm om att träden höll på att dö och nu är över 95 % döda. Varför sluta skeppa ut massor av turister nu? Ön är ju förstörd. Mer att läsa och bilder.
Ett annat exempel är Elafonissi på västra Kreta. Man kan fundera över var turister ska åka när de nuvarande platserna inte lockar längre för de har förlorat sin magi. Och varför så många måste åka dit ”alla andra” åker. ”Vad vill vi ha kvar” handlar inte bara om klimatförändring.

När namntvisten med Grekland äntligen fick sin lösning skulle Norra Makedonien söka medlemsskap i internationella organisationer som t ex EU. Nu har de stött på ett nytt hinder. Bulgarien har stoppat deras medlemsansökan grundat på historiska och språkliga skäl. Stackars Norra Makedonien som bara vill vara med i olika gäng, få stöd och kunna bidra. Jag blir så trött. Det finns så mycket att ta itu med i världen så hur kan länder orka hålla på? jag förstår att det är gamla konflikter och gamla gräl, men någon gång måste man sätta stopp och gå vidare.

Befolkningsminskningen fortsätter och det är främst de unga som minskar (och det går snabbt!) i antal vilket är ett stort och växande problem. Det blir liksom fel på befolkningspyramiden så allt färre ska försörja allt fler.

Se upp med namn så du inte blir gripen! En alldeles otrolig historia om att gripa fel person för ett dubbelmord. Läs mer här!

Minns de två stora jordbävningarna på Kreta? I området var skalv hela sommaren och det har inte slutat. Nu tittar experter på vad som egentligen pågår och varför.

Grönsaksodlarna i Ierapetra kämpar för tredje säsongen med låga priser, låg efterfrågan, ökade produktionskostnader osv och det beror till stor del på pandemin. Lantbrukare och djurägare kämpar i hela Lasithi län och jordbrukskollektivet på Lasithi-platån har bett om stöd. Läs mer här.

Kort om pandemin
När det gäller antal vaccinerade hänvisar jag till websidan emvolio och när det gäller smittade hänvisar jag till websidan covidmap. Då får du aktuell information.

Fr o m i måndags (den 16 januari) började böter ticka för de som är över 60 och som inte vaccinerat sig eller bokat tid.

Advokaten som spridit falsk information om Covid (bl a att viruset inte finns) skulle upp i rätten, men det har fått skjutas upp pga att han testat positivt….

En 13-åring är allvarligt sjuk i Omikron-komplikationer i form av myokardit (hjärtmuskelinflammation). Tydligen inte ovanligt hos barn vid virusinfektion, men givetvis olyckligt. Man räknar med att han ska klara sig.

Fler och fler pratar om att pandemin ska mattas efter Omikron och här är en prognos för Grekland: pandemin ska vara över i mars. Tänk om det slår in!! Idag meddelas att antalet smittfall minskat, men inlagda och avlidna ser tyvärr en liten ökning.

Pandemin gör att det årliga firandet på Agios Isidoros på udden Sideros (nordöstra Kreta) sker utan besökare och pilgrimer. Udden är militärt område och öppnas bara för firandet av Agios Isidoros. Mats Randow var där 2019, här kan du läsa om det.

Några vädernyheter måste få komma med
Oväder får namn och Diomidis har dragit vidare och nu kommer Elpida. Troligen är ingen speciellt intresserad av vad eländet heter….

Lasithi-platån har haft stora bekymmer med snö. Skolor stängda, byggnad (obebodd) som rasat samman, vägnätet avstängt. Kretensare är som tokiga i snö så många har besökt platån. I Ierapetra kommun har det gått ut varning för jordskred, man bör ha snökedjor på om man ska upp i Selakano för det är halt, varning för frost. Man bör inte röra sig uppe i bergen i onödan.
https://youtu.be/yNvHWU6w4Ak

Kylan och rädslan för hög elräkning gör att folk använder bristfälliga elfiltar och likn. Det har varit olyckor, allvarliga tillbud och dödsfall i hela landet. Varje vinter dör någon som eldat utan att vädra och de senaste offren i vår omgivning är i bergsbyn Pefki. Ett par i 90-årsåldern hittades av sin dotter. De hade avlidit av kolmonoxid. Det är fler dödsfall ju kallare vintern är. Så tragiskt och onödigt. Här finns röster från byborna och råd vid eldning.

Och Ierapetra har flera projekt på gång. ”Open Mall”, dvs ett mer attraktivt centrum för handel, ska genomföras. Flera träd kommer att sågas ner vilket väckt stora protester. Bygget av vågbrytaren pågår. Den ska sträcka sig från färjehamnen till Waikiki så utsikten blir förändrad. Den innebär också att det skapas en ny strand – som om det inte räckte med de tre vi har. Utsikten på denna delen av strandpromenaden kommer att bli helt förändrad.

Ja, det här var allt för denna gång! Nu ska jag krypa upp i soffan med en het mugg kaffe, elfilten igång samt yllestrumpor och fleece. Dags för skidskytte!

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

PS. Grekland ska ju börja försöka marknadsföra sig som ett resmål som är mer än ”bara sol och bad” och jag tänkte hjälpa till med olika blogginlägg. Jag behöver exempel. Har du kännedom om eller varit på en resa/semester i Grekland som inte var ”sol och bad”? Snälla, hör av dig till mig med tips! Och om du är arrangör så hör av dig – gärna med länk som jag kan lägga här i bloggen.
Min tanke är att inläggen sedan hamnar under egen temarubrik uppe i menyn under TTT – Tips Till Turist och matas på när något nytt dyker upp.

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

3 tankar på “Nyhetsbulletin – den första 2022

 1. Pingback: Helgdag minsann! | ia mitt i livet

 2. Elsa

  Måste säga att jag absolut älskar din blogg och ditt sätt att skriva. Har läst många inlägg och fått mig många goda skratt. Jag studerar just nu en termin i aten, och har för egen del upptäckt att Grekland är så mycket mer än tropiska öar, sol och bad. Fastlandet har fått mig på fall! Det finns så mycket att se och upptäcka, vandra i bergen och se den fantastiska naturen som landet har att erbjuda. Min absoluta favorit är, kanske inte helt oväntat, att besöka Meteora och Pelion under hösten när träder är så där vackert orangea/röda/gula.

  https://elsawennstrom.blogspot.com/2021/11/athens-meteora-trikala-volos.html?m=1

  https://elsawennstrom.blogspot.com/2021/11/volos-pilion.html?m=1

  Ta hand om dig!
  Kram

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s